Trading

Mégsem lesz olyan egyszerű? Az OPEC emelte a keresletre vonatkozó hosszú távú kilátásokat

S.Rita | 2023.10.10. 02:00

Az OPEC éves előrejelzésében megemelte a világ olajkeresletére vonatkozó közép- és hosszú távú előrejelzését, és azt mondta, hogy 14 billió dollárnyi beruházásra van szükség a kereslet kielégítéséhez, még akkor is, ha a megújuló üzemanyagok használata növekszik, és egyre több elektromos autó kerül az utakra.

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének hétfőn közzétett, 2023-ra vonatkozó világpiaci olajkilátása ellentétben áll más előrejelzők, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) véleményével, amelyek szerint a kereslet ebben az évtizedben tetőzhet. A növekvő fogyasztás további legalább egy évtizede lendületet adna az OPEC-nek, amelynek 13 tagja függ az olajbevételektől. A csoport szerint az olajnak az energetikai átmenet részét kell képeznie, és idézte néhány kormány és vállalat azon döntését, hogy lassítja a fosszilis tüzelőanyagoktól való visszavonulást.

„A közelmúltbeli fejlemények arra késztették az OPEC-csoportot, hogy újraértékelje, hogy az egyes energiaforrások mit is nyújthatnak, a pragmatikus és reális lehetőségekre és megoldásokra összpontosítva” – írta Haitham Al Ghais OPEC-főtitkár a jelentés előszavában. „Az új olajprojektekbe történő beruházások leállítására irányuló felhívások tévesek, és energetikai és gazdasági káoszhoz vezethetnek” – tette hozzá, és a tavaly becsült 12,1 billió dollárról 14 billió dollárra tette a 2045-ig szükséges olajipari beruházásokat.

Az OPEC várakozásai szerint a világ olajkereslete 2045-re eléri a napi 116 millió hordót (bpd), ami mintegy 6 millió bpd-vel magasabb a tavalyi jelentésben vártnál, és a növekedést Kína, India, más ázsiai országok, valamint Afrika és a Közel-Kelet fogja vezetni.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a múlt héten azt mondta, hogy a globális szén-, olaj- és földgázfogyasztás 2030 előtt tetőzhet. Az IEA tanácsokat ad az iparosodott országoknak, és 2021-ben azt mondta, hogy a befektetőknek le kell állítaniuk az új olajberuházásokat, ha a világ a század közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást.

Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének hétfőn közzétett, 2023-ra vonatkozó világpiaci olajkilátása ellentétben áll más előrejelzők, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) véleményével. (Fotó: Canva)

 

Az éghajlatváltozás elleni fellépés nem mehet a globális energiabiztonság rovására

Az OPEC vezető termelőjének, Szaúd-Arábiának a fővárosában, Rijádban a kiadvány bemutatóján Al Ghais a nettó nullára vonatkozó politikákkal szembeni ellenállásról beszélt, és azt mondta, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés nem mehet a globális energiabiztonság rovására.

„Az elmúlt év során egyértelmű, hogy a lakosság aggodalmának adott hangot a nettó nulla célkitűzés költségeivel és tényleges előnyeivel kapcsolatban” – mondta. „Vannak, akik sajnos továbbra is a rendkívül kockázatos narratívát tolják, az olajról való lemondást, amikor arról beszélnek, hogy 2030-ra közel napi 25 millió hordóval csökken az olajkereslet” – tette hozzá.

A jelentésben az OPEC emelte a középtávú, 2028-ig szóló keresleti előrejelzését is, arra hivatkozva, hogy a gazdasági ellenszél, például a kamatemelések ellenére idén robusztus a kereslet.

Az OPEC szerint a világ kereslete 2028-ban 110,2 millió hordó/nap lesz, szemben a 2023-as 102 millió hordó/nap értéqkkel. A 2027-es olajfelhasználást a 2022-ben becsült 106,9 millió bpd-ről 109 millió bpd-re prognosztizálta. Az OPEC 2020-ban, amikor a világjárvány elérte az olajkeresletet, váltott, mondván, hogy a fogyasztás végül lassulni fog, miután évekig folyamatosan növekvő felhasználást jósolt. Ezt követően ismét emelni kezdte az előrejelzéseket, ahogy az olajfelhasználás helyreállt.

Míg az OPEC-jelentés 2022-es változata azzal számolt, hogy a globális kereslet 2035 után elér egy platót, a legutóbbi jelentés szerint az előrejelzési időszak utolsó 10 évében az olajfelhasználás további 1,6 millió bpd-vel nő. Az OPEC most arra számít, hogy a kereslet magasabb lesz, mint ahogyan azt 2019-ben, a világjárvány előtt gondolta.

Az OPEC előrejelzése szerint 2045-re 2,6 milliárd jármű fog közlekedni a világ útjain, egymilliárddal több, mint 2022-ben. Ezek több mint 72%-át belső égésű motor fogja hajtani, annak ellenére, hogy az elektromos járművek a leggyorsabban növekvő szegmens – áll a jelentésben.

Az OPEC és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert OPEC ismét csökkenti a kínálatot, hogy támogassa a nyersolaj árát. A jelentés szerint az OPEC teljes részesedése az olajpiacon a 2022-es 34%-ról 2045-re 40%-ra emelkedik, mivel a 2030-as évek elejétől a nem OPEC-kibocsátás csökkenni kezd.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.