Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Nagy durranások, ígéretes jövőképek, életre kelt álmok a Japan Mobility Show-n

Benedek Attila | 2023.11.02. 01:00

A nagy múltú Tokyo Motor Show nevet váltott, és igen erősen indította az új korszakát. A japán rendezvény jó minta lehet az útkeresésben lévő szalonoknak.

 

Az autókiállítások átalakulásáról már korábban írtunk, ugyanis ezen a téren is változik a világ. Az aktuális hír a témában, hogy jövőre ismét lesz Genfi Autószalon.

Pár éve Münchenbe költözött a németek legnagyobb autókiállítása. Az idei IAA üzenete valami ilyesmi volt: „Teret adunk a kínai gyártóknak, hogy a termékeiket hazánkban bemutassák, de azért mi is leleplezünk pár érdekes tanulmányt.” Ez abban az országban történt, ahol az autót feltalálták…

A németországi fura hangulatnak pont az ellentéte volt a felkelő nap országában észlelhető lelkesedés és pezsgés. Öröm volt nézni a rengeteg újdonságot. Természetesen számtalan elektromos tanulmányt mutattak be, amelyek előre vetítik azt a korszakot, ahol már a könnyebb, kisebb, nagyobb kapacitású és szuper gyorsan tölthető szilárdtest-akkukban tárolják az autók az energiát. Ami a legjobb, hogy a „Szent Grál” megjelenésére, már csak pár évet kell várni, Az október 28-tól november 5-ig látogatható kiállítás újdonságaiban a legmegnyugtatóbb az volt, hogy nem minden az elektromos hajtás körül forgott.

 

Hibrid és Wankel-motor

A hagyományos hajtóanyagokról történő váltás elég biztosnak tűnik. De azért akad probléma a szén-dioxid terén, amire a villanyautó nem jelent gyors megoldást. Nemrég derült ki, hogy 1,47 milliárd autó található a Földön. Ezeknek a járműveknek a minimális százaléka elektromos. Ez a szám 11 millió körüli, ami szerencsére folyamatosan és nagymértékben emelkedik. A többséget jelentő hagyományos meghajtású autóknál működőképes lehet a szénlábnyom villámgyors csökkentése a szintetikus üzemanyagok segítségével.

A hibrid-technika szintén jól jön az „ellenség”, azaz a CO2 elleni harcban. Ide jól passzol a Honda Prelude tanulmánya, amelyről nem tudni pontosan, hogy milyen hajtás-rendszert kapott. Egy biztos, hogy hibrid-technika mozgatja a remekül kinéző, sorozatgyártásra kész kupét. Már csak abban kell reménykedni, hogy Európába is eljut.

A Honda Prelude tanulmányáról nem tudni pontosan, hogy milyen hajtás-rendszert kapott. (Fotó: Honda)

 

A Mazda az Iconic SP elnevezésű kupé tanulmánnyal durrantott hatalmasat. Az előzetesként kiadott részlet fotókban, sokan az új MX5 előfutárát látták, helyette egy kupé érkezett. A 4,18 méteres bukólámpás autót, villanymotor mozgatja. Az energia természetesen akkumulátorból érkezik, amit kéttárcsás, Wankel-motor által hajtott generátor táplál. Felix Wankel (1902-1988) találmányán alapuló hajtást kizárólag az áramtermelés miatt építettek a kocsiba. A dinamizmusra nem lehet panasz, mert az 1450 kilós kupé 365 lóerős. A Mazda újdonsága, természetesen e-fuellal üzemel.

A Mazda az Iconic SP elnevezésű kupé tanulmánnyal durrantott hatalmasat. (Fotó: Mazda)

 

A hagyományos hajtások sorát a Mi autónkkal zárjuk. A Suzuki bemutatta Tokióban a Swift következő generációját beharangozó, széria közelinek kinéző tanulmányát. Az újdonságot – nagy valószínűséggel – lágy-hibrid technikával erősített motor fogja mozgatni. A forma marad a manapság használt, ugyanis ami működik, azt nem érdemes alapjaiban megváltoztatni.

 

Mobilitási kiállítás

Nem véletlen a váltás a Tokyo Motor Show elnevezésről Japan Mobility Show-ra. Japánban egyre nagyobb gondot okoz az elöregedő társadalom. Az időseket nem csak az egyre fejlettebb robotok segítségével lehet segíteni. A Honda például a szépkorúak életét könnyíti meg a CI-MEV elnevezésű kétszemélyes közlekedési eszközével. A kiállítók meglehetősen sok elektromos szerkezetet mutattak be, amelyek megkönnyítik a személyes helyváltoztatást.

A Honda a szépkorúak életét könnyíti meg a CI-MEV elnevezésű kétszemélyes közlekedési eszközével. (Fotó: Honda)

Elektromos jövőképek

A szigetországi gyárak rendesen oda tették magukat az elektromos tanulmányautók terén. A komoly felhozatalból csak néhányat említünk. A Nissan az 1360 lóerős elektromos GT-R koncepcióval mutatta meg az ikonikus modelljének lehetséges jövőjét. A lapos és széles sportkocsit, könnyű felismerni a jellegzetes formájáról. A Nissanhoz tartozó Infiniti gőzerővel dolgozik az elektromos átálláson. A luxusmárka, egy testes koncepció limuzinnal harangozta be a közeljövőben debütáló modelljét.

A Nissan az 1360 lóerős elektromos GT-R koncepcióval mutatta meg az ikonikus modelljének lehetséges jövőjét. (Fotó: Nissan)

 

A Nissan után a Toyota is megvillantotta a klasszikus típusának tisztán elektromos kivitelét. A Toyota a villany Land Cruiser mellett, az EPU elnevezésű kisteherautó tanulmányt is leleplezte. A kisteherautók növekvő népszerűségét nem csak a jövőt beharangozó járgányok jelzik: a nemsokára megjelenő Mitsubishi L200-at, a verseny kivitelével reklámozták.

A Toyota is megvillantotta a klasszikus típusának tisztán elektromos kivitelét. (Fotó: Toyota)

 

Kiemelt kép forrása: Nissan

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.