Innováció

Ez a 3D-nyomtatott ház egy 9,0-es erősségű földrengésnek is ellen tudna állni

S.Rita | 2023.10.30. 01:00

Egy guatemalai csapat a 3D nyomtatási technológiát használva mindössze 26 óra alatt készített földrengésálló házat.

 

Nem ez az első alkalom, hogy 3D-nyomtatással készítenek házat, a projekt mögött álló csapat azonban úgy véli, hogy sikerült földrengésálló épületet tervezniük. A nyomtatóval készült organikus formájú falakat a régió hagyományosabb technikáival kombinálták, például pálmalevelekből készült tetővel.

A 49 négyzetméteres ház megépítéséhez a COBOD International – egy 3D-nyomtatókat szállító cég – a dán 3DCP Group építészeti céggel működött együtt, amely a nyomtatást a Progreso cementgyártó céggel közösen végezte.

Egy guatemalai csapat a 3D nyomtatási technológiát használva mindössze 26 óra alatt készített földrengésálló házat. (Fotó: COBOD International)

 

26 óra alatt kész ház

A 3 méter magas falakból álló házat hét nap alatt 26 nyomdai munkaóra alatt építették fel.

Az építészet olyan organikus formákon alapul, amelyeket „egyébként rendkívül drága, sőt kivitelezhetetlen lett volna betontömbökkel, a régió uralkodó építőanyagával megvalósítani” – áll a COBOD közleményében.

Mivel a 3D nyomtatás nagyobb kreatív szabadságot biztosít, az építészek úgy döntöttek, hogy a tervezéssel Guatemalának hódolnak.

„Ha megnézzük a belső tér alaprajzát, a falakat úgy helyeztük el, hogy azok a jaguár mancsára hasonlítsanak, amely jelen van a környéken” – mondta Mikkel Brich, a 3DCP Group vezérigazgatója az Euronews Nextnek.

A ház pálmalevelekből készült teteje a Közép-Amerikában mindenütt megtalálható „palapákra” – nádtetős lakások – emlékeztet: ezek olcsóak, hőkomfortot biztosítanak, és jól alkalmazhatók a szeizmikus régiókban, mivel rugalmas, könnyű anyagból készülnek.

„Annak érdekében, hogy a szerkezet ellenálljon a régió potenciális szeizmikus terheinek, kiszámítottuk az épület szükséges szilárdságát. Az épületet úgy terveztük, hogy képes legyen ellenállni egy 9,0-es erősségű földrengésnek” – mondta Brich. „A számításokat a helyi szabályzatok és a globális irányelvek követésével végeztük el. Az épület utólagos szimulációit is elvégeztük, hogy a tervezés a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsa” – tette hozzá.

Nem ez az első alkalom, hogy 3D-nyomtatással készítenek házat, a projekt mögött álló csapat azonban úgy véli, hogy sikerült földrengésálló épületet tervezniük. (Fotó: COBOD International)

 

3D-nyomtatás, a lakásválság jövője?

A projekt azonban kihívásokkal járt.

„A meleg, 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a közvetlen napfény a 3D tinta természetes ellensége, mivel ilyen körülmények között hajlamos a repedezésre. Ennek leküzdése érdekében úgy döntöttünk, hogy éjszaka nyomtatunk” – mondta Brich, hozzátéve, hogy a heves esőzés is nehézséget jelentett.

Az elmúlt években nagy lelkesedést váltottak ki a 3D-nyomtatott épületek, a technológia egyébként a 2000-es években jelent meg először.

A COBOD tervezte Európa első 3D-nyomtatott épületét is, amely a dániai Koppenhágában található. Ez a vállalat áll egy Ukrajnában épített 3D-nyomtatott iskola mögött is, amely a jelenleg is zajló háború pusztításai közepette épült. A technológia iránti növekvő érdeklődés részben annak köszönhető, hogy az építőipar az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátójaként van számon tartva.

A kutatók becslése szerint az építőipar a világ nyersanyag-felhasználásának 40 százalékáért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 38 százalékáért felelős.

A beton felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8 százalékáért, mivel előállításához energiaigényes folyamat szükséges. A 3D nyomtatás a felére csökkentheti a környezeti lábnyomot, főként a kevesebb hulladék révén. Emellett a 3D-nyomtatott technológia a feltételezések szerint kevésbé megterhelő a munkavállalók számára.

„Kiküszöböljük a nehéz és ismétlődő emelések nagy részét” – mondta Brich, hozzátéve, hogy ez a technika a hibaforrásokat is csökkenti, és növeli a gyártás sebességét.

 

Kiemelt kép forrása: COBOD International

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.