Innováció

Ez a szén-dioxid-leválasztási technológia szilárd szénné alakítja a CO2-t

S.Rita | 2023.11.24. 01:00

A tudósok felfedeztek egy úttörő módszert a CO2 levegőből történő kivonására és szilárd szénpelyhekké történő átalakítására. Az ausztráliai Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói úttörő munkát végeztek egy hatékony, folyékony fémkatalizátorokat használó szén-ásványosítási eljárással. Ez a technológia fenntartható módot biztosíthat a légköri CO2 leválasztására és hosszú távú, stabil szilárd anyagként történő biztonságos tárolására.

 

A legtöbb szén-dioxid-leválasztási technika jelenleg a CO2-gáz folyadékká történő sűrítésére összpontosít, amelyet mélyen a föld alá fecskendeznek – írja a Happy Eco News. A lehetséges szivárgási kockázatok azonban ezt a módszert nem teszik ideálisnak több milliárd tonna szén-dioxid tartós tárolására. Sürgősen szükségünk van innovatív megoldásokra a légkörünket már most is túlterhelő CO2 eltávolítására és biztonságos tárolására.

Ezért olyan ígéretes az RMIT új mineralizációs megközelítése a CO2 szilárd szénné alakítására. Az üvegházhatású gázokat szobahőmérsékleten inert szilárd szénné alakítja át. Ez a szén tárolásának potenciálisan olcsóbb és biztonságosabb formáját kínálja a jelenlegi módszerekhez képest.

A tudósok felfedeztek egy úttörő módszert a CO2 levegőből történő kivonására és szilárd szénpelyhekké történő átalakítására. (Fotó: RMIT)

 

A végtelenségig folytatható, fenntartható módszer

Az RMIT módszere olvasztott folyékony fémeket használ fel egy kémiai reakció beindítására, amely a gáznemű CO2-t szilárd szénpelyhekké alakítja át. Ez környezeti hőmérsékleten történik egy egyszerű üvegcsöves eszközben. Az eljárás úgy működik, hogy a CO2-t a gallium, indium, ón és cérium folyékony fémötvözetét tartalmazó üvegcsőbe küldik. A fémen átfolyó elektromos áram felgyorsítja a szén ásványosodási reakcióját.

A szén folyamatosan szilárd pelyhek formájában halmozódik fel a folyékony fém felületén, és a folyamat egyetlen mellékterméke a tiszta oxigén. A pelyheket ezután eltávolítják, így a folyamat a végtelenségig folytatódhat. Mivel ez a folyamat szobahőmérsékleten zajlik, az energiaszükséglet jóval alacsonyabb, mint más rendszerek esetében.

A kutatók különböző fémösszetételekkel és hőmérsékleti körülményekkel kísérleteztek a szénátalakítási folyamat optimalizálása érdekében. Az optimalizálás után a rendszer folyamatosan képes a légköri CO2-t beszívni és további hő vagy nyomás nélkül szilárd szénné alakítani. A föld alatti injektálási technikákkal ellentétben a szilárd szén könnyen összegyűjthető biztonságos, tartós tárolás céljából. A szilárd szén akár olyan anyagokká is feldolgozható, mint a szénszál. És mivel a folyamat csak kis mennyiségű villamos energiát és levegőt igényel, minimális a környezeti hatása és az előállítási költsége.

A CO2 szilárd szénné alakítása kiszámíthatóbb, fenntarthatóbb és tartósabb megközelítést jelenthet a szén-dioxid leválasztására és tárolására. Az RMIT csapata már vizsgálja, hogyan lehetne a folyékony fémszén-ásványosítás módszerét továbbfejleszteni. Az erőművek vagy a nehézipar általi alkalmazása jelentősen csökkenthetné a CO2-kibocsátást.

A globális felmelegedés lelassítása szempontjából kulcsfontosságú, hogy életképes módokat találjunk a felesleges üvegházhatású gázok eltávolítására. Az ipari forradalom óta több mint 1,3 billió tonna szén-dioxid került a légkörbe – és ez az ütem egyre gyorsul. Az olyan új megoldások, mint az RMIT szénmineralizációs technológiája, alapvető fontosságúak lesznek a bolygónkat már most is veszélyesen felmelegítő örökölt kibocsátások kivonásához.

 

Kiemelt kép forrása: RMIT

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.