Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Sokan fognak örülni: A Renault olcsó elektromos miniként indítja újra a Twingót

S.Rita | 2023.11.21. 02:00

A Twingo negyedik generációja a Renault válasza a megfizethető kínai elektromos autókra, és az eredeti modell által ihletett elegáns formavilággal büszkélkedhet.

 

Miközben visszaszámoljuk a napokat, amíg a 25 000 eurós Renault 5 elektromos szupermini 2024-ben bemutatkozik, a francia autógyártó bemutatta elképzelését egy még kisebb és még kedvezőbb árú városi autóról a Twingo név alatt – írja a Carscoops. A Twingo negyedik generációját koncepcionális formában mutatták be, az 1992-es eredetire emlékeztető, elragadó, retro ihletésű formavilággal

Az Európában tervezett és gyártott új modell célja, hogy 2026-ban piacra kerülve 20 000 euró alatti induló árat kínáljon, és ezzel költséghatékony választ adjon az egyre növekvő számú kínai riválisra.

A Twingo negyedik generációja a Renault válasza a megfizethető kínai elektromos autókra, és az eredeti modell által ihletett elegáns formavilággal büszkélkedhet. (Fotó: Reanult SAS)

 

Jelen és múlt

Luca de Meo, a Renault csoport vezérigazgatója kijelentette, hogy az új Twingo meghatározó szereplő kíván lenni a piacon, a 30 évvel ezelőtti elődje nyomdokaiba lépve. Ez a megfizethető árú modell várhatóan segíteni fogja a Renault-t abban, hogy elérje célját, az elektromos járművek „demokratizálását” Európában, köszönhetően az újonnan létrehozott Ampere egységének, amely az elektromos autók és szoftverek fejlesztésével foglalkozik.

Az új Renault Twingo formavilágát erősen inspirálta a 90-es évek első generációja.

Azonban eltér elődje háromajtós kialakításától, és a praktikusabb ötajtós kialakítást választja. A hasonlóságok túlmutatnak a két végén található félköríves LED-es világítóegységeken, amelyek egy rajzfilm-karakter mosolygó szemeit idézik. A szélvédő illeszkedik a rövid motorháztető dőlésszögéhez, ami a kialakítás szempontjából előnyös, jellegzetes egyterű arányokat ad.

Az első ajtók kilincsei síkban, egy megvilágított körbe vannak integrálva, míg a hátsók diszkréten a C-oszlopokba vannak rejtve. Ez az okos kialakítás lehetővé teszi, hogy az új Twingo az ötajtós karosszériastílus praktikumát magáévá tegye, miközben megtartja a csak háromajtós előd vizuális lényegét. Az ablakok a meghosszabbított hátsó szélvédő az eredeti formaterv továbbfejlesztett értelmezése, míg a jelentősen nagyobb kerekek az határozottan a 21. századba mutatnak.

A Twingo negyedik generációja a Renault válasza a megfizethető kínai elektromos autókra, és az eredeti modell által ihletett elegáns formavilággal büszkélkedhet. (Fotó: Reanult SAS)

 

Kisebb, gazdaságosabb

A Renault nem hozta nyilvánosságra a városi autó részletes specifikációit, de kiemelte a 10 kWh/100km-es hatékonyságot, a nulla kipufogón keresztüli CO2-kibocsátást és a CO2-kibocsátás 75%-os csökkenését a teljes életciklus során a 2023-ban értékesített átlagos európai belső égésű járműhöz képest. Emellett a Twingo kompakt helyigényének köszönhetően 20%-kal kevesebb helyet foglal el a földön, mint egy tipikus európai autó.

A Renault megerősítette, hogy az Ampere egységének minden készülő modelljét Európában fogják gyártani, ami a Twingóra is vonatkozik.

A városi autó nagy valószínűséggel az e-autó-natív AmpR Small architektúrára épül majd. Ez az új neve a CMF-BEV platformnak, amely számos más elektromos autó mellett a kicsit nagyobb Renault 5 szupermini alapjául is szolgál majd. A Twingo kapcsán Luca de Meo elárulta, hogy folyamatban vannak a tárgyalások az OEM partnerekkel a fejlesztési költségek megosztásáról, anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna.

Amikor 2026-ban megérkezik, a Renault Twingo az európai A-szegmensben fog versenyezni a hamarosan megjelenő VW ID.1, Citroen e-C3 és Fiat Panda, valamint a Hyundai, Kia és Opel pletykált belépőszintű elektromosok ellen, amelyek addigra már forgalomban lesznek.

 

Kiemelt kép forrása: Renault SAS

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.