Trading

Hogyan exportálja Norvégia a földgázát?

Devenyi Dalma | 2023.10.28. 01:00

Október 7-8-án egy gázvezeték és két adatkábel sérült meg a Balti-tenger alatt, és a hatóságok vizsgálják, hogy baleset vagy szándékos cselekmény történt-e az incidensek során. Az események a régió energiaellátásának biztonságával kapcsolatos aggodalmakat szültek.

 

Finnország szomszédja, Norvégia Európa legnagyobb gázexportőre, 2022-ben több mint 120 milliárd köbméter (bcm) gázt exportált. Az északi ország tenger alatti csővezeték-hálózaton keresztül exportálja a gázt olyan fogyasztókhoz, mint Nagy-Britannia és Németország. Emellett cseppfolyósított földgázt (LNG) is szállít.

A Reuters Norvégia exportútvonalait vizsgálta.

 

Hány csővezeték van?

Norvégia tavaly 116,9 milliárd köbméter gázt szállított az Európai Unióba és Nagy-Britanniába a Gassco által üzemeltetett 22 egyedi vezetékből álló, több mint 8800 km hosszú vezetékrendszeren keresztül.

Ezenkívül az Alvheim és Martin Linge mezőkről kitermelt gázt más üzemeltetők által kezelt vezetékeken keresztül exportálják Nagy-Britanniába.

Az Alvheimből származó gázt szállító SAGE vezetéket az Ancala Midstream, míg a Martin Lingéből származó gázt szállító FUKA vezetéket a North Sea Midstream Partners üzemelteti.

Norvégia Európa legnagyobb gázexportőre, 2022-ben több mint 120 milliárd köbméter (bcm) gázt exportált. (Fotó: Canva)

 

Ki kap norvég gázt?

A csővezetékek hét átvevő terminálhoz kapcsolódnak: Nagy-Britanniának és Németországnak kettő, Belgiumnak, Dániának és Franciaországnak pedig egy-egy.

Az Anglia keleti partján található Easington terminál a Langeled vezetéken keresztül kapja a gázt, míg a skóciai St Fergus terminál a Flags és a Vesterled vezetékekhez csatlakozik.

A németországi dornumi és emdeni terminálok, amelyek az Északi-tenger partján, a holland határ közelében találhatók, az Europipe I és II, illetve a Norpipe vezetékekhez csatlakoznak. Belgiumban a Zeebrugge kikötőjében található terminál csatlakozik a Zeepipe vezetékhez, míg a Franpipe vezetéken keresztül a franciaországi Dunkerque-ben található terminál fogadja a gázt.

2022 óta a dán nyugati parton lévő Nybro terminál norvég gázt kap a Baltic Pipe gázvezetéken keresztül, amely Dánián keresztül halad át, mielőtt tenger alatt Lengyelországba jutna.

 

Norvégia legfontosabb vezetékei európai terminálokhoz

NÉV CÉLÁLLOMÁS KAPACITÁS HOSSZÚSÁG
Europipe
Dornum/Németország
45,7 millió köbméter/nap
620 km
Europipe II*
Dornum/Németország
71,2 millió köbméter/nap
658 km
Franpipe
Dunkirk/Franciaország
54,2 millió köbméter/nap
840 km
Langeled
Easington/Nagy-Britannia
72,1 millió köbméter/nap
523 km
Norpipe
Emden/Németország
44,4 millió köbméter/nap
440 km
Vesterled
St Fergus/Nagy-Britannia
36,9 millió köbméter/nap
360 km
Zeepipe
Zeebrugge/Belgium
42,2 millió köbméter/nap
814 km

* A Baltic Pipe, amelynek kapacitása 27,4 millió köbméter/nap, az Europipe 2 mellékága.

 

Norvégia exportál LNG-t?

Norvégia egy cseppfolyósító terminált is üzemeltet a sarkvidéki Hammerfest városában, más néven Melkoeya-ban.

Ez évente 6,5 milliárd köbméter LNG-t tud szállítani, ami a norvég gázexport mintegy 5%-át teszi ki.

A terminálból 2022-ben csak 3,7 milliárd köbmétert exportáltak, mivel az üzem egy 2020 szeptemberében bekövetkezett tűzesetet követően május végéig nem működött. Bár az LNG-tartályhajókkal a norvég gáz Európán túlra is kiterjeszthető, 2022-ben szinte az összes export európai célállomásokra irányult.

 

Ki termel gázt Norvégiában?

Az ország vonzotta a nemzetközi vállalatokat, köztük a Wintershall Dea, a TotalEnergies, a ConocoPhillips és a Shell is belépett a norvég piacra.

A legnagyobb szereplő azonban a norvég állam többségi tulajdonában lévő Equinor. Több mint 45 milliárd köbméter földgázt termelt ki, ami a 2022-ben 123,8 milliárd köbméteres teljes norvégiai termelés nagyjából 36%-a volt.

Az Equinor a Petoro nevében is értékesít gázt, amely egy teljesen állami tulajdonban lévő vállalat, amely tengeri mezőkben való részesedéssel rendelkezik, de maga nem üzemeltet semmilyen eszközt.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.