Szabályozás

Európa egyik legszennyezettebb városa ki akarja tiltani az autókat a központjából

S.Rita | 2023.10.27. 01:00

A szennyező anyagok szintje Milánó levegőjében majdnem négyszerese a biztonságosnak, ezért Olaszország egyik legforgalmasabb városa azt javasolta, hogy tiltsák ki az autókat a városközpontból.

 

Giuseppe Sala polgármester csökkenteni akarja az 1,4 millió lakosú, forgalmas metropolisz szennyezettségét, és azt mondta, további hasonló intézkedések következnek. Ha zöld utat kap, az Euronews szerint a rendelet 2024-ben lépne hatályba.A hatóságok térfigyelő kamerákat fognak használni a tilalom betartatására.

 

Milánó Európa egyik legszennyezettebb városa

Milánó Európa egyik legszennyezettebb városa. Rossz a levegő minősége a finom részecskék mennyisége miatt, amely szennyezőanyag veszélyt jelent az emberi egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak tartott legmagasabb szint hosszú távú átlaga legfeljebb 5 μg/m3 (mikrogramm/köbméter).

A milánói szint a biztonságos érték majdnem négyszerese, 19,7 μg/m3.

A szennyező anyagok szintje Milánó levegőjében majdnem négyszerese a biztonságosnak, ezért Olaszország egyik legforgalmasabb városa azt javasolta, hogy tiltsák ki az autókat a városközpontból. (Fotó: Canva)

 

Milánó kitiltja az autókat a városközpontból

A veszélyes károsanyag-kibocsátás elleni küzdelem részeként a milánói hatóságok a magánforgalom betiltását javasolták a belvárosban.

„Ez egy kis dolog, ugyanakkor történelmi jelentőségű” – mondta Sala polgármester a fenntarthatóságot népszerűsítő fesztiválon október közepén.

A tilalom betartatása érdekében a Corso Venezia mentén kamerákat telepítenek, amelyek rögzítik a forgalmat, és megakadályozzák a személygépkocsik behajtását. A garázzsal rendelkező lakosok, bárki, aki hozzáfér a gépkocsiparkolóhoz, a taxik és a tömegközlekedés mentesül a tilalom alól.

Azokat, akiket rajtakapnak, hogy jogosulatlanul behajtanak a területre, pénzbírsággal sújtják, bár a polgármester nem közölte az összeget.

A lépésnek köszönhetően Milánó néhány legforgalmasabb területe gyalogosbarátabbá válik, beleértve az elegáns Fashion Quadrilaterót, ahol a város számos csúcskategóriás butikja található.

„Úttörőknek kell lennünk, és bátorsággal és józan ésszel kell cselekednünk” – mondta Sala újságíróknak egy klímaváltozási fesztiválon. „Nem vagyok a kapitalizmus ellenzője, de őszintén szólva nem folytatódhat a szuperautók felvonulása a központban, amelyeket aztán nem tudnak leparkolni” – tette hozzá.

A polgármester arra is utalt, hogy további ilyen jellegű reformok következnek majd. Elmondta, hogy a tiltás hatálya alá tartozó területen található divatházak közül sokan támogatták a javaslatát, sőt, azt is javasolták, hogy a zónát tegyék sétálóutcává.

 

A milánói autós tilalmat „abszurditásként” bírálták

A reformot azonban nem mindenki támogatja. A város nagy területein bevezetett forgalomkorlátozások mellett „Sala most egy olyan Milánó ötletét veti fel, amelyben 2024-től már nem közlekedhetnek autók” – bírálta Roberto Di Stefano, Sesto San Giovanni külváros polgármestere.

Hozzátette, hogy az intézkedés „abszurditás, amely nemcsak a milánóiakat, hanem a külvárosok minden polgárát bünteti, akik kénytelenek minden nap ingázni”.

 

Stockholm kitiltja az autókat a városközpontból

Nem Milánó az első európai város, amely az autók kitiltását fontolgatja. A hónap elején Stockholm is bejelentette, hogy a benzin- és dízelüzemű autóknak nem engedi be a városközpontba való behajtást. Az intézkedéstől a károsanyag-kibocsátás és a környezetszennyezés csökkentését remélik. Az új szabályok 2024. december 31-én lépnek hatályba.

Párizs szintén azt reméli, hogy 2024 elejére, az olimpiai játékok előtt kiiktatja a személygépkocsikat a történelmi belvárosból.

A lépésnek köszönhetően naponta akár 100 000 autó is eltűnhet a francia főváros útjairól.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.