Mobilitás

Teherautók villamosítása – Muszáj váltani

Benedek Attila | 2023.10.16. 02:00

Az utóbbi években sok vállalkozás látott üzletet az elektromos autók készítésében, a legtöbbjüknek igen küzdelmesek a mindennapjaik. A Bollinger a teherautók gyártásában látja a kiutat és a még nagyobb bevételt.

 

Peter Bollinger mérnök 2015-ben alapította a Bollinger Motorst, amivel a célja az volt, hogy terepen valóban használható, igazi munkaterepjárókat készítsen. A 2017-ben bemutatott elektromos kisteherautót és terepjárót jól fogadta a sajtó és a vásárlók. A lényeg, hogy egész jól alakultak a szögletes járművek előrendelései.

A felfutás miatt a New Yorkban indult vállalkozás Detroitba tette át a székhelyét. Ez a döntés azért is született, hogy minél közelebb legyenek a beszállítóikhoz. Plusz, hogy a sorozatgyártást mielőbb fel tudják futtatni.

Ezzel párhuzamosan elkezdték fejleszteni az áruterítő teherautó családjukat, amivel bővítik a kínálatukat. A hidrogénhajtásban és kisebb elektromos haszonjárművek készítésében nem gondolkodtak. Új vállalkozásként szerencsére nincs meg az az átállási problémájuk, mint a dízelmotorok nagyágyúinak, azaz a Caterpillernek és a Cumminsnak.

A kínálatbővítési döntésük teljesen érthető, mert a Bollinger járművei egy szűk célközönségnek szólnak. A remek terepjáró-képességű járművek adottságai leginkább külszíni bányákban, gazdaságokban és nemzeti parkokban használhatók ki igazán. Egy réteg természetesen városban jár majd vele, mert nagyon menőn néznek ki a szögletes masinák.

Az utóbbi években sok vállalkozás látott üzletet az elektromos autók készítésében, a legtöbbjüknek igen küzdelmesek a mindennapjaik. (Fotó: Bollinger)

A terv

A recept, amit követett a Bollinger, az, ami a műfajban bevált és megszokott. Az elektromos teherautók alapját erős alváz alkotja, amiben elhelyezték a vas-foszfát összetételű akkumulátorokat (LFP). Erre rögzítik az első és a hátsó tengelyt.

A skálázhatóság fontos tényező volt a tervezés során, mert a különféle hosszúságú és teherbírású kínálattal érik el a legtöbb vásárlót. A járművek teherbírása mutatja, hogy leginkább városi áruterítésre szánják az autókat. A teherbírások a következőképpen alakulnak: 3629, 4082 és 5216 kilogramm.

Az akkumulátorokból három lesz kapható. A belépő szintet a 140 kWh-ás jelenti, fölötte a 210-es csomag található, a legtöbb energiát, a 280 kWh-ás akkuba lehet tölteni. Pontos hatótávról és a töltési adatokról egyelőre nincsenek információk, mert a teherautók tesztelései nemrég kezdődtek. Öt prototípust gyártottak le a nyáron, és tizenötnél több példányt készül el az év végéig. Ezeket komoly teszteléseknek vetik alá, hogy a sorozatgyártást a jövő év elején be tudják indítani.

 

Előnyök

A megszokott teherautó park, tisztán elektromos hajtásúra cserélése, komoly fenntartási előnyökkel jár. Ezen nem csak megspórolt gázolaj árát értjük. Hanem azt is, hogy a folyamatosan munkában lévő járműveknek gyakorlatilag minimális a karbantartási igénye. A legfőbb előnyük, hogy az ONE típusú áramtárolókkal felszerelt autóknak nulla a szennyezőanyag kibocsátása. Ennek és az amerikai gyártásnak köszönhetően igénybe veheti a vásárló az inflációs törvény által kínált kedvezményeket. Így a naponta az utakon járó áruszállítók komolyan kiveszik a részüket a közlekedés zöldítéséből. És a fosszilis hajtóanyagok fokozatos háttérbe szorulását is elősegítik.q

 

Mindent lefedni

A Class-E néven futó autókat jól átgondolva tervezte meg a Bollinger. Az egyik variációs tényezőt többféle akku és a különféle jármű hosszúságok jelentik. Ami igazán be tudja majd lendíteni az üzletet, az a felépítmény-gyártókkal történő együttműködés. Több, erre a területre specializálódott vállalkozással is együtt dolgoznak az amerikaiak. A hűtőkocsik felépítményeiben jártas Wabash az egyik partnerük. Az EAVX a másik, amelynek segítségével a megszokott platós teherautótól kezdve, az üdítő szállítóig, mindenféle felépítmény elérhető lesz.

 

Kiemelt kép forrása: Bollinger

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.