Fenntarthatóság

Több mint 70 000 ember halhatott meg a 2022-es nyári hőhullámok miatt Európában

Devenyi Dalma | 2023.11.28. 01:00

Kutatók elemezték, hogy a napi és a heti adatok hogyan becsülhetik alá a hő okozta halálozás miatti többlethalálozást.

 

Egy új tanulmány szerint a magas hőmérséklet 2022-ben 70 000 többlethalálozásért lehet felelős Európában – írja az Euronews.  A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatói a The Lancet Regional Health – Europe című folyóiratban közzétett új elemzésükben felülvizsgálták a hőség okozta halálozás 2022 nyarára vonatkozó kezdeti becsléseket.

Az EU földmegfigyelési programja, a Kopernikusz szerint 2022 volt a második legmelegebb év Európában. Körülbelül 0,9 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot, a nyári hőmérséklet Európában 1,4 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál.

Az ISGlobal és az Inserm tudósai korábban úgy becsülték, hogy több mint 61 000 ember halt meg a 2022-es nyári hőhullámokban, a leginkább érintett uniós ország Olaszország volt. Becslésüket felülvizsgálták, miután új keretrendszert dolgoztak ki a hőség okozta halálozás mérésére.

Kutatók elemezték, hogy a napi és a heti adatok hogyan becsülhetik alá a hő okozta halálozás miatti többlethalálozást. (Fotó: Canva)

 

A napi hőmérsékleten és a mortalitáson alapuló modell

Az új keretrendszer 16 európai ország 147 régiójának napi hőmérsékleti és halálozási adatain alapult, és lehetővé tette, hogy a történelmi adatok alapján felülvizsgálják a 2022-re vonatkozó számításaikat. Elmondták, hogy korábbi becslésük, amely heti adatokon alapult, 10,28 százalékkal alulbecsülte a halálesetek számát.

A tudósok megállapították, hogy a heti, kétheti és havi adatokra épülő modellek a napi adatokon alapuló modellhez képest alulbecsülték mind a hőmérséklettel összefüggő halálozást. Hosszabb időszakokban az alulbecslések még drámaibbak voltak.

„Ha ma hőhullám vagy nagyon magas hőmérsékletű periódus van, akkor szisztematikusan a halálozás növekedését látjuk aznap, majd a következő napokon, akár 7-10 napig. Tehát amikor ezeket a heti adatsorokat használjuk, amelyek a napi halálozások és a napi hőmérsékleti átlagok aggregátumai, leegyszerűsítjük ezt a késleltetett összefüggést a napi hőmérséklet és a napi halálozás között, és amikor ezt tesszük, hajlamosak vagyunk alábecsülni a hőség hatásait.” – mondta Joan Ballester Claramunt, az ISGlobal kutatója és a tanulmány szerzője az Euronews Nextnek.

A hőmérsékletre és a halálozásra vonatkozó napi adatok összeállítása jelenleg „óriási erőfeszítés”, amely évekig is eltarthat – mondta Ballester, aki szerint az Európai Uniónak össze kellene hangolnia ezeket az adatsorokat, hogy fellendítse az európai kutatást.

 

Több hőség okozta haláleset várható

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Kopernikusz közös jelentésében az év elején közölte, hogy Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, az 1980-as évek óta a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik.

„Az európaiak által 2022-ben tapasztalt rekordméretű hőstressz volt az egyik fő oka az időjárással összefüggő többlethalálozásnak Európában. Az éghajlati rendszerről és annak alakulásáról alkotott jelenlegi ismereteink arról tájékoztatnak minket, hogy az ilyen jellegű események egy olyan mintázat részét képezik, amely a hőstressz szélsőséges jelenségeit gyakoribbá és intenzívebbé teszi az egész régióban” – mondta Dr. Carlo Buontempo, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatója egy júniusi nyilatkozatában, hozzátéve, hogy ez nem egyszeri esemény.

Az ISGlobal és az Inserm kutatói júliusban közölték, hogy az európai kontinens 2030-ig átlagosan több mint 68 000, 2040-ig pedig több mint 94 000 hő okozta többlethalálozással fog szembenézni minden nyáron, hacsak nem sikerül hatékonyan reagálni az éghajlatváltozásra.

Ballester elmondta, hogy bár a kutatók „előre jelezhetik a jövőbeli hőmérsékleteket és a hőmérséklettel összefüggő halálesetek számát, a jövő a mi cselekedeteinktől függ”. Az enyhítés révén „csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását és mérsékelhetjük a hőmérséklet emelkedését”, míg az alkalmazkodás révén a kormányok számos intézkedést hozhatnak, többek között a hőség okozta halálozás kockázatának kitett, társbetegségben szenvedő emberek szorosabb felügyeletét, valamint jobb előrejelző eszközöket és korai figyelmeztető rendszereket.

Vannak „fejlesztések a házak minőségében, a szigetelésben, a szellőzésben és a városok okosabb tervezésében is. Ezek sok más mellett olyan eszközök különböző szinteken, amelyeket be lehetne vezetni az ellenálló képesség növelése és a hatások csökkentése érdekében” – mondta Ballester.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.