Vállalatok

Mit tud egy 75 millió forintos napelemes rendszer, és mennyi idő alatt térül meg?

Fizetett tartalom | 2023.11.08. 05:00

Az utóbbi időben a napelemes rendszerek körül volt bőven médiafelhajtás. A piac résztvevői és a felhasználók egyaránt kaptak hideget és meleget. Mindeközben a céges napelemes beruházásokat nem érintették ezek a változások, ők mondhatni ennek az egész hercehurcának a nyertesei. Számukra ugyanis egy napelemes beruházás továbbra is 3-4 éves megtérüléssel kivitelezhető, még úgy is, ha nem táplálnak vissza a hálózatra. A Wagner Solar Hungária Kft. szakértőjével, Házi Ádámmal beszélgettünk, aki egy idei évben megvalósított napelemes rendszer esettanulmányának részleteit mutatta be számunkra.

 

Sok cégvezető megtorpanását látjuk, még olyanokét is, akik bár rendelkeznek engedéllyel a napelemes rendszer megvalósításához, mégis bizonytalannak érzik a jelenlegi gazdasági helyzetet. Ne felejtsük viszont el, hogy az energiaköltségek attól még megmaradnak és jelentős kiadást jelenthetnek a cégek életében, hogy ha változó is a gazdasági helyzet. Éppen ebből adódóan, ha 3 év alatt megtérül a napelemes rendszer, akkor az azt követő körülbelül 30 éven át ezt az energiát már ingyen kapjuk. Sok esetben a napelemes rendszer csak részben fedezi az energiaszükségletet így, ha csökkenne az energiafelhasználás, az még nem fogja a napelemes megvalósítást negatívan érinteni. Erre tökéletes példa az alábbi cég esete is.

Ha 3 év alatt megtérül a napelemes rendszer, akkor az azt követő körülbelül 30 éven át ezt az energiát már ingyen kapjuk. (Fotó: Wagner Solar Hungária Kft.)

 

Nagy nappali fogyasztás – gyorsan megtérülő napelemes rendszer

Az általunk elemzett beruházó cég logisztikai tevékenységet folytat és tavaly kereste meg a Wagner Solar Hungária Kft.-t mert szerették volna minimalizálni a villanyszámla kiadásaikat.

Egy előzetes egyeztetést követően kollégáink a helyszínen precíz méréseket folytattak, amit alapul véve elkezdődhetett a tervezés, hogy pontosan milyen napelemes rendszer lenne optimális a felhasználó számára, valamint ebből mennyit lenne célszerű telepíteni a kívánt hatás elérésének érdekében, figyelembe véve a ráfordítandó összeget – magyarázta Házi Ádám.

A felméréseket követően két azonos rendszerméretet terveztek a két eltérő telephelyre, szem előtt tartva a fogyasztási adatokat és a rendelkezésre álló tetőfelületet. A napelemek elhelyezhető mennyiségéből adódóan,meghatározták az inverterek méretét is. A méréseken túl drónfelvételek is készültek, ami a látványterv készítése közben igen meghatározó szerepet töltött be.

 

Hatékonysági görbe és egyéb tényezők

Fotó: Wagner Solar Hungária Kft.

 

Wagner Solar Hungária Kft.

 

A diagramokon két közel azonos rendszert láthatunk, melyek visszatáplálnak a hálózatra. Tájolás szempontjából van némi eltérés, ez megmutatkozik a rendszertermelési adatokon is. A megtermelt energia közel azonos, viszont a két raktár fogyasztása nem egyezik. Az ábrákon pontosan látható, hogy a fogyasztás nagyjából 35%-át váltottuk ki mindkét rendszernél. Ezek a rendszerek visszatáplálhatnak a hálózatra, így a fel nem használt napenergiát értékesítik.

A munkahelyeken a fogyasztás leggyakrabban napközben zajlik, amikor a napelemek termelnek, tehát mondhatni, hogy cégeknek kiváló energiafogyasztás csökkentő megoldást jelent a napelemes rendszerbe beruházni.

Számításaink, valamint a cég felhasználói szokásainak értelmében, fogyasztási görbéjük igen optimális volt, éppen ezért egy hasonló profilú cég esetében rendkívül jó döntés a napelemes rendszer kiépítése.

Bár jelenleg a visszatáplált energiát csekély áron veszi át a szolgáltató, de ez sem szabott gátat a beruházónak, aki úgy számol, hogy a rendszer élettartama alatt a visszavásárlási ár még sokat fog változni, illetve a villamosenergia felhasználásuk is növekedhet az évek alatt.

 

Az inverter és a napelem panel

Ügyfelünknek két azonos méretű rendszert telepítettünk, két különböző telephelyre. Az ajánlatban az optimalizált SolarEdge rendszer szerepelt, mely ajánlatonként egy 100 kW és egy 50 kW teljesítményű invertert tartalmazott. Így összesítve 300 kVA csatlakozási teljesítményű rendszert telepítettünk.

 

Miért a SolarEdge?

A válasz egyszerű. A SolarEdge a világ legbiztonságosabb inverter technológiáját kínálja, ami egy komoly ingatlanberuházásnál fontos szempont. Továbbá üzemeltetési (OPEX) oldalon is sok megtakarítást eredményez, a napelem szintű monitoringnak köszönhetően maximális hatékonysággal működhet és termelhet a rendszer.

 

Miért a Longi napelemek?

Napelem oldalon rendszerenként 448db Longi LR5-66Hih-500M napelemet szereltünk fel DNY-i tájolással, mely összesen 224 kWp napelemet jelent. Egy rendszer így éves szinten 250-260 MWh áramot képes megtermelni.

Ezt a napelem márkát azért részesítjük előnyben, mert az innovációra és a megbízhatóságra összpontosítva ár-érték arányban kitűnő.

Az alábbi görbe a világban tesztelt napelemek hatásfokait hivatott bemutatni. Ezek még laboratóriumi körülmények között léteznek, de minden fejlesztés – ugyan apránként, de – folyamatosan előre, azaz kedvező irányba viszi a számokat.

Ahogyan azt az ábra is jól mutatja (kék színnel jelölt) a Longi márka az elsők között van bizonyos kategóriákban.

Fotó: National Renewable Energy Laboratory

 

Ráadásul ez a méretű napelem kiváló választás lapostetős rendszerekhez, nagy teljesítményének köszönhetően mind a munkadíj mind a tartószerkezet komoly megtakarítást jelent beruházási oldalon (CAPEX).

Tehát ezzel elérhettük, hogy ügyfelünk termelését maximalizáljuk a gyártók kiváló minőségű alapanyagaiból összeválogatott napelemes rendszerrel.

 

Nézzük a megtérülést, valamint, hogy mit mondanak a számok?

Egy ilyen rendszer ára körülbelül 75.000.000 Ft + ÁFA. Mivel a villamosenergia ára mutat némi szórást, ezért az egyszerűség kedvéért 120 Ft / kWh árral számoljunk most.

Jelen pillanatban a nagyobb fogyasztással rendelkező telephely adatait használjuk a megtérülés számításához.

A szóban forgó logisztikai cég az egyik telephelyen 557 628 kWh áramot fogyaszt egy évben, akkor ez az év végén a korábban írt árakkal számolva, 66.915.360 Ft-os villanyszámlát jelent, vagyis, ha ennek a 35%-át megtermelte a napelemes rendszer, akkor a megtérülése kicsivel több, mint 3 év.

Hála a pontos számításoknak, valamint részletes igényfelmérésnek a Wagner Solar által telepített napelemes rendszer jól bevált és úgy teljesít, ahogyan az elvárható.

Egy céges napelemes beruházás továbbra is 3-4 éves megtérüléssel kivitelezhető, még úgy is, ha nem táplálnak vissza a hálózatra. (Fotó: Wagner Solar Hungária Kft.)

 

Finanszírozási megoldások, szakmai tanácsok

A Wagner Solar portfóliójában már elérhetők olyan napelemes lízing konstrukciók, melyek komoly likviditási segítséget jelentenek a cégek számára, legyen szó euró – vagy forint alapú, fix- vagy változó kamatozású konstrukcióról. Az ügyfél igényei szerint alakítható a finanszírozási megoldás, – hangsúlyozta Házi Ádám.

Végezetül egy hasznos tanács azoknak, akik még várakozó álláspontban vannak. Mindenféleképpen nagy múltú, megfelelő referenciával és kiváló szakértelemmel rendelkező cégre bízzák a felmérést és a kivitelezést egyaránt.

Ez azért fontos, hogy a legoptimálisabb rendszert választhassák ki , ami legalább 30 évig kiszolgálja egy cég igényeit, ezzel mérsékelve vagy akár lenullázva a villamosenergia költségeket. Az első és legfontosabb lépés tehát a jó választás. A Wagner Solar Hungária Kft. több mint 20 éve van jelen a piacon, közel 6000 telepített napelemes rendszerrel a háta mögött.

Látogasson el 2023. november 14-én a Fenntartható Üzleti Megoldások Napjára, amelynek a központi téma az lesz, hogy hogyan spórolhat időt, pénzt és energiát egy vállalkozás. Sokszínű előadássorozattal készülünk, többek között meghívtuk Dr. Chikán Attilát, aki Magyarország esélyeit elemzi majd a változó gazdasági helyzetben, de velem is találkozhatnak egy napelemes előadás keretein belül. A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, így érdemes gyorsan regisztrálni, zárta sorait Házi Ádám.

 

A PR cikk megrendelője a Wagner Solar Hungária Kft.

Kiemelt kép forrása: Wagner Solar Hungária Kft.

  Fizetett tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.