Trading

Az ázsiai és európai LNG-kereslet fellendülése nem elegendő az árak emelkedéséhez

S.Rita | 2023.11.14. 02:00

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti növekvő kereslet a legnagyobb importőr régiókban, Ázsiában és Európában nem volt elég ahhoz, hogy a spotárak emelkedését kiváltsa, amelyek továbbra is gyengélkednek.

 

Az Észak-Ázsiába szállított LNG spot ára a november 10-ig tartó héten 16,50 dollárra csökkent millió brit hőegységenként (mmBtu), szemben az előző heti 17,00 dollárral – írja a Reuters. Az ár három egymást követő héten keresztül csökkent, de még mindig magasabb, mint az október 6-ig tartó hét nap közelmúltbeli mélypontja, 13,50 $/mmBtu.

Az ázsiai spotárak szokásos mintája az északi télre jellemző emelkedés, amelyet a nyár előtti, alacsonyabb keresletű időszakokban csökkenés követ.

Az árak azonban eddig nem kapták meg a szokásos szezonális fellendülést, mivel a kereslet továbbra is viszonylag visszafogott, a kínálat pedig több mint megfelelő, különösen az Egyesült Államokból. Ázsia LNG-importja az előrejelzések szerint novemberben 22,67 millió tonnára emelkedik az októberi 21,18 millió tonnáról a Kpler árupiaci elemzőcég által összeállított adatok szerint.

A novemberi adat szintén enyhe növekedést jelent a tavalyi év azonos hónapjának 21,41 millió tonnájához képest.

A szuperhűtött üzemanyag ázsiai importjának növekedése nagyrészt Kínából, a világ második legnagyobb vásárlójából származik: a Kpler becslése szerint novemberben 5,67 millió tonna érkezik, ami az októberi 5,41 millió tonnához képest emelkedett, de még mindig elmarad a 2022. novemberi 6,12 millió tonnától. Japán, a világ legnagyobb LNG-importőre novemberben várhatóan 5,41 millió metrikus tonna érkezik, ami nem változik októberhez képest, és kissé elmarad a tavaly novemberi 5,65 millió tonnától.

India, Ázsia negyedik legnagyobb LNG-vásárlója, novemberben várhatóan 1,3 millió tonnát fog importálni, szemben az októberi 1,85 millió tonnával.

Indiát árérzékeny vásárlónak tekintik, és az október eleji mélypontról az október 20-ig tartó héten az azonnali ár 17,90 $/mmBtu csúcsra emelkedése valószínűleg csökkentette az azonnali szállítmányok iránti keresletet.

Bár vannak ellátási aggályok, mint például az orosz Arctic LNG-2 projektet érintő esetleges új szankciók és a Chevron nyugat-ausztráliai Gorgon üzemének elektromos hibája, ezek nem elégségesek ahhoz, hogy megváltoztassák a kényelmes ellátási kilátásokat. (Fotó: Novatek)

 

Európa gázkészletei feltöltve

A Kpler szerint Európa LNG-behozatala novemberben várhatóan 10,12 millió tonnára emelkedik, ami az októberi 9,50 millió tonnához képest a legerősebb hónap május óta. Európa novemberi behozatala azonban várhatóan elmarad a 2022. év azonos hónapjának 11,76 millió tonnájától.

Európa az LNG felé fordult, miután Moszkva 2022. februári ukrajnai invázióját követően elvesztette az Oroszországból származó földgázvezetékek nagy részét.

A keresletcsökkenés és a magas LNG-import kombinációja idén májusig azt eredményezte, hogy Európa gázkészletei 99,6%-ban megteltek, ami azt jelenti, hogy kevesebb további LNG-re van szükség.

A szokásosnál hidegebb tél a készleteket lemerítheti, de még ebben a forgatókönyvben sem valószínű, hogy Európának januárig vagy februárig további LNG-t kellene igényelnie.

Európa több LNG-t vásárol az Egyesült Államokból, amely a hazai gáztermelés többlete miatt alacsonyabb árakat tud kínálni, mint más nagy exportőrök, például Katar. Európa amerikai LNG-behozatala novemberben várhatóan eléri az 5,45 millió tonnát az októberi 3,98 millióról, ami április óta a legmagasabb érték. Ázsiába is több amerikai cseppfolyósított földgáz érkezik: a novemberi import 1,97 millió tonna lesz, szemben az októberi 1,83 millió tonnával.

Bár vannak ellátási aggályok, mint például az orosz Arctic LNG-2 projektet érintő esetleges új szankciók és a Chevron nyugat-ausztráliai Gorgon üzemének elektromos hibája, ezek nem elégségesek ahhoz, hogy megváltoztassák a kényelmes ellátási kilátásokat. Így a spot ár a keresletnek van kiszolgáltatva, és bár Ázsiában és Európában is volt némi fellendülés, ez nem volt elég ahhoz, hogy a spot árakat feljebb tornázza.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.