Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Elképesztő: 1000 kilométert tud megtenni ez a napenergiával működő elektromos autó

Devenyi Dalma | 2023.10.20. 02:00

Bár az elektromos járművek növekvő vonzerejét nem lehet tagadni, a rideg valóság továbbra is az, hogy sok régióban nincs megfelelő töltőinfrastruktúra, ami komoly akadályt jelent a tulajdonosok számára. A Stella Terra, a világ első napenergiával működő, elektromos terepjárója lehet az, ami megváltoztathatja ezt a folyamatot, és megoldást jelenthet a kihívásra.

 

A Stella Terra közúti közlekedésre alkalmas prototípusa nemrégiben lenyűgöző, 1000 kilométeres utat tett meg Észak-Afrika kihívásokkal teli terepén, feltöltés nélkül, kizárólag a nap energiájára támaszkodva – írja a Carscoops. A hollandiai Eindhoven Műszaki Egyetem hallgatói által kifejlesztett jármű bemutatja a kisebb és könnyebb akkumulátorokban rejlő lehetőségeket a napenergia-technológiával kombinálva az elektromos járművek hatótávolságának és képességeinek növelésében, még zord terepviszonyok között is.

 

Komolyabb hiba nélkül

Wisse Bos, a Solar Team Eindhoven csapatvezetője szerint a Stella Terra technológiája, amely a könnyűszerkezetet hihetetlenül hatékony napelemekkel párosítja, egy teljes évtizeddel előrébb tart, mint bármi, ami a jelenlegi piacon található.

„A Stella Terrának ellen kell állnia a terepjárás kemény körülményeinek, miközben elég hatékony és könnyű ahhoz, hogy a nap energiájával működjön” – mondta a The Guardiannek. Ezért a Stella Terra számára szinte mindent magunknak kellett megterveznünk, a felfüggesztéstől a napelemek invertereiig. A technológia határait feszegetjük.”

A Stella Terra pedig sikeresnek bizonyult, miután több mint 1000 kilométert tett meg Afrikában. A csapat Marokkó északi partvidékéről indulva a terepjárót hegyeken át egészen a Szahara sivatagig vitte, ahol az útjuk véget ért. Az út során a terepjáró megbízhatónak bizonyult, egyedül a kormányműve ment tönkre útközben (ezt egy helyi műhely segítségével javították meg).

A csapat Marokkó északi partvidékéről indulva a terepjárót hegyeken át egészen a Szahara sivatagig vitte. (Fotó: Solar Team Eindhoven)

 

Hatékonyabb, mint várták

Az utcán legális SUV végsebessége 145 km/óra, és a kis akkumulátorcsomagnak köszönhetően mindössze 1 200 kg-ot nyom, ami könnyebb, mint egy Subaru BRZ. A Stella Terra az út során is hatékonyabbnak bizonyult, mint gondolták.

A tesztvezetés előtt arra számítottak, hogy a jármű mindössze 630 kilométer megtételére lesz képes. Napsütéses napokon azonban bebizonyosodott, hogy a hatótávolsága akár 710 kilométer is lehet az úton, és 550 kilométer terepen. Eközben a kevésbé napos napokon a jármű körülbelül 670 kilométer megtételére képes.

A Stella Terra lenyűgöző hatótávolsága és önellátó képessége miatt ideálisan alkalmas a távoli, fejletlen utakkal és megbízhatatlan energiahálózattal rendelkező régiókban. Bosman arra is törekszik, hogy a koncepció inspirációként szolgáljon az autógyártók számára szerte a világon.

„Reméljük, hogy ez inspirációt jelenthet az autógyártók, például a Land Rover és a BMW számára, hogy fenntarthatóbbá tegyék az iparágat” – mondta a brit lapnak. „Az autó nagyon kényelmes volt terepviszonyok között, nagyon könnyű és nem akad el”.

 

Kiemelt kép forrása: Solar Team Eindhoven

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.