Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Forradalmi áttörés: Így lehetne a jövőben újrahasznosítani az elektromos autók akkumulátorait

S.Rita | 2023.10.23. 01:00

A kutatók olyan újrahasznosítási módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi az elektromos autók akkumulátoraiban lévő alumínium 100 százalékának és a lítium 98 százalékának visszanyerését.

 

Svéd kutatók azt állítják, hogy új, hatékonyabb módszert fejlesztettek ki az elektromos autók akkumulátorainak újrahasznosítására – írja az Euronews. A módszer lehetővé teszi az elektromos autók akkumulátoraiban található értékes fémek visszanyerését. Az eljáráshoz a tudósok szerint nem szükséges drága vagy káros vegyi anyagok használata sem.

„Mivel a módszer skálázható, reméljük, hogy a következő években az iparban is alkalmazható lesz” – mondta Martina Petranikova kutatásvezető.

 

Hogyan hasznosítják újra az elektromos autók akkumulátorait?

A jelenlegi vizes alapú újrahasznosítási módszert hidrometallurgiának nevezik. A hagyományos hidrometallurgia során az elektromos akkumulátorcellában lévő összes fémet szervetlen savban oldják fel. Ezután a „szennyeződéseket” – például az alumíniumot és a rezet – eltávolítják, és az értékes fémeket, például a kobaltot, a nikkelt, a mangánt és a lítiumot nyerik vissza. Annak ellenére, hogy a maradék alumínium és réz mennyisége kicsi, több tisztítási lépést igényel, és a folyamat minden egyes lépése lítiumveszeteséget jelenthet.

 

Lehet-e hatékonyabban újrahasznosítani az elektromos járművek akkumulátorait?

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatói olyan újrahasznosítási módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi az elektromos autók akkumulátoraiban lévő alumínium 100 százalékának és a lítium 98 százalékának visszanyerését. Ennek során megfordítják a folyamat jelenlegi sorrendjét, és először a lítiumot és az alumíniumot nyerik vissza. Ezzel egyidejűleg minimálisra csökken az értékes nyersanyagok, például a nikkel, a kobalt és a mangán elvesztése.

„Eddig még senkinek sem sikerült pontosan megtalálni a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy oxálsavval leválasszunk ennyi lítiumot, miközben az összes alumíniumot is eltávolítjuk. Mivel minden akkumulátor tartalmaz alumíniumot, azt úgy kell tudnunk eltávolítani, hogy a többi fém ne vesszen el” – mondja Léa Rouquette, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének PhD-hallgatója.

Az akkumulátor-újrahasznosító laboratóriumukban Rouquette és a kutatás vezetője, Petranikova használt autóakkumulátor-elemeket és azok porított tartalmát egy füstszekrénybe helyezték. A finomra őrölt fekete port feloldják egy átlátszó szerves folyadékban, az oxálsavban – egy környezetbarátabb összetevőben, amely olyan növényekben is megtalálható, mint a rebarbara és a spenót.

A port és a folyadékot egy konyhai mixerre emlékeztető gépbe helyezik. Itt az akkumulátorokban lévő alumínium és lítium feloldódik az oxálsavban, míg a többi fém szilárd állapotban marad.

A folyamat utolsó lépése ezeknek a fémeknek a szétválasztása a lítium visszanyerése érdekében, amelyet aztán új akkumulátorok készítéséhez lehet felhasználni.

„Mivel a fémek nagyon különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, nem gondoljuk, hogy nehéz lesz szétválasztani őket. A mi módszerünk egy ígéretes új útvonal az akkumulátorok újrahasznosításához – egy olyan útvonal, amely mindenképpen megérdemli a további kutatást” – mondja Rouquette.

Petranikova kutatócsoportja évek óta végez élvonalbeli kutatásokat a lítium-ion akkumulátorokban található fémek újrahasznosítása terén. Számos vállalattal működnek együtt az elektromos autók akkumulátorainak újrahasznosítása érdekében. A csoport olyan márkák partnereként vesz részt jelentős kutatási és fejlesztési projektekben, mint a Volvo és a Northvolt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.