Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Miért közlekednek az emberek elektromos rollerrel a járdán?

Devenyi Dalma | 2023.11.07. 01:00

A Dott elektromos rollerekkel foglalkozó vállalat mesterséges intelligenciával működő kamerákat használ arra, hogy tanulmányozza az emberek rollerhasználatát.

 

Bár az elektromos rollerek a legtöbb európai országban az utakra vannak fenntartva, egyesek még mindig a járdán használják őket, ami zavaró és veszélyes lehet a gyalogosokra nézve – írja az Euronews.

A francia-holland Dott vállalat AI-kamerákkal (mesterséges intelligenciával) szerelte fel az e-rollereit, hogy több mint 3 000 utazás és több mint 6 000 km adatait gyűjtse össze két európai városban – a belgiumi Brüsszelben és a franciaországi Grenoble-ban -, valamint az izraeli Tel Avivban.

Megállapították, hogy az e-rollereket az esetek 93 százalékában úton és kerékpársávokon használták.

Amikor az e-roller felhasználók mégis a járdán közlekedtek, az esetek háromnegyedében ez az út- és infrastrukturális körülmények miatt történt – mondta a Dott.

„Az emberek többsége tisztelettudó és biztonságos módon szeretné használni a közterületeket. Ezért nem meglepő, hogy a járdán való közlekedés az e-rollerek használatának csak kis hányadában fordul elő” – mondta a Dott szóvivője.

A Dott megállapította, hogy a járdán közlekedők 33 százaléka a rollertárolóhoz ment, míg 23 százalékuk a zebrák használata után került a járdára.

„A rollert használók kiszolgáltatottnak érezhetik magukat az útjainkon a személygépkocsikhoz, buszokhoz és teherautókhoz képest, ezért ha az infrastruktúra miatt védtelennek érzik magukat, akkor várható, hogy olyan területre hajtanak, ahol biztonságosabbnak érzik magukat” – mondta a cég.

Amikor e-rollert használtak a járdán, az esetek mintegy negyedénél merült fel felelőtlen vezetői magatartás. A vállalat közölte, hogy olyan megoldásokon dolgozik, mint például tanfolyamok, célzott üzenetek és végső soron a szolgáltatáshoz való hozzáférés korlátozása a gyakori szabálysértők számára.

 

Kritizálták az e-rollerek üzemeltetőit

Bár a Dott azt mondja, hogy az e-rollerezők többsége ragaszkodik az utakhoz, számos nagy horderejű baleset történt ezekkel a rollerekkel. A Franciaországban, Svédországban és Spanyolországban az elmúlt években bekövetkezett halálos balesetek után a hatóságok úgy döntöttek, hogy olyan szabályozásokkal lépnek fel az e-rollerek ellen, amelyek a járdán való használat megakadályozásától kezdve a sisakok megkövetelésén át a maximális sebesség korlátozásáig terjednek.

Párizs még odáig is elment, hogy szeptemberben betiltotta a bérelhető e-rollerek használatát, ami Európában elsőként történt meg. A döntés nyilvános szavazást követően született meg.

Az üzemeltetők most igyekeznek többet tenni a járművek biztonságosabb használatáért.

„Szolgáltatásunk testre szabható és a különböző városi környezetekhez igazítható” – mondta a Dott, hozzátéve, hogy a vállalat megosztja az adatokat és együttműködik a városokkal az előttük álló kihívásokkal kapcsolatban.

Laura Mollard-Dumont, Grenoble város mobilitási projektvezetője egy nyilatkozatában elmondta, hogy az e-rollereken elhelyezett mesterséges intelligenciával működő kamerák segíthetnek a városi hatóságoknak és a lakosoknak.

„Javítja a szabályok betartását, megelőzve a gyalogosok és a motorosok közötti konfliktusokat. És új adatokkal is ellát bennünket, rávilágítva azokra az infrastruktúrákra, amelyek nem úgy működnek, ahogy tervezték, vagy amelyeket a felhasználók félreértettek. Ezek a funkciók a megosztott rollerek további előnyét mutatják a magángépjárművekkel szemben, segítve a városi hatóságokat abban, hogy jobban megértsék a városban való közlekedés különböző módjait.” – mondta.

A vállalat szerint idén ősszel Madridban, Lyonban és Londonban is zajlanak majd tanulmányok, hogy még jobban megértsék, hogyan használják az emberek az e-rollereket Európa-szerte.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.