Mobilitás

Érdekes adat: Ennyivel megy kevesebbet évente egy átlagos elektromos autó, mint egy belső égésű motorral szerelt jármű

Devenyi Dalma | 2023.11.17. 01:00

Egy nemrégiben az Egyesült Államokban végzett tanulmány kimutatta, hogy az akkumulátoros elektromos járművek általában kevesebb kilométert tesznek meg évente benzinüzemű társaikhoz képest, beleértve a hibrideket és a plug-in hibrideket is.

 

A George Washington Egyetem (GW) kutatóinak lektorált tanulmánya 12,5 millió használt autó és 11,4 millió használt terepjáró 2016 és 2022 között eladásra kínált kilométer-számlálójának adatait használta fel – írja a Carscoops. Megállapította, hogy míg a legtöbb belső égésű, hibrid és PHEV járművet hasonlóan vezetik, az akkumulátoros elektromos járművek jellemzően átlagosan évi 7 205  kilométerrel kevesebbet tesznek meg.

 

Mi áll a háttérben?

A kutatók feltételezik, hogy ez a különbség abból adódhat, hogy a e-autó-tulajdonosok a hagyományos vagy hibrid járművek mellett másodlagos járműként használják őket. Emellett azt is felvetették, hogy olyan tényezők, mint a hatótávolságtól való félelem és a viszonylag kevésbé fejlett töltőinfrastruktúra – szemben az Egyesült Államokban jól kiépített benzinkúthálózattal – hozzájárulhatnak ehhez a jelenséghez.

John Helveston, a tanulmány társszerzője és a GW műszaki menedzsment és rendszertechnika adjunktusa szerint az átlagos belsőégésű autó évente 18 735  kilométert, míg az átlagos elektromos autó 11 530 kilométert tett meg.

Az SUV-szegmensben a különbség kevésbé volt jelentős: az átlagos belső égésű motorral szerelt járműá évente 20 832 kilométert, míg a tipikus elektromos évente 17 038 kilométert tett meg. Érdekes módon a Teslák átlagosan 14 139 kilométert tett meg évente, míg az összes többi nem Tesla elektromos jármű 10 034 kilométert.

 

Fontos, hogy reálisan lássunk

„Az emberek gyakran feltételezik, hogy az elektromos autó vásárlása jót tesz a környezetnek, és ez általában így is van, de a hatások a futásteljesítménnyel együtt csökkennek” – mondta Helveston. „Tanulmányunk azt mutatja, hogy az elektromosautó-tulajdonosok jelenlegi generációja nem használja őket annyit, mint a benzines autókat. A maximális hatás eléréséhez a keveset vezetők helyett a sok kilométert megtevő autósokra van szükségünk az elektromos autók volánja mögött.”

A kutató hozzátette, hogy az ehhez hasonló tanulmányokat a döntéshozóknak és a szabályozóknak fel kell használniuk a károsanyag-kibocsátási szabályozás kidolgozásához és végrehajtásához. Például az EPA legújabb elemzése azt feltételezi, hogy az elektromos járművek ugyanannyi mérföldet tesznek meg, mint a belső égésű autók, de ez nem így van.

„Ha olyan modellt akarunk készíteni, amely megjósolja, hogy mennyi kibocsátást lehet megtakarítani az elektromos járművek bevezetésével, akkor ez a modell nagyban függ attól, hogy szerintünk mennyit fognak vezetni az elektromos járműveket” – jegyezte meg. „Ha a szövetségi ügynökségek túlbecsülik a tényleges futásteljesítményt, az a kibocsátás-megtakarítás túlbecslését eredményezi. Nemcsak azt kell jobban megértenünk, hogy ki vásárol elektromos járműveket, hanem azt is, hogy hogyan vezetik azokat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.