Rezsi

A jövőben az ablakkal fogunk fűteni? Nem, már most!

NRGreport | 2023.10.29. 01:00

A fűtési megoldások szempontjából eddig úgy tekintettünk az ablakra, mint a rendszer gyenge pontjára: itt szökik ki a drágán előállított hő, hogy lakásunk helyett az utcát fűtse. A hő- és energiaveszteség közel 40%-át szoktuk a nyílászárók számlájára írni, ami meghatározó mennyiség akkor is ha gázzal, villannyal vagy fával fűtünk. A Helio Heating fűtőüveg pontosan itt, az épületek hőmegtartás szempontjából legkritikusabb pontjain, a nyílászáróknál biztosít nem csak extra védelmet, de fűthető felületet is.

 

A fűtőüveg nem új találmány, maga a technológia hosszú évek óta rendelkezésre áll. Csipkerózsika álmából a földgáz világpiaci árának elképesztő mértékű megugrása ébresztette fel, amikor a korábbi tendenciákat megdöntve, hirtelen az elektromos áram díjszabása lett lényegesen kedvezőbb. Ekkor indult el igazán a diadalútja, hiszen sokoldalú felhasználási lehetőségeinek köszönhetően hosszú távú megoldást biztosít az energiahatékony fűtés megvalósítására.

„A fűtőüveg nem csak ablaküvegként, de radiátor formájában is megjelenhet, az átlátszótól a teljesen egyedileg mintázott változatig, rábízva ezt az ingatlan tulajdonosok ízlésvilágára és fantáziájára. Maga a fűtő réteg egy láthatatlan, nanotechnológiával felvitt fémvezető bevonat, amely elektromos áram hatására hőt termel. Ez a bevonat minden esetben a belső térhez legközelebbi, laminált üvegréteg belsejében kap helyet. Fűtése infrasugárzás jellegű, ami azt jelenti, hogy 18-19 °C-on olyan hőérzetet nyújt, mint hagyományos fűtéseknél a 22–24 °C”, ismertette Rákosy Eszter, a Helio Heating fűtőüveget gyártó Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője.

 

Kinek éri meg fűtőüveget beépíteni?

Bár olyan jelentős építményekben is megtalálható, mint a Múzeumkert Kertészháza, a Fiumei úti sírkert Apponyi-hintó üvegpavilonja, a Teleki–Tisza-kastély és a Szent István Bazilika melletti lift üvegburkolata, lakóépületekben – új építés vagy felújítás során – is előszeretettel alkalmazzák.

„A Helio Heating fűtőüveget sík és hajlított változatban is gyártjuk, illetve különböző fűtőüveg-bútorok és design fűtőüvegek is készíthetők belőle. A legmagasabb felhasználói élmény érdekében fűtőüvegeinkhez kifejlesztettük egyedi okos vezérlőrendszerünket, melynek segítségével egyszerűen, az energia-, és költséghatékonyságot szem előtt tartva oldható meg az épületek fűtése”, avatott be Rákosy Eszter.

A Múzeumkert Kertészháza. (Fotó: Rákosy Glass)

 

Hogyan működik a Helio Heating fűtőüveg?

A Helio Heating fűtőüveg olyan speciális bevonattal rendelkezik, amely képes blokkolni a hőátadást. Ezáltal megakadályozza a hőveszteséget télen és a hőbejutást nyáron, ami csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Használatával az épület belső hőmérséklete egyenletesebb lehet, ami javítja a lakók komfortérzetét. Könnyen tisztán tartható, és hosszabb élettartammal rendelkezik, mint a hagyományos ablakok, ami a karbantartási költségek csökkentéséhez vezet.

„Nem elhanyagolandó az sem, hogy aki ma ingatlant szeretne venni, az egyik legfontosabb szempontként veszi figyelembe az energiahatékonyságot. Minél többféle fronton rendelkezik az épület az energiahatékonyságot elősegítő alkotóelemekkel, az ingatlan annál értékesebbé válik. De azt is megfigyelhetjük, hogy egyre többek számára lényeges a környezetvédelem is, mind többen törekednek arra, hogy mindennapjaikban lehetőségeikhez mérten minél inkább járuljanak hozzá. Az energiahatékony építési megoldások, mint a fűtőüveg, csökkenthetik az épületek káros környezeti hatásait, mivel kevesebb energiafelhasználást igényelnek”, emelte ki a Rákosy Glass tulajdonosa és vezetője.

 

Nincs szálló por vagy pára, nincs zaj

Az építkezési vagy felújítási költségek lehetnek magasabbak a fűtőüveg használata esetén, mint a hagyományos ablakokkal, de hosszútávon az energiahatékonyság miatt a plusz költségek megtérülnek. A rendszer napelemekkel kombinálható, ami tovább növeli felhasználásának előnyeit. A Helio Heating fűtőüveg kialakítása révén segít megakadályozni a páralecsapódást az üvegfelületeken. Ez különösen hasznos hideg és nedves időjárási körülmények között, amikor a páralecsapódás zavaró lehet és rontja a kilátást. A fűt üveg a hő nagy részét sugárzó hő formájában adja le, ami kiemelkedően jó élettani hatásokkal bír, és a komfortérzetet alacsonyabb léghőmérsékleten is biztosítja. Nem okoz légmozgást, ezért nincs szálló por, működése teljesen zajtalan.

„100%-ban magyar tulajdonban lévő vállalatunk folyamatos termékfejlesztésének eredményeként a fűtőüveg egyre ismertebbé válik a hazai és a nemzetközi piacon. Számos sikeres projekt lezárása mellett rendszerünk hatékonyságát az is mutatja, hogy fűtőüvegünk 2013-ban Construma Nagydíjat nyert, 2018-ban pedig bekerült a TOP10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé. Legújabb fejlesztésünk a hajlított fűtőüveg”, zárta gondolatait Rákosy Eszter.

 

Kiemelt kép forrása: Rákosy Glass

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.