Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ez a jövő! Itt a Mercedes válasza a Tesla kamionjára

Devenyi Dalma | 2023.10.14. 01:00

A Mercedes-Benz Trucks bemutatta első sorozatgyártású elektromos távolsági teherautóját, az eActros 600 értékesítését még idén megkezdik, a gyártás pedig 2024 végén indul.

 

A TopGear rögtön a statisztikákra tér rá, mert ez érdekel mindenkit a legjobban. A Mercedes három különálló lítium-vas (igen, vas, nem ion) foszfát akkumulátorcsomagot használt, amelyek összesen 621 kWh kapacitást biztosítanak. Ez masszívan hangzik, de még mindig messze van a Tesla Semi nagy hatótávolságú, 800 kWh-s egységétől.

Míg a Tesla azt állítja, hogy egy feltöltéssel körülbelül 800 kilométert lehet megtenni, a Mercedes szerint az eActros 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Ez majdnem pontosan 0,8 km/kWh.

Ezután akár 400 kW-os gyorstöltésre is képesek lesznek, bár egy jövőbeli fejlesztés során megawattos (1000 kW-os) töltési képességgel is rendelkezni fognak, amikor a technológia általánossá válik Európában. Ez azt jelentené, hogy egy 20-80%-os feltöltés mindössze 30 percig tartana.

A Mercedes-Benz Trucks bemutatta első sorozatgyártású elektromos távolsági teherautóját, az eActros 600 értékesítését még idén megkezdik, a gyártás pedig 2024 végén indul. (Fotó: Mercedes-Benz Trucks)

 

Aerodinamika mindenek felett

„A Mercedes-Benz Trucks európai ügyfeleinek hosszú távú útjainak mintegy 60 százaléka egyébként is 500 kilométernél rövidebb” – olvasható a Mercedes sajtóközleményében. „Ami azt jelenti, hogy ilyen esetekben elegendő a töltőinfrastruktúra kialakítása a járműtelepen, valamint a fel- és lerakodási pontokon.”

Az eActros sima orr-része, egy extra tetőspoiler, a tükrök kamerái és az alváz alatti burkolat segít abban, hogy kilenc százalékkal aerodinamikusabb legyen, mint a jelenlegi dízel Actros fülkéje. Elég futurisztikusan és Stormtrooper-szerűen néz ki, nem igaz?

A hangja is futurisztikus lesz, a „külső akusztikus járműriasztó rendszerrel (AVAS)”, amely nyilvánvalóan azt hivatott érzékeltetni, hogy ez egy nehéz jármű, nem egy Renault Zoe. Ami a meghajtást illeti, a vontató egység egy 800 V-os elektromos tengelyt kap két villanymotorral és egy négyfokozatú sebességváltóval, amelyet kifejezetten a nehéz elektromos járművekhez terveztek. A motorok csúcsteljesítménye egészséges 805 lóerő, és van regeneratív fékezés is öt különböző fokozatban, valamint egy teljes egypedálos vezetési mód.

A szokásos teherautó-technika és rengeteg aktív biztonsági rendszer is rendelkezésre áll, a hasznos teherbírás pedig 22 tonna körül van, a 44 tonnás össztömeget lehetővé tevő szabványos pótkocsival együtt.

 

A töltőinfrastruktúra bővítése elengedhetetlen

A Mercedes úgy számol, hogy ha valaki Franciaországban vagy Németországban üzemeltet egy ilyen autót, akkor 600 000 km után elkezd pénzt megtakarítani, annak ellenére, hogy a modell több mint kétszer drágább, mint dízel társai.

A Mercedes azt is állítja, hogy az eActrost úgy tervezték, hogy ugyanolyan tartóssági követelményeknek feleljen meg, mint a hagyományos Actros, így 10 év alatt 1,2 millió km-t bír ki. Azt mondják, hogy ekkor az akkumulátorok állapota még mindig több mint 80 százalékos lesz, és az eActros teljes élettartama alatt 80 százalékkal kevesebb CO2-t bocsát ki, mint egy dízelüzemű teherautó.

A Mercedes sajtóközleménye az eActrosról azonban elismeri, hogy „a nyilvános töltőinfrastruktúra folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy az elektromos teherautó életképes legyen a távolsági fuvarozásban Európa-szerte”.

 

Kiemelt kép forrása: Mercedes-Benz Trucks

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.