Trading

Bulgária az orosz gáz hatalmas tranzitdíjával sokkolja Magyarországot és Szerbiát

Takács Csongor | 2023.10.16. 14:02

Un. energiailletékkel szedne be pénzt Bulgária kifejezetten az Oroszországból érkező földgázra. De egyelőre sok a kérdés.

 

Nem adónak, hanem energia-illetéknek vagy hozzájárulásnak is fordítható („energy contribution”) az az új törvénykiegészítés, amit a bolgár parlament a minap elfogadott, miszerint az Oroszországból származó földgáz behozatalára és tranzitjára kivetett energia-hozzájárulást kell a Vámhivatal számlájára befizetni havonta. Amennyiben a Bulgartranszgaz ezt nem teszi meg időben, még kamatot is kell fizetni – szól a határozat.

Sok kérdés felmerül, például ki kire hárítja ezt az emelkedést, egyáltalán lehet-e ilyet tenni létező szerződések mellett, vagy mit léphet erre egy másik ország, hiszen, ha ilyet szabad, akkor könnyen megtetszhet másnak is az ötlet és esetleg vérszemet kapnának a sarc lehetősége láttán.

A jelentős, megawattóránként több mint 10 eurós teher amúgy nagy, így jelenleg leginkább a jogszabályok értelmezésével és találgatásokkal tölti a szakma az időt.

Szijjártó Péter Magyarország energiaellátását félti, és pénteki nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a kormány kapcsolatba lépett a bolgár és a szerb vezetéssel, és lépéseket tesznek azért, hogy Bulgária ne alkalmazhasson olyan törvényeket, amelyek nehéz helyzetbe hoznák hazánkat és Szerbiát.

Az Euractiv arról is beszámol, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hevesen reagált arra, hogy Bulgária új, hatalmas, 10,2 eurós tranzitdíjat vezet be a Török Áramlat gázvezeték Nyugat-Európába vezető bolgár meghosszabbításán – az úgynevezett „Balkán Áramlaton” – áthaladó földgázra megawattóránként.

Bulgária az új tranzitdíjakból 1,2 milliárd euró többletbevételre számít. Az új díj olyan magas, hogy az már egy év alatt megtéríti a „Balkán Áramlat” gázvezeték megépítését.

„Ez komoly probléma számunkra. Ez a gáz árának drasztikus emelkedéséhez fog vezetni, 1000 köbméterenként további 100 euróval. Ez egy megdöbbentő emelés, és beszélni fogunk a bolgár féllel. Ez (a döntés) nem lehet érvényes Szerbiára” – nyilatkozta szombaton Alexander Vučić szerb elnök, akit a Politika idéz.

Gáz mindenesetre folyamatosan érkezik Magyarországra.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.