Mobilitás

A mikroműanyag-szennyezésnek ez a forrása lehet a legrosszabb az összes közül

Devenyi Dalma | 2023.10.07. 01:00

Évente mintegy 2 milliárd gumiabroncsot gyártanak. Mekkora a környezeti költsége annak a „vegyi koktélnak”, amelyet ezekbe a gumiabroncsokba kevernek?

 

A mikroműanyag-szennyezés olyan probléma, amely fokozott figyelmet igényel – írja az Euronews. Elképesztő belegondolni abba, hogy életünk mindennapi tárgyai – a ruháinktól kezdve az autónkig – mennyi apró műanyagdarabkát szórnak ki magukból. Ha nem törődünk a problémával, nagy árat fizethetünk. Van egy konkrét bűnös, akire a kutatók és a döntéshozók most összpontosítanak.

A Pew Charitable Trust 2020-as jelentése szerint az óceánban található mikroműanyagok 78 százaléka gumiabroncsokból származik. Az autógumik körülbelül 24 százalékban szintetikus gumiból – a műanyag egy olyan változatából, amelyet kőolaj melléktermékek felhasználásával állítanak elő – készülnek, amely a járművek közlekedése során lebomlik.

És ezek az abroncsok nem csak mikroműanyagok miatt problémásak. A Yale Environment 360 új kutatása szerint egyre nagyobb tudományos aggodalomra ad okot a beléjük kerülő „vegyi koktél”, amely olyan nehézfémeket is tartalmaz, mint a réz, az ólom és a cink.

Évente mintegy 2 milliárd gumiabroncsot gyártanak. (Fotó: Canva)

 

Milyen környezeti károkat okoznak az autógumik?

A lazacok tömeges pusztulása az USA nyugati partvidékének patakjaiban két évtizeddel ezelőtt volt az egyik legkorábbi jele a gumiabroncsok által okozott környezeti veszélyeknek. 2020-ban a kutatók végül a 6PPD nevű vegyi anyaghoz kapcsolták a halpusztulást, amelyet a gumiabroncsokhoz adnak, hogy megakadályozzák azok megrepedését. A talajközeli ózon hatásának kitéve a 6PPD több más vegyi anyaggá alakul át – köztük egy olyan vegyületté, amely számos halfajra akut mérgezőnek bizonyult. Az amerikai őslakos törzsek koalíciója tanúja volt a gumiabroncspor lazacfajtáikra gyakorolt halálos hatásának.

„Végignéztük, ahogy a fajok szinte biztos kipusztulásukig visszaszorulnak, ha nem teszünk semmit a védelmük érdekében” – mondta a Puyallup Törzsi Tanács egy nyilatkozatban, amelyben a 6PPD betiltását követelik az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökségtől.

Ez volt a kezdete egy globális kampánynak, hogy kiderüljön, mi is lapul valójában az autógumikban. Összesen több mint 400 vegyi anyagot és vegyületet tartalmaz a gumijuk, amelyek közül sok rákkeltő. A kutatások csak most kezdik megmutatni, hogy a gumiabroncsok porából származó kockázatok milyen széles körűek lehetnek – írja a Yale Environment 360.

 

Mekkora problémát jelent az autógumipor?

Az ismert statisztikák már most megdöbbentőek. Az Emissions Analytics szerint évente közel 2 milliárd gumiabroncsot gyártanak világszerte, az oldalukra rakva a Holdat is elérnék.

A brit cég szerint egy autó négy gumiabroncsa 1 trillió ultrafinom részecskét bocsát ki kilométerenként. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy a tüdőszöveten keresztül a véráramba juthatnak, és átléphetik a vér-agy gátat, ami számos aggasztó egészségügyi következménnyel jár. A gumiabroncsok porszennyezése egyes esetekben még a kipufogócsövek kibocsátásával is vetekszik. Egy tanulmány szerint például Kaliforniában a gumiabroncsokból és fékekből származó PM 2,5 és PM 10 kibocsátások tömege messze meghaladja a kipufogócsövekből származó kibocsátások tömegét.

A londoni Imperial College egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a gumiabroncsok kopó részecskéinek (TWP) csökkentése ugyanolyan fontos, mint a kipufogógázok kibocsátásának csökkentése.

 

Hogyan oldhatjuk meg a gumiabroncsok porszennyezésének problémáját?

A gumiabroncsok lábnyomának kezelése a kutatás és a szabályozási akarat kombinációját igényli. Az ökoinnovációs oldalon a kutatók kipróbálták a pitypang – amely egyfajta gumit termel – és a szójaolaj felhasználását a gumiabroncsok „természetes gumi” összetevőjének növelésére. A Continental Tire Company is ezt a megoldást erőlteti – kerékpárgumikat gyárt pitypanggyökerekből. Az Emissions Analytics tesztjei szerint 25 százalékkal kevesebb rákkeltő vegyületet bocsátanak ki, de még mindig szükség van a problémás adalékanyagokra.

Az Egyesült Királyságban a The Tyre Collective nevű, tiszta technológiával foglalkozó start-up cég úttörő munkát végzett egy olyan eszközzel, amelyet minden egyes gumiabroncsra rögzítenek. Elektrosztatikusan és egy forgó kerék légáramlását használva gyűjti össze a keletkező gumiabroncsport. Miután a részecskéket összegyűjtötték, azokból különböző gumifajták készülhetnek, amelyeknek számos felhasználási területe van, beleértve az új gumiabroncsokat is.

A gumiabroncspor-szennyezésből azonban nem egyszerű megtalálni a kiutat, ezért szigorúbb szabályozásra van szükség. Az EU-ban a 2025-től érvényes új „Euro 7” szabályok lesznek az első olyan kibocsátási normák a világon, amelyek a fékekből származó részecskekibocsátásra és a gumiabroncsokból származó mikroműanyag-kibocsátásra vonatkozó határértékeket állapítanak meg. Ezek a szabványok az elektromos járművekre is vonatkoznak majd, amelyek nagyobb súlyuk miatt általában több abroncskibocsátást okoznak. Az iparág tudomásul veszi ezt a szigorítást.

A Tire Industry Projectet 10 vezető gumiabroncsgyártó alkotja. A csoport közleménye szerint a csoport célja, hogy „holisztikus megközelítést dolgozzon ki a gumiabroncsok okozta szennyezés jobb megértése és az azzal kapcsolatos intézkedések előmozdítása érdekében”, beleértve a kibocsátások csökkentését célzó újratervezett gumiabroncsokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.