Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az éghajlatváltozással összefüggő aszályok csorbítják az energiakibocsátás terén elért eredményeket

S.Rita | 2023.10.10. 01:00

A vízenergia-termelést világszerte korlátozó aszályok megakadályozták, hogy 2023 első felében a szél- és napenergia növekedése ellenére csökkenjen az energiaágazat teljes szén-dioxid-kibocsátása – közölte október 5-én közzétett jelentésében az Ember klímavédelmi agytröszt.

 

Az energiaszektor teljes kibocsátása 0,2%-kal nőtt az év első felében annak ellenére, hogy a szél- és napenergia részesedése a globális villamosenergia-ellátásban ugyanebben az időszakban 14,3%-ra emelkedett, ami 1,5%-kal több, mint 2022 első felében – értékelte az Ember adatait a Reuters.

„Bár biztató látni a szél- és napenergia figyelemre méltó növekedését, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az éghajlatváltozás által felerősített kedvezőtlen vízenergia-viszonyok rideg valóságát” – mondta Malgorzata Wiatros-Motyka, az Ember vezető villamosenergia-elemzője.

A jelentés szerint a vízenergia-termelés az aszályok miatt mintegy 177 terawattórával (TWh) csökkent, és ennek közel 75%-a Kínára esett, ami megakadályozta a kibocsátás csökkenését.

A vízenergia-termelést világszerte korlátozó aszályok megakadályozták, hogy 2023 első felében a szél- és napenergia növekedése ellenére csökkenjen az energiaágazat teljes szén-dioxid-kibocsátása. (Fotó: Canva)

 

Az adatok szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2,9%-kal csökkent volna, ha a vízenergia-termelés nem változott volna az előző évhez képest. Az Ember adatai szerint a fosszilis tüzelőanyag-termelés egy részét az ellátási hiány pótlására használták fel: Kínában 8%-kal nőtt a szénből és gázból történő energiatermelés, az Egyesült Államokban pedig 8,1%-kal a gázból történő energiatermelés. A villamosenergia-kereslet alacsony növekedése azonban hozzájárult a kibocsátás növekedésének visszaszorításához, mivel a teljes növekedési ráta mindössze 0,4% volt, szemben a 10 éves történelmi átlaggal, amely 2,6%-os éves növekedést jelent.

A napenergia-ellátás növekedése szintén hozzájárult az összkibocsátás csökkentéséhez, mivel 104 TWh-t adott hozzá a globális energiamixhez, és 50 ország havi rekordot döntött – derült ki az adatokból. Ugyanakkor mind a szél-, mind a napenergia kínálatának növekedése abszolút értékben a 2022-es szint alatt maradt, a napenergia 28 TWh-val, a szélenergia pedig 38 TWh-val csökkent – derült ki az adatokból.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben kiadott jelentése szerint a megújuló energiaforrásoknak gyors ütemben kell növekedniük, és az évtized végére meg kell háromszorozódniuk ahhoz, hogy elérjék a globális felmelegedés korlátozására kitűzött célokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.