Mobilitás

A BMW szerint az új akkumulátorcelláik egy lépéssel a Tesla akkumulátorai előtt járnak

S.Rita | 2023.11.07. 02:00

A BMW úgy véli, hogy az újonnan kifejlesztett 6. generációs akkumulátorcellák nem csupán hatalmas előrelépést jelentenek a jelenleg használt prizmás cellákhoz képest, hanem még a Tesla jelenlegi modelljeinek alapjául szolgáló celláknál is fejlettebbek.

 

A német autógyártó a közelmúltban kezdte meg új akkumulátorcelláinak mintagyártását a BMW Group Parsdorfban található cellagyártási kompetencia-központjában – írja a Carscoops. Ezeket a cellákat az autógyártó 2025-től megjelenő Neue Klasse-alapú elektromos járművei fogják használni, és állítólag hatalmas előrelépést jelentenek.

A 46 mm átmérőjű, 95 mm vagy 120 mm magas (változattól függően) új cellák a BMW jelenlegi celláihoz képest 20%-kal nagyobb energiasűrűséget, akár 30%-kal nagyobb hatótávolságot és 60%-kal alacsonyabb gyártási szén-dioxid-kibocsátást biztosítanak.

A Neue Klasse modellek akár 800 kilométeres hatótávolságot is képesek lesznek biztosítani. A cellák katódoldalon magasabb nikkel- és alacsonyabb kobalt-tartalommal, az anódoldalon pedig magasabb szilíciumtartalommal rendelkeznek, mint a kimenő cellák.

 

A jó recept a lényeg

„A Teslának fel kell zárkóznia hozzánk” – mondta Milan Nedeljkovic, a BMW Group termelési vezetője az Auto Newsnak.

„Valójában nem látunk szakadékot a Teslával szemben… Amivel mi itt rendelkezünk, az egy olyan akkumulátor-konstrukció, amely megfelel a termékeinknek, és a mi elképzelésünknek arról, hogy a vezetési teljesítmény hogyan teljesedik ki az autóinkban.”

Bár a cellák fejlesztése a vállalat létesítményeiben történt, a nagyüzemi gyártást nem fogják megoldani. A BMW szerint a „nagy volumenű” akkumulátorcellagyártást a beszállítók, a Contemporary Amperex Technology Co (CATL) és az Eve Energy végzik majd hat különböző gyárban. Ezekből a gyárakból kettő Európában, Kínában és Észak-Amerikában lesz.

Nedeljkovic szerint a BMW célja, hogy a Cell Manufacturing Competence Centerben tökéletesítse az akkumulátorcellák receptjét, és sikeresen befejezze a mintagyártást, mielőtt zöld utat ad a beszállítóknak a teljes körű gyártás megkezdéséhez.

„Ha valami igazán finomat akarsz főzni, akkor jó receptre van szükséged, és a recept határozza meg az ízt. Mi fejlesztjük ki a receptet, nevezetesen a sejt kémiáját és fizikáját. Megváltoztatjuk a tartalmát, és teszteljük, hogy az egyes sejtek összetevői hogyan befolyásolják a teljesítményt” – ismertette. „Következő lépésként olyan gyártási folyamatot kell találni, amely megfelel a receptnek. Ezért van ez a gyártóüzemünk itt Parsdorfban, hogy biztosítsuk, hogy az ételnek olyan jó íze legyen, amilyennek lennie kell.”

 

Kiemelt kép forrása: BMW Group

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.