Trading

Az OPEC+ vizsgálja, hogy szükség van-e további olajcsökkentésre – állítják források

Devenyi Dalma | 2023.11.22. 02:00

Az OPEC+ a csoport november végi ülésén mérlegelni fogja, hogy a csoport további olajkínálat-csökkentéseket hajtson-e végre – közölte három OPEC+ forrás a Reuters hírügynökséggel, miután az árak szeptember vége óta közel 20 százalékkal csökkentek.

 

A Brent nyersolaj hordónkénti 80 dollár körüli szintre csúszott a szeptemberi, 98 dollár közeli 2023-as csúcsról. A kereslettel és a jövő évi esetleges többlettel kapcsolatos aggodalmak nyomást gyakoroltak az árakra, annak ellenére, hogy az OPEC+ csökkentések és a közel-keleti konfliktus támogatta őket.

Szaúd-Arábia, Oroszország és az OPEC+ más tagjai már ígéretet tettek arra, hogy 2022 végén megkezdett lépések sorozatában összesen napi 5,16 millió hordónyi, azaz a napi globális kereslet mintegy 5%-ával egyenlő olajkibocsátás-csökkentést hajtanak végre. A csökkentések között szerepel 3,66 millió hordó/nap az OPEC+ részéről, valamint további önkéntes csökkentések Szaúd-Arábia és Oroszország részéről.

 

Volatilitás jellemzi a piacot

Egy magát megnevezni nem kívánó OPEC+ forrás szerint a meglévő visszafogások nem biztos, hogy elegendőek, és a csoport valószínűleg elemezni fogja, hogy az ülésén továbbiakat is be lehetne-e vezetni. Két másik OPEC+ forrás szerint mélyebb csökkentésekről is szó lehet.

„Nem kellemes látni, hogy a következő ülés előtt nagyobb a piaci volatilitás, miközben a fundamentumok összességében szilárdak maradnak” – mondta az egyik OPEC+ forrás. „A miniszterek valószínűleg kifejtenek néhány gondolatot arról, hogy mit kellene még tenni a stabil trend biztosítása érdekében”.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és az Oroszország által vezetett szövetségeseket tömörítő OPEC+ miniszterei november 26-án találkoznak. A csoportnak már van egy terve a szállítások 3,66 millió bpd-vel történő visszafogására 2024-ig, amelyet a legutóbbi, júniusi ülésén fogalmaztak meg.

Az áresés a múlt héten tovább mélyült, még azután is, hogy az OPEC havi jelentésében azt mondta, hogy az olajpiaci fundamentumok a „negatív hangulat” ellenére erősek maradtak, és kitartott a viszonylag magas, 2024-es olajkereslet-növekedési előrejelzése mellett.

 

Az OPEC+ tagjai az olajtól függnek

A Nemzetközi Energiaügynökség, amely a november 13-i héten szintén frissítette kilátásait, alacsonyabb 2024-es keresletnövekedési előrejelzést adott, és azt mondta, hogy a piac az első negyedévben többletbe fordulhat.

Míg három forrás szerint további csökkentésekre lehet szükség, két másik OPEC+ forrás szerint túl korai lenne megmondani, hogy további csökkentésekről tárgyalnak-e, egy másik pedig azt mondta, hogy nem tartja valószínűnek, azzal a figyelmeztetéssel, hogy „várjunk és meglátjuk”.

Az OPEC+-nak nincs olajárcélja. A tagok az olajtól függnek, mint a kormányzati bevételek elsődleges forrásától.

Elemzők a Reutersnek azt mondták, hogy Szaúd-Arábia olajcsökkentésének meghosszabbítása növeli a szaúdi gazdaság idei zsugorodásának kockázatát. Szaúd-Arábia a korábbi találkozókon többször hangsúlyozta, hogy a csökkentések szigorú betartását szeretné elérni, hogy minden tag osztozzon a kevesebb termelés terhén.

A legutóbbi, júniusi politikai ülésen az OPEC+ elfogadott egy átfogó megállapodást, amely 2024-ig korlátozza a kínálatot, Szaúd-Arábia pedig júliusra 1 millió hordó/nap önkéntes termeléscsökkentést ígért, amelyet azóta 2023 végéig meghosszabbított.

Egyes elemzők, köztük az Energy Aspects is arra számít, hogy Szaúd-Arábia legalább 2024 első negyedévéig fenntartja az önkéntes csökkentést.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.