Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

10 európai város, amely 2030-ra klímasemlegessé szeretne válni

S.Rita | 2023.10.17. 02:00

Tíz európai várost díjaztak a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség elérésére irányuló terveikért. Az elismerést öt spanyolországi város, valamint svéd, dán, német, osztrák és romániai városok kapták.

 

A Klímasemleges és intelligens városok uniós missziójának címeként ismert elismeréseket csütörtökön jelentette be az Európai Bizottság. Öt spanyolországi város kapta az elismerést, valamint svéd, dán, német, osztrák és romániai városok – írja az Euronews. Az Klímasemleges és intelligens városok missziós cím célja, hogy a városok köz- és magánfinanszírozáshoz jussanak éghajlati céljaik megvalósításához.

 

Tíz európai várost díjaztak klímasemlegességi céljaikért

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy az EU Misszió címét Sønderborg (Dánia), Mannheim (Németország), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz és Zaragoza (Spanyolország), Klagenfurt (Ausztria), Kolozsvár (Románia) és Stockholm (Svédország) kapta meg.

A díj az EU „jóváhagyó pecsétje” a szennyezőanyag-kibocsátástól mentes, intelligens várossá válás érdekében tett erőfeszítéseiknek.

A díj egyben elismeri a városok éghajlat-városi szerződések néven ismert cselekvési és beruházási terveit, amelyek célja, hogy 2030-ra – 20 évvel korábban, mint az EU által Európa többi részére kitűzött cél – elérjék az éghajlat-semlegességet. A Klímasemleges és intelligens városok misszió címét elnyert városok segítséget kapnak az uniós, nemzeti és regionális finanszírozási forrásokhoz, különösen a magánbefektetésekhez való hozzáférésben.

A tíz város „utat mutat másoknak, hogy gyorsabban haladjanak a méltányos zöld és digitális átállás felé” – írta közleményében az Európai Bizottság -, „és példát mutatnak a politika helyi szintű, inkluzív társalkotására”.

„Kísérleti és innovációs központokként fognak működni, hogy 2050-re minden európai város követni tudja ezt a példát” – tették hozzá.

Stockholm például nemrég jelentette be, hogy betiltja a benzin- és dízelautók használatát a városközpontban a környezetszennyezés csökkentése és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Az új szabályok 2024. december 31-én lépnek hatályba. Valencia, amely Európa 2024-es zöld fővárosa, tavaly kezdte el használni az utcai lámpákat az elektromos autók töltésére. A város Cabanyal nevű területe szintén az energiahatékonyság laboratóriumává vált a központi piac tetejére telepített napelemekkel. Madrid Európa legnagyobb zéró kibocsátású városfejlesztési területének létrehozásán dolgozik, ahol az épületek több energiát termelnek majd, mint amennyit fogyasztanak, a tömegközlekedés pedig emissziómentes lesz.

 

Spanyolország törekvése az éghajlati célok elérésére

Az EU Misszió díj nyerteseinek fele spanyolországi város volt.

„Ez Spanyolország éghajlat-politikájának és a megújuló energiaforrásokra helyezett hangsúlyának eredménye” – mondta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke. „Úgy látom, hogy ez a magas színvonalú irányítás, a városi szintű erős szakpolitikák, a dekarbonizáció és az éghajlat-semleges technológiák felkarolása egyértelmű bizonyítéka.”

A díj hozzájárul ahhoz, hogy további befektetések érkezzenek ezekbe a városokba, mivel a befektetők „tudják, hogy a tervek jók, reálisak és az Európai Bizottság legjobb szakértői igazolták őket” – tette hozzá.

„A befektetők nagyon jó megtérülést kapnak, amely konkrét eredményekhez vezet”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.