Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Érdemes meghallgatni, milyen hangja van, ahogy a kínai szuperautó egy helyben megfordul – videó

S.Rita | 2023.10.31. 01:00

A Tesla Model S Plaid kínai riválisa négy motorral, 1248 lóerővel rendelkezik, és Európába is érkezhet. A jármű négy elektromos motorral való felszerelése hatalmas nyomatékot biztosít, és lehetővé teszi, hogy minden kerék külön-külön vezérelhető legyen, ami ideális a vonóerő javítására, segít a barátságtalan terepen való átkelésben, és – ahogy ez a videó is mutatja – 360 fokban való megforduláshoz egy helyben.

 

A tankfordulás nem újdonság, az elmúlt években már láttunk néhány elektromos járművet, amely bemutatta ezt a technológiát, köztük a Rivian-t, amely később bejelentette, hogy nem kínálja a szériajárműveken, mert aggódik a meggondolatlan vezetők által az természetben okozott károk miatt – írja a Carscoops. De míg az SUV-któl láttunk már tankfordulatokat, addig a hagyományos, szedán formájú elektromos autóktól nem szoktuk meg ilyesmit.

Pedig semmi akadálya, hogy megtegyék, feltéve, hogy rendelkeznek a quadmotoros hardverrel, ahogyan ez a Zeekr 001 FR is. Az FR a Zeekr 001-es modellcsaládjának csúcsmodellje, a Tesla Model S Plaid vetélytársa, és rengeteg említésre méltó pontja van azon kívül, hogy képes „üldözni a saját farkát” a parkolókban.

A Tesla Plaid három motorjával szemben itt négy motor van, ennek megfelelően a teljesítménystatisztikák komoly árnyékot vetnek a Teslára. Az FR teljesítménye 1,248 lóerő és 1,280 Nm, szemben a Plaid 1,006 lóerejével, bár mindkettő ugyanazt a 2,1 másodperces nulláról 100 km/h-ra gyorsulási időt hozza, a Tesla 322 km/h-s végsebessége messze meghaladja a Zeekr által az FR-nek megadott 280 km/h sebességet.

A hajtásláncon túl az FR a szénszálas karosszéria-készlet révén különbözteti meg magát a kisebb 001-esektől, amely egy első osztószárnyat, oldalsó szoknyákat, egy hátsó diffúzort és egy meglehetősen nagyméretű csomagtérspoilert tartalmaz. A tető és a tükrök szintén karbonból készültek, a 22 colos alufelnik mögött pedig 16,5 colos (420 mm) Brembo karbonkerámia első tárcsák és AP féknyergek húzódnak meg, hogy segítsenek a hatalmas teljesítményt kontrollálni.

Az FR jelenleg csak Kínában kapható, de ez hamarosan megváltozhat. A nemrégiben az Auto News Europe-nak adott interjújában Alessandro Massimino, a Zeekr Europe termék- és kapcsolati vezetője elmondta, hogy a Zeekr jelenleg vizsgálja a 001 FR európai piacra történő homologizálásának költségeit, hogy a márka glóriamodelljeként működjön.

 

Kiemelt kép forrása: CarNewsChina/YouTube

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.