Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Németország, Norvégia, Egyesült Királyság: A kormányok a fosszilis tüzelőanyag-termelés növelését tervezik az éghajlatvédelmi ígéretek ellenére

Devenyi Dalma | 2023.11.20. 01:00

Egy ENSZ által támogatott tanulmány szerint a kormányok legalább 2050-ig növelni tervezik az olaj- és gázkitermelést.

 

A fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő nagy országok 2030-ra több mint kétszer annyi fosszilis tüzelőanyag kitermelését tervezik, mint amennyi a párizsi klímaegyezményben a globális hőmérséklet-emelkedés korlátozására kitűzött célnak megfelel – írja az Euronews.

Mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban gyakori és súlyos hőhullámok, aszályok, áradások és erdőtüzek pusztítottak.

A széntermelésnek erőteljesen vissza kell állnia az éghajlatváltozás kezelése érdekében, de a kormányzati tervek és előrejelzések 2030-ig a globális termelés növekedéséhez vezetnének – derül ki egy november 8-án közzétett, az ENSZ által támogatott tanulmányból.

A globális olaj- és gáztermelés eközben legalább 2050-ig növekedne – áll a Production Gap Report jelentésben.

A fosszilis tüzelőanyagokat kitermelő nagy országok 2030-ra több mint kétszer annyi fosszilis tüzelőanyag kitermelését tervezik, mint amennyi a párizsi klímaegyezményben a globális hőmérséklet-emelkedés korlátozására kitűzött célnak megfelel. (Fotó: Canva)

Ez ellentétes az éghajlatváltozásról szóló megállapodásban vállalt kormányzati kötelezettségekkel, amelynek célja, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsa.

 

 

Észrevehető szakadék az éghajlati célok és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése között

A jelentés az éghajlati célok és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésére vonatkozó tervek közötti eltérést vizsgálja, amely a 2019-es első számszerűsítés óta nagyjából változatlan maradt.

„A kormányok fosszilis tüzelőanyag-termelés bővítésére irányuló tervei aláássák a nettó nulla kibocsátás eléréséhez szükséges energetikai átmenetet, gazdasági kockázatokat teremtenek és megkérdőjelezik az emberiség jövőjét” – mondta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója közleményében.

Miközben a világ vezetői a hónap végén Dubaiban az ENSZ éghajlati tárgyalásainak újabb fordulójára gyűlnek össze, hogy az üvegházhatású gázok visszaszorítására törekedjenek, Andersen szerint a nemzeteknek „össze kell fogniuk a szén, az olaj és a gáz irányított és méltányos kivonása érdekében – hogy enyhítsék az előttünk álló zavarokat, és minden ember javát szolgálják ezen a bolygón”.

 

Az országoknak 2050-ig 75 százalékkal kellene csökkenteniük a kőolaj- és földgázkitermelést

A jelentést a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet, a Climate Analytics, az E3G, a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet és az UNEP készítette.

Szerintük az országoknak arra kellene törekedniük, hogy 2040-re szinte teljesen megszüntessék a szénkitermelést és -felhasználást, és 2050-re a 2020-as szinthez képest legalább háromnegyedével csökkentsék a kőolaj- és földgázkitermelést és -felhasználást.

Ehelyett azonban az elemzés megállapította, hogy a kormányok összességében azt tervezik, hogy 2030-ra mintegy 110 százalékkal több fosszilis tüzelőanyagot termelnek ki, mint amennyi a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához szükséges. Ez 69 százalékkal több, mint amennyi a 2 Celsius-fokos, kevésbé védő célnak megfelelne. Ezek a globális eltérések 2050 felé még tovább nőnek.

Egy ENSZ által támogatott tanulmány szerint a kormányok legalább 2050-ig növelni tervezik az olaj- és gázkitermelést. (Fotó: Canva)

 

Mely országok szerepelnek a jelentésben?

Nem sokkal a 2021-es termelési résről szóló jelentés közzététele után a skóciai Glasgow-ban ENSZ éghajlat-változási tárgyalásokat tartottak. A kormányok megállapodtak abban, hogy felgyorsítják az átállást a „szünetmentes” szénerőművekről, azaz a szénnel működő erőművekről, ahol a szén-dioxid a kéményből jön ki.

Sok helyen, többek között Németországban, Kanadában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban is folyamatban van az ilyen típusú villamos energiáról való átállás. A nagy olaj- és gáztermelők azonban továbbra is terjeszkednek – áll a jelentésben.

Több mint 30 ország több mint 80 kutatója járult hozzá a munkához, 20 jelentős fosszilis tüzelőanyag-termelő országot vizsgálva: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Kolumbia, Németország, India, Indonézia, Kazahsztán, Kuvait, Mexikó, Nigéria, Norvégia, Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Egyesült Királyság.

Megállapították, hogy bár a legtöbb ország kezdeményezést indított a kibocsátások csökkentésére, egyikük sem vállalta, hogy a szén-, olaj- és gázkitermelést olyan mértékben csökkenti, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozza.

Ezek az országok együttesen a világ fosszilis tüzelőanyag-termelésének 82 százalékát és fogyasztásának 73 százalékát adják – áll a jelentésben.

Ploy Achakulwisut, a tanulmány vezető szerzője és a SEI tudósa elmondta, hogy számos kormány a földgázt – amelyet ő fosszilis gáznak nevezett – alapvető átmeneti üzemanyagként népszerűsíti, de nyilvánvalóan nem tervezik a későbbi átállást.

A szervezetek felszólítják a kormányokat, hogy az éghajlati célokkal összhangban csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok termelését, és legyenek átláthatóbbak. Azt szeretnék, ha a gazdagabb országok ambiciózusabb csökkentésre törekednének, és támogatnák a szegényebb országok átállási folyamatait.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.