Innováció

A szélenergia kinyerésének legújabb módja legalább annyira egyszerű, mint amennyire innovatív

S.Rita | 2023.10.25. 01:00

A fenntartható energiára egyre inkább összpontosító világban folyamatosan innovatív megoldásokat keresnek. Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák olyan újdonságot jelentenek az energiaágazatban, amely további figyelmet érdemel. A közelmúltban az ilyen turbinákat gyártó SeaTwirl megkapta első kereskedelmi megrendelését, ami a technológiába vetett bizalomnak a jele, és a megújuló energiaforrások izgalmas fejlődését jelzi.

 

A függőleges tengelyű szélturbinák (VAWT) nevükből adódóan függőleges tengely körül forognak, ellentétben a gyakran látott vízszintes tengelyű turbinákkal – írja a HappyEcoNews. Ez az egyedi kialakítás számos előnnyel jár, különösen a tengeri alkalmazásoknál.

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák a megújuló energiát hasznosító technológia élvonalbeli fejlesztését jelentik, innovatív megoldásokat és óriási lehetőségeket kínálnak a szélenergia hasznosításában.A hagyományos vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben bármilyen irányból képesek a szelet befogni, így egyenletesebb teljesítményt nyújtanak.

 

Új területeket nyílnak meg

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák számos előnnyel rendelkeznek, különösen akkor, ha mély vizeken telepítik őket, ahol a hagyományos tengeri turbinák megfizethetetlenül drágák lennének. Az úszó platformok, amelyekre a turbinákat szerelik, lehetővé teszik, hogy különböző vízmélységekben helyezzék el őket, ami rugalmasságot biztosít a helyszín kiválasztásában. Ez a képesség új helyszíneket nyit meg, amelyek korábban nem voltak alkalmasak a szélenergia hasznosítására, különösen a mély parti vizekkel rendelkező régiókban.

Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák tervezése aerodinamikai megfontolásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a turbinák függőleges tengely körüli forgását. Ez az egyedülálló konfiguráció lehetővé teszi, hogy a szélenergiát a széliránytól függetlenül gyűjtsék be, növelve a hatékonyságot és az üzemeltetés következetességét.

 

Részletes tervezés, kifinomult technológia

Ezen úszó szélturbináknak a szárazföldi elektromos hálózathoz való csatlakoztatása részletes tervezést és kifinomult technológiát igényel. Speciális víz alatti elektromos kábeleket használnak a turbinák által termelt villamos energia partra történő továbbítására. Ezeket a kábeleket úgy kell megtervezni, hogy ellenálljanak a zord tengeri környezetnek, beleértve a nagy nyomást, a sós víz korrózióját és a horgonyok vagy a tengeri élőlények által okozott esetleges fizikai sérüléseket.

Magán az úszó platformon transzformátorállomásokat telepítenek a turbinák által termelt feszültség növelésére. Ez segít minimalizálni az energiaveszteséget a hosszú víz alatti kábeleken keresztül történő átvitel során. A szél irányához és a tengeri áramlatokhoz viszonyított optimális pozíció fenntartásához dinamikus pozicionáló rendszert használnak. Ez a rendszer biztosítja, hogy a turbinák a helyükön maradjanak, és hogy a parthoz való csatlakozások az úszó platform mozgása miatt ne legyenek túlterhelve vagy károsodva.

Amint a villamos energia eléri a partot, egy szárazföldi alállomásra irányítják. Itt további átalakításon megy keresztül, hogy megfeleljen a helyi hálózat feszültségszintjének, valamint a szükséges kondicionáláson, például szűrésen és fáziskiegyenlítésen. A kondicionált villamos energiát ezután szinkronizációs rendszereken keresztül táplálják be a helyi elektromos hálózatba, amelyek biztosítják, hogy a villamos energia frekvenciája, feszültsége és egyéb jellemzői kompatibilisek legyenek a meglévő hálózattal.

A biztonságos és hatékony működés biztosítása érdekében kifinomult felügyeleti és vezérlőrendszereket alkalmaznak a tengeren és a szárazföldön. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a turbinák működésének valós idejű beállítását a szélviszonyok, az energiaigény és a hálózati követelmények alapján.

 

Pozitív visszajelzés

A függőleges tengelyű szélturbinák úszókonstrukciójuk miatt bonyolultabbak, de a függőleges tengelyű szélturbinák új lehetőségeket kínálnak, és egyedülálló előnyt jelentenek a folyamatosan fejlődő energiatermelésben. A fejlett aerodinamika, az úszó platformok és az átfogó csatlakozási rendszer kombinációja erőteljes és rugalmas megoldást jelent a szélenergia-termelésben.

A SeaTwirl első kereskedelmi megrendelése változást jelez az iparágban, és igazolja az úszó függőleges tengelyű szélturbinákban rejlő lehetőségeket. Mivel a vállalkozások és a kormányok továbbra is fenntartható energiamegoldásokat keresnek, ez a technológia jelentős szerepet játszhat, és ez a megrendelés az első a sok közül. A technológia sikere és elfogadottsága további innovációt és elfogadást ösztönözhet a megújuló energiaágazatban.

A SeaTwirl megrendelése több mint egy üzleti tranzakció. A vállalatok elkötelezettségét jelzi a tisztább energia alternatívák keresése mellett. Az úszó függőleges tengelyű szélturbinák nem csupán a szélenergia innovatív megközelítését jelentik; gondolkodásbeli változást jelentenek. A lapát nélküli szélenergia fejlesztéséhez hasonlóan ezek is az új és kipróbálatlan dolgok felkarolását jelentik. Talán a megújuló energia jövőjébe engednek bepillantást.

A világ a zöldebb jövő felé fordul, és a változás szele kedvezően fúj az olyan innovációk számára, mint az úszó függőleges tengelyű szélturbinák. A közelmúltbeli kereskedelmi megrendelés nem csupán egy termék jóváhagyása, hanem pozitív jelzés a megújuló energiaipar egésze számára. Az ilyen fejlesztések elfogadásával a társadalom egy lépéssel közelebb kerül a fenntartható jövőhöz.

 

Kiemelt kép forrása: SeaTwirl

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.