Trading

Tovább emelkednek az árak? Milyen hatással lesz az izraeli konfliktus az olajpiacra?

S.Rita | 2023.10.09. 11:23

A nyersolaj ára hétfőn megugrott, de a Hamász palesztin fegyveresek Izrael elleni támadásának általános hatása valószínűleg korlátozott lesz. Feltéve, hogy a konfliktus nem eszkalálódik tovább – mondták a CNBC-nek energiaügyi szakértők.

 

A Hamász – az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Egyesült Királyság által terrorszervezetként megjelölt – fegyveresei szombaton, egy jelentős zsidó ünnep idején szárazföldön, vízen és levegőben is behatoltak Izraelbe. A behatolás órákkal azután történt, hogy az iszlamista fegyveresek több ezer rakétát lőttek ki Izraelre Gázából. Civileket, köztük nőket, gyerekeket és időseket raboltak el, másokat pedig otthonaikban öltek meg – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Izrael megkezdte az offenzívát, és „folytatni fogja azt, korlátozás és szünet nélkül, amíg a célokat el nem éri” – mondta Netanjahu. Azt ígérték, hogy a Hamász rejtekhelyeit rommá fogják bombázni. Szombaton késő este Izrael leállította az áram-, üzemanyag- és áruszállítást a szűk sávban, ahol 2,3 millió palesztin él.

Hétfői híradások szerint a konfliktusnak már több mint 1100 halálos áldozata van. A CNBC energiaügyi szakértők véleményét gyűjtötte össze a kialakult helyzetről.

 

Mennyi olaj érintett a konfliktusba?

Izrael és Palesztina sem jelentős olajipari szereplő, de a konfliktus egy tágabb, kulcsfontosságú olajtermelő régióban van, mondták elemzők a CNBC-nek, és arra figyelmeztettek, hogy a konfliktus tovább mélyülhet. Vandana Hari, a Vanda Insights vezérigazgatója megjegyezte, hogy bár a konfliktus nincs közvetlen hatással az olajtermelésre vagy -ellátásra, mégis egy fontos olajtermelő és -exportáló régió küszöbén van.

Izraelnek két olajfinomítója van, amelyek együttes kapacitása közel 300 000 hordó naponta. Az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) szerint az országnak „gyakorlatilag nincs nyersolaj– és kondenzátumtermelése”. A palesztin területeken nem termelnek olajat, derül ki az EIA adataiból.

Hari véleményét más piaci megfigyelők is osztották.

„Az olajárra gyakorolt hatás korlátozott lesz, hacsak nem látjuk, hogy a két fél közötti háború gyorsan regionális háborúvá bővül, ahol az USA és Irán, valamint a felek más támogatói közvetlenül is bekapcsolódnak” – mondta a CNBC-nek Iman Nasseri, a Facts Global Energy energetikai tanácsadó cég közel-keleti ügyvezető igazgatója.

 

Hasonlóképpen Pierre Andurand francia üzletember és fedezeti alapkezelő szerint, mivel a Levante nem nagy olajtermelő régió, a háború rövid távon valószínűleg nem lesz hatással az olajellátásra.

„Az elkövetkező napokban nem kell nagy olajár-emelkedésre számítani. De idővel azért hatással lehet a kínálatra és az árakra.” – írta az X közösségi médiaplatformon, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében.

Andurand szerint a globális olajkészletek alacsonyak, és Szaúd-Arábia, valamint Oroszország által végrehajtott termeléscsökkentések a következő hónapokban további készletcsökkentésekhez fognak vezetni:

„A piacnak végül könyörögnie kell majd a további szaúdi kínálatért, ami szerintem nem fog megtörténni 110 dollár alatti Brent áron.”

A nyersolaj ára a közelmúltban több mint egy éve a legmagasabb szintet érte el, mielőtt visszahúzódott volna. Hari mégis arra figyelmeztetett, hogy a folyamatban lévő izraeli-palesztin konfliktus potenciálisan regionális ellenségeskedéssé szélesedhet.

 

Kiemelt kép forrása: X / CNBC

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.