Trading

Mit jelent az Izrael-Hamász háború a globális olajpiac számára?

S.Rita | 2023.10.17. 01:00

A Hamász iszlamista csoport és Izrael közötti háború az egyik legjelentősebb geopolitikai kockázatot jelenti az olajpiacokra Oroszország tavalyi ukrajnai inváziója óta. Bár az olaj áramlását még nem érintette, elemzők és piaci megfigyelők két fontos következményre mutatnak rá, ha a konfliktus eszkalálódik.

 

Először is, az Egyesült Államok szigoríthatná vagy fokozhatná az Iránnal szembeni szankciók végrehajtását, ha az érintett lenne a Hamász Izrael elleni támadásában, ami tovább feszíthetné az amúgy is alultermelt olajpiacot. Másodszor, fennáll a veszély, hogy a Washington által közvetített, a Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok normalizálását célzó megállapodás, amelynek révén a királyság növelhetné az olajkitermelést, kisiklik – írja a Reuters.

 

Hogyan reagált eddig az olajpiac?

A Brent nyersolaj hétfőn, az első kereskedési napon azután, hogy a Hamász október 7-én meglepetésszerű támadást intézett Izrael ellen, mintegy 3,50 dollárral 89 dollárra emelkedett hordónként. Ezt követően az árfolyam a nyereség nagy részét visszafordította, majd pénteken 88 dollár fölé emelkedett, mivel az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az orosz olajat szállító szállítmányozókkal szemben a G7-ek által bevezetett árplafon megsértésével.

Elemzők és iparági bennfentesek, akik erősebb rallyra számítottak, elismerték, hogy a helyzet különbözik az 1973-as olajválságtól, amikor Szaúd-Arábia élére állt az Izraelt a Jom Kippuri háborúban támogató országok elleni embargónak, ami az árak az egekbe szökött.

Szaúd-Arábia és Oroszország már bejelentette, hogy 2023 végéig önkéntes szállításcsökkentést hajtott végre, ami szeptember végén 10 hónapos csúcsra emelte az olajárakat, mielőtt a makrogazdasági aggodalmak a múlt héten ismét drámaian lefelé húzták azokat.

A Nemzetközi Energiaügynökség csütörtökön közölte, hogy a konfliktusnak nem volt közvetlen hatása az olajkínálatra, míg David Goldwyn, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi energiaügyekért felelős korábbi különmegbízottja szerint a fundamentumok továbbra is az árak nagyobb mozgatórugói maradnak.

Rob Thummel, a Tortoise Capital vezető portfóliómenedzsere szerint nem valószínű, hogy az olajárak jelentősen emelkednének, hacsak nem következik be Irán vagy bármely más ország által okozott zavar a Hormuzi-szorosban, a világ legfontosabb, a globális kínálat ötödét szállító olajútvonalán.

Bár az olaj áramlását még nem érintette, elemzők és piaci megfigyelők két fontos következményre mutatnak rá, ha a konfliktus eszkalálódik. (Fotó: Canva)

Mit jelent a konfliktus az iráni export számára?

Az amerikai szankciók ellenére az iráni nyersolajexport idén jelentősen nőtt, ami ellensúlyozta Rijád és Moszkva napi 1,3 millió hordós (bpd) önkéntes csökkentésének egy részét. A Hamász támogatója, Irán tagadta, hogy bármi köze lenne a csoport Izrael elleni támadásához. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy egyelőre nincs mit bejelentenie arról, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat vetne-e ki Iránnal szemben, ha bizonyíték merülne fel arra, hogy az országnak köze volt a támadáshoz.

„Ez olyasmi, amit folyamatosan vizsgálunk, és a rendelkezésre álló információk felhasználásával szigorítjuk a szankciókat” – mondta.

A Teheránnal szembeni szigorúbb amerikai szankciók veszélyeztetnék a nyersolajellátást, és mind globálisan, mind belföldön felhajtanák az energiaárakat, amit Biden elnök a 2024-es választások előtt mindenképpen el akar kerülni.

Helima Croft, az RBC Capital Markets elemzője szerint azonban „valószínűleg nehéz lesz” a Biden-kormányzat számára, hogy folytassa a „megengedő szankciórendszert”, amely lehetővé tette, hogy Irán olajtermelése megközelítse a 2018 előtti szintet. Más elemzők azonban nem számítanak arra, hogy az USA megkockáztatja az ellátási zavarokat.

„Tekintettel arra, hogy a politikai célkitűzések még az orosz-ukrán konfliktus csúcspontján sem vették célba az orosz olajáramlásokat, nem számítunk arra, hogy az iráni olajexportot is korlátozni fogják” – mondták a Macquarie elemzői.

Az FGE elemzői szerint az Egyesült Államok valószínűleg nem szigorítaná a szankciókat anélkül, hogy Szaúd-Arábia beleegyezne az elveszett iráni hordók pótlásába, amit – hozzátették – nem látnak megtörténni.

 

Mi lesz a szaúdi-izraeli megállapodásból?

Az Egyesült Államok megpróbál közvetíteni egy közeledést Szaúd-Arábia és Izrael között, amelynek keretében a királyság normalizálná a kapcsolatokat Izraellel, cserébe pedig védelmi megállapodást kötne Washingtonnal.

Szaúd-Arábia közölte a Fehér Házzal, hogy hajlandó a jövő év elején növelni az olajkitermelést, hogy segítsen az alku biztosításában – jelentette a Wall Street Journal a múlt héten.

Washington szerint az erőfeszítéseket folytatni kell, de Ben Cahill, az amerikai székhelyű Center for Strategic and International Studies agytröszt munkatársa szerint a tárgyalásokat most felfüggeszthetik, és ezzel az amerikai-szaúdi együttműködés egyik fontos útja lezárulhat.

Abdulaziz herceg, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere a CNBC-nek azt mondta, hogy az OPEC+ kohézióját nem szabad megkérdőjelezni. (Fotó: Canva)

 

Hogyan reagált az OPEC+?

Abdulaziz herceg, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere a CNBC-nek azt mondta, hogy az OPEC+ kohézióját nem szabad megkérdőjelezni. „A legrosszabbon már túl vagyunk, nem hiszem, hogy bármilyen szörnyű helyzetet át kell élnünk” – mondta.

Az iraki olajminisztérium szóvivője október 12-én azt mondta, hogy az OPEC+, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és Oroszország vezette szövetségesei nem tesznek közvetlen reakciókat a piaci kihívásokra.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön hozzátette, hogy a jelenlegi olajárak figyelembe veszik a konfliktust, és azt tükrözik, hogy a piac úgy véli, hogy az összecsapások jelentette kockázatok nem olyan nagyok. Oroszország és Szaúd-Arábia szerdán Moszkvában találkozott, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az OPEC+ koordináció folytatódik „az olajpiac kiszámíthatósága érdekében”.

 

Kiemelt kép forrása: X / ABC News

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.