Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Borzalmas látvány: Ilyen, amikor két csúcskategóriás elektromos autó frontálisan ütközik – videó

S.Rita | 2023.10.24. 02:00

Amikor az európai új autó értékelési program (NCAP) töréstesztjei során a járműveket 50 km/óra sebességgel egy statikus blokkba ütköztetik. A Mercedes be akarta bizonyítani, hogy új EQ járművei rendkívül biztonságosak, ezért az első autógyártóként két elektromos autóval nyilvános frontális ütközési tesztet végzett.

 

A pusztító lovagi torna során egy EQA és egy EQS terepjárót indítottak egymásnak 56 km/h sebességgel, ami azt jelenti, hogy a járművek relatív sebessége 112 km/h volt – írja a Carscoops. Az ütközést 50 százalékos átfedéssel hajtották végre. A Mercedes szerint azért választották ezt a konkrét beállítást, mert ez egy olyan balesettípust tükröz, amely az országutakon történhet, különösen akkor, amikor egy jármű előzéssel próbálkozik. A sebességet úgy választották meg, hogy az tükrözze azt a feltételezést, hogy az ütközés előtt valószínűleg mindkét jármű fékezne.

A két autó nagyon csúnyán összetört. A Mercedes biztonsági mérnökei azonban azt állítják, hogy a roncsolódás szándékos. Az, hogy a járművek eleje összegyűrődött, az utasok és az akkumulátorok védelmét szolgálja. A Mercedes szerint a törésteszt során használt bábuk – amelyek közül négy női utasokat, egy pedig férfi utast szimulált – mindegyike alacsony kockázatot mutatott a súlyos sérülések szempontjából.

 

Közben az autók biztonsági rendszerei is működtek. Míg az ütközőszerkezet megakadályozta a cellák komolyabb sérülését, a többlépcsős nagyfeszültségű védelmi koncepció megakadályozta a rendszer többi részének sérülését.

A Mercedes többféle stratégiát alkalmaz az ilyen típusú biztonság elérése érdekében. Ezek közé tartozik a pozitív és a negatív vezetékek szétválasztása, valamint egy önellenőrző nagyfeszültségű rendszer alkalmazása, amely automatikusan kikapcsol, ha súlyos ütközést észlel, hogy a jármű baleset előtt, alatt és után is biztonságban legyen.

Most a Mercedes a töréstesztet egy új reklámkampány részeként használja fel, hogy bebizonyítsa a fogyasztóknak, hogy az elektromos jűrművek még biztonságosabbak, mint ahogyan azt a biztonsági szervezetek vizsgálják.

„A biztonság a Mercedes-Benz DNS-ének része, és a közlekedés minden résztvevője iránti alapvető kötelezettségvállalásaink egyike” – mondta Markus Schäfer, a Mercedes technológiai igazgatója. „És számunkra az emberi életek védelme nem a hajtásrendszer kérdése. Ezt bizonyítja a két teljesen elektromos járművel végzett közelmúltbeli törésteszt is. Bizonyítja, hogy minden járművünk ugyanolyan magas szintű biztonsággal rendelkezik, függetlenül attól, hogy milyen technológia hajtja őket.”

 

Kiemelt kép forrása: Mercedes

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.