Fenntarthatóság

Az európaiak leggazdagabb 10%-a ugyanannyi szennyezést okoz, mint a legszegényebbek 50%-a

S.Rita | 2023.11.23. 01:00

Az Oxfam új, lesújtó jelentése európai vagyonadó bevezetésére szólít fel, mivel az EU leggazdagabbjainak az éghajlati válsághoz való hozzájárulása napvilágra került.

 

Az Oxfam új jelentése szerint az EU leggazdagabb 10 százaléka ugyanannyi szén-dioxid-szennyezésért felelős, mint a legszegényebb 50 százalék – írja az Euronews.

„Az egyre fényűzőbbé váló életmódjuk és a növekvő bőség pusztítást végez bolygónkon” – mondta Chiara Putaturo, az Oxfam uniós adószakértője. „Eközben a hétköznapi embereket az emelkedő költségek és a hőhullámok, árvizek és földcsuszamlások szörnyű következményei terhelik, amelyeket az emberi kapzsiság okoz.”

Európa leggazdagabbjainak e túlméretezett kibocsátása 2100-ig 67 800 hő okozta többlethalálozást fog okozni, ami évente közel 850 halálesetnek felel meg.

A világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka – amelybe a milliárdosok, a milliomosok és a 140 000 dollár (128 172 euró) felett keresők tartoznak – 2019-ben ugyanannyi szén-dioxidot termelt, mint az emberiség legszegényebb kétharmadát alkotó ötmilliárd ember. (Fotó: Canva)

 

Új vagyonadót kellene-e bevezetnie Európának?

A jótékonysági szervezet egy európai vagyonadó bevezetését szorgalmazza, amely évente közel 250 milliárd eurót hozna, és amelyet a környezetszennyezés és az egyenlőtlenségek csökkentésére lehetne fordítani. Az Európai Zöld Megállapodás révén az EU ambiciózus éghajlati célokat tűzött ki, de a végrehajtás finanszírozása még mindig kérdéses.

„Európai vagyonadóra van szükségünk. A közgazdászok akarják, a multimilliomosok akarják, és az emberek is akarják” – mondja Putaturo.

A jelentés felvázolja az éghajlati válságot gerjesztő globális egyenlőtlenségeket is. A világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka – amelybe a milliárdosok, a milliomosok és a 140 000 dollár (128 172 euró) felett keresők tartoznak – 2019-ben ugyanannyi szén-dioxidot termelt, mint az emberiség legszegényebb kétharmadát alkotó ötmilliárd ember. A szervezet azt állítja, hogy „radikálisan új megközelítésre van szükségünk, ha esélyt akarunk adni az előttünk kibontakozó katasztrófa leküzdésére”.

 

Greta Thunberg a gazdagok kapzsiságát ostorozza

Az új jelentés előszavában Greta Thunberg svéd klímaaktivista elítéli a leggazdagabb 1 százalékot, amiért „feláldoznak minket kapzsiságuk oltárán”. Folytatja: „Az éghajlati válságért leginkább felelős emberek – főként fehér, kiváltságos férfiak – egyben azok is, akik vezető szerepet kaptak abban, hogy kikerüljünk belőle Hogyan hagyhattuk a bűnösöket vezetni, amikor ennyi minden forog kockán?”

 

Hogyan kezelhetjük a globális egyenlőtlenségeket?

Az Oxfam felszólítja a kormányokat, hogy a jövedelmek globális újraelosztásával, vagyonadó formájában drasztikusan csökkentsék az egyenlőtlenségeket. Emellett gyors és igazságos átállásra szólít fel a fosszilis tüzelőanyagokról, valamint olyan szemléletváltásra, amely az emberek és a bolygó jólétét helyezi előtérbe a végtelen profit és fogyasztás helyett.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.