Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Lassul az elektromos autók iránti kereslet Európában, a vásárlók megfizethető járművekre várnak

S.Rita | 2023.11.18. 01:00

Az évek óta tartó gyorsuló növekedés után úgy tűnik, hogy az európai elektromosautó-eladások lassú zónába kerülnek, mivel a járművezetők a két-három év múlva elérhető, olcsóbb modellekre várnak.

 

A teljesen elektromos autók eladásai Európában 47%-kal nőttek 2023 első kilenc hónapjában, de ünneplés helyett az autógyártók, köztük a Tesla, a Volkswagen és a Mercedes-Benz komor hangot ütöttek meg – írja a Reuters. Figyelmeztettek, hogy a magas kamatlábak és a visszafogott piac elriasztja a vásárlókat, a Volkswagen megrendeléseinek száma a tavalyinak a felére csökkent.

Forrás: Reuters

Elég gyorsan adoptálja Európa az elektromos autókat?

A németországi és olaszországi kereskedők, valamint négy globális adatelemző cég kutatása szerint a lassabb terjedés mögött nemcsak a gazdasági bizonytalanság áll, hanem az is, hogy a fogyasztók nincsenek meggyőződve arról, hogy az elektromos járművek megfelelnek a biztonsági, hatótáv- és árigényeiknek.

„A fő probléma a bizonytalanság” – mondta Thomas Niedermayer, egy 45 éves családi tulajdonban lévő bajor autókereskedés vezetője a Reutersnek.

„Sokan feltételezik, hogy a technológia fejlődni fog, és inkább várnak három évet a következő modellre, minthogy most vásároljanak egy olyan járművet, amely gyorsan veszít az értékéből.”

A lap Flavia Garcia és Tom Carvell példáját hozta fel a skóciai Edinburgh-ből.

A Martina becenevű, 15 éves Toyota Aurisuk cserére szorul. A benzin- és dízelüzemű autók betiltásának közeledtével a házaspár fontolóra venné egy elektromos autó beszerzését, de a töltési infrastruktúra hiánya, az akkumulátor élettartamával kapcsolatos félelmek és az ár elriasztja őket.

Az AutoTrader szerint az új elektromos autók Nagy-Britanniában még mindig átlagosan 33%-kal drágábbak, mint a fosszilis üzemanyaggal működő modellek.

A legtöbb új modell pedig legkorábban 2025-ben kerülhet piacra, és addigra a BYD és a Nio kibővített kínai kínálatával kell megküzdeniük Európában.

„Helyesen akarsz cselekedni a környezetért, de úgy érzed, hogy egy nagyon drága befektetésnek teszed ki magad, ami egy kicsit bonyolultabbá teszi az életedet” – mondta Garcia, a 29 éves vállalati médiaigazgató.

Forrás: Reuters

 

Lemaradva

A kritikusok régóta figyelmeztetnek arra, hogy a megfizethető elektromos járművek hiánya végül megakasztja a korai alkalmazók és a vállalati flották által ösztönzött meredek értékesítési növekedést.

A szeptemberi gyengébb teljesítmény, a fogyasztói hangulatfelmérések, valamint az autógyártók és a kereskedők komor kommentárjai azt jelzik, hogy elérkezett az alacsony növekedés korszaka.

Az amerikai autógyártók, bár az elektromos modellekre való átállásban még lemaradottabbak, szintén érzik a szorítást. A Ford és a GM nemrégiben figyelmeztetett, hogy a gyengébb kereslet és a United Auto Worker új szerződései nyomán megnövekedett költségek miatt elhalasztják az olcsóbb elektromos modellek bevezetését és visszafogják a kiadásokat.

A probléma azonban ciklikus. A kereslet mindaddig lassú marad, amíg nem állnak rendelkezésre olcsóbb elektromosok – mondta Felipe Munoz, a JATO Dynamics munkatársa az európai eladások lassulásáról szeptemberben.

„Szabályozási szempontból most nem kell erőltetniük a termékeket – megengedhetik maguknak, hogy a nyereségességre koncentráljanak. De szemmel kell tartaniuk a Teslát és a kínai márkákat, ha nem akarnak túlságosan lemaradni” – mondta Alistair Bedwell, a GlobalData hajtáslánc-előrejelzésért felelős vezetője.

Forrás: Reuters

 

A The Langston Co. piackutató cég felmérése szerint az elmúlt egy évben Németországban nem változott az elektromos autók iránti vásárlási szándék – ami azt jelenti, hogy bár az eladott modellek száma növekszik, az elektromos autót vásárolni szándékozók száma nem.

A növekvő eladás egyszerűen annak a jele lehet, hogy az autógyártók, akik az ellátási lánc szűk keresztmetszetei miatt nehezen tudták legyártani az autókat, végre ki tudják elégíteni a felhalmozódott megrendeléseket, nem pedig a növekvő kereslet jele – mondta Ben DuCharme, a The Langston Co. kutatási vezetője.

Philip Nothard, a Cox Automotive kereskedői szolgáltatásokat nyújtó cég kutatási igazgatója szerint az alacsony maradványértékek szintén elriasztják a vásárlókat, mivel a vállalatok és sok fogyasztó az alapján választ új autót, hogy néhány év múlva mennyiért tudják eladni.

„Mi ezt a halál völgyének nevezzük, amelyen 2024 és 2027 között fogunk keresztülmenni: alacsony maradványértékek, nagy kínálat és alacsony kereslet” – tette hozzá Nothard.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.