Fenntarthatóság

COP28: az EU „jelentős” pénzügyi hozzájárulást ígért az éghajlat-változási alaphoz

S.Rita | 2023.11.15. 02:00

A Bizottság november 13-án bejelentette, hogy az Európai Unió „jelentős” hozzájárulást fog nyújtani egy új nemzetközi éghajlatvédelmi alaphoz.

 

Wopke Hoekstra éghajlat-politikai biztos november 13-án Brüsszelben találkozott a COP28 elnökével, Szultan Ahmed Al Dzsaberrel. Közös nyilatkozatukban kinyilvánították közös meggyőződésüket, hogy az éghajlat-változási csúcstalálkozónak a „lehető legmagasabb szintű ambíciót” kell elérnie – írja az Euronews.

„Fel kell gyorsítani a gyakorlati intézkedéseket az éghajlatváltozás mérséklése, az alkalmazkodással kapcsolatos veszteségek és károk enyhítése, valamint az éghajlatváltozás finanszírozása terén, és egy olyan teljes mértékben inkluzív COP28-at kell létrehozni, amelyre mindenki odafigyel” – mondták.

A Bizottság szerint az EU és tagállamai „jelentős pénzügyi hozzájárulását” a veszteség- és kárenyhítési alaphoz a november végén kezdődő dubaji éghajlat-változási csúcstalálkozón jelentik be. A közös nyilatkozat megjegyzi, hogy ez az ígéret a COP28-on elért ambiciózus eredményekkel összefüggésben fog megvalósulni. A tervezett hozzájárulás pontos mértékéről egyelőre nem közöltek részleteket.

Az Európai Bizottság november 13-án bejelentette, hogy az Európai Unió „jelentős” hozzájárulást fog nyújtani egy új nemzetközi éghajlatvédelmi alaphoz. (Fotó: Canva)

 

Mi az a veszteség- és káralap?

Az éghajlatváltozás okozta pusztítás kezelésére szolgáló nemzetközi alapot – az úgynevezett veszteség- és káralapot – a tervek szerint a COP28 alkalmával indítják el. Az országok a tavalyi egyiptomi ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozón állapodtak meg a program elindításáról. Ezt áttörésként üdvözölték a sebezhető államok, amelyek már régóta követelnek finanszírozást a gazdag nemzetektől, amelyek történelmi szén-dioxid-kibocsátása túlnyomórészt az éghajlatváltozást okozta.

A múlt hónapban egy tárgyalócsoport összeült, hogy kidolgozza ennek a létfontosságú alapnak a szerkezetét. Néhányan, köztük az Egyesült Államok és számos fejlődő ország, azonban csalódottságuknak adtak hangot a végleges megállapodástervezet miatt, amelyet a világ vezetőinek a COP28 alkalmával küldenek majd aláírásra.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma közleményében „örömmel” nyugtázta, hogy sikerült megállapodásra jutni, de sajnálja, hogy a végleges szövegtervezetbe nem került bele a tárgyalófelek közötti konszenzus az adományozás önkéntességéről.

A fejlődő országok aggodalmukat fejezték ki a magas költségek miatt, valamint amiatt, hogy az alapnak ideiglenesen a Világbank ad otthont.

Hoekstra akkoriban az X-en, korábbi nevén Twitteren ünnepelte a megállapodást, mondván, hogy „minden fél hozzájárulhat – és úgy gondolom, hogy mindenkinek, akinek lehetősége van rá, meg kell tennie”. Az Egyesült Arab Emírségek jelenleg mentesül az alaphoz való hozzájárulás alól, de a nagy olaj- és gáztermelő országokra nyomást gyakoroltak, hogy a COP28-ra való felkészülés során váljanak adományozókká.

 

Mit jelent ez a COP28 számára?

A COP28 elnöke üdvözölte az EU pénzügyi kötelezettségvállalását, mondván, hogy a veszteség- és kárenyhítési alap „több milliárd emberre, életre és megélhetésre lehet hatással, akik ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak”.

„Az a tény, hogy az EU komoly és jelentős lépéseket tesz a COP28 előtt, reményt ad” – mondta.

Al Dzsaber és Hoekstra közös nyilatkozata szerint a globális helyzetfelmérés – az első jelentés a párizsi megállapodás céljai felé tett előrehaladásáról – sikeres befejezése „fordulópontot jelent az éghajlat-politikai fellépés terén”. Kiemelte, hogy a COP28-nak „jelzést kell küldenie az igazságos energetikai átállásról”, és 2030-ig 43 százalékos kibocsátáscsökkentést kell elérnie. Az IPCC szerint ennyivel kell csökkenteni a kibocsátást a 2019-es szinthez képest ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

Hoekstra hozzátette, hogy a Bizottság finanszírozást tervez bejelenteni az országok támogatására, hogy teljesíteni tudják a megújuló energiaforrások kapacitásának 2030-ig történő megháromszorozására vonatkozó globális vállalást.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.