Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Elkeserítő adat: A vezető vállalatoknak csak 4%-a felel meg az ENSZ éghajlat-változási irányelveinek

Devenyi Dalma | 2023.11.08. 01:00

A kormányok és a vállalatok közötti változások üteme a dubaji COP28 klímatárgyalások központi részét fogja képezni.

 

Egy november 6-án közzétett jelentés szerint a világ 2000 legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatának fele célul tűzte ki, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást, de csak töredéke felel meg az Egyesült Nemzetek Szervezetének szigorú iránymutatásainak a minőségi kötelezettségvállalásra vonatkozóan – írja az Euronews. Ez derül ki a Forbes Global 2000 – a világ legnagyobb vállalatait tartalmazó lista – legfrissebb elemzéséből, amelyet a Net Zero Tracker, az Oxfordi Egyetemet is magában foglaló független adatkonzorcium készített.

A jelentés szerint a nettó nulla kibocsátási célt kitűző vállalatok száma 40 százalékkal, a 2022. júniusi 702-ről 2023 októberére 1003-ra emelkedett.

 

Mennyiség a minőség helyett?

A csoport azonban arra figyelmeztet, hogy a nettó nullás célokat kitűző vállalatok számának növekedése ellenére sürgősen biztosítani kell, hogy ezek a célok hitelesek legyenek és teljesítsék az ígért kibocsátáscsökkentést.

A célkitűzések mindössze 4 százaléka felel meg az ENSZ Race to Zero kampánya által meghatározott kritériumoknak, például azáltal, hogy biztosítják, hogy az összes üvegházhatású gázkibocsátásra kiterjednek, azonnal megkezdik azok csökkentését, és évente frissítik az időközi és hosszabb távú célok előrehaladását.

Azok közül, akik célt tűztek ki, mindössze 37 százalékuk rendelkezett olyan célértékkel, amely a Scope 3 kibocsátásokra vonatkozott – vagyis azokra, amelyeket nem maga a vállalat termel, hanem az értékláncához kapcsolódik. Mindössze 13 százalékuk rendelkezett minőségi küszöbértékkel a szén-dioxid-kiegyenlítések használatára vonatkozóan.

A jelentés szerint a kibocsátáscsökkentés helyett túlságosan is az alacsony minőségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési kreditekre támaszkodnak.

 

Egyértelmű vonal

A kormányok és a vállalatok közötti változások üteme a november végén Dubajban kezdődő COP28 klímatárgyalások központi témája lesz.

„A nettó nullával kapcsolatban egyértelmű határvonal alakult ki. Számtalan nettó zéró célkitűzés hitelessége gyenge, de most már biztosan kijelenthetjük, hogy a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatainak többsége a vonal jó oldalán áll a nettó zéró szándékkal kapcsolatban” – mondta John Lang, a Net Zero Tracker projektvezetője.

„Mivel a hiteles nettó nullás célértékek kitűzése az előremutató, jövőbiztos vállalatok záloga, felvetődik egy egyszerű kérdés: vajon a cégek, amelyekbe befektetünk, amelyeknek dolgozunk és akiktől vásárolunk, a vonal jó vagy rossz oldalán állnak?”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.