Trading

Milyen OPEC+ olajkibocsátás-csökkentések vannak már érvényben, és mi változhat?

S.Rita | 2023.11.29. 02:00

Szaúd-Arábia, Oroszország és az OPEC más tagjai a tervek szerint november 30-án online meetingelnek, és elemzők és OPEC+ források szerint további változtatásokat eszközölhetnek a piac támogatása érdekében egy olyan megállapodáson, amely már most is korlátozza a kínálatot 2024-ig.

 

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és az Oroszország által vezetett, OPEC+ néven ismert szövetségesek november 26-ról elhalasztották az ülést – írja a Reuters. Az OPEC+ forrásai szerint ennek oka az afrikai termelők kitermelési szintjével kapcsolatos nézeteltérés volt, bár azóta a források szerint a csoport közelebb került a kompromisszumhoz ebben a kérdésben. Az OPEC+ tárgyalások a termelési kvótákról a múltban gyakran nehézségekbe ütköztek, legutóbb a júniusi ülésükön.

 

Miben van jelenleg megállapodás?

Az OPEC+ hosszas tárgyalások után júniusban 2024 végéig meghosszabbította a napi 3,66 millió hordó (bpd), azaz a napi globális kereslet mintegy 5%-ának megfelelő olajkibocsátás-csökkentést.

Emellett Szaúd-Arábia 2023 decemberének végéig 1 millió hordó/napos önkéntes termeléscsökkentést hajt végre. Az orosz olajexport 300 000 bpd-es csökkentése szintén 2023 végéig tart.

A csoport célja, hogy jövőre együttesen napi 40,58 millió hordót termeljen, miután több ország esetében az idén alkalmazott szintekhez képest kiigazította az alap- és célértékeket. Több afrikai tag esetében csökkentették a 2024-re vonatkozó célkitűzéseket, hogy azok összhangban legyenek a csökkenő termelési szintekkel. A megállapodás azt is lehetővé teszi, hogy az Egyesült Arab Emírségek, amely növelte termelési kapacitását, 2024-ben növelje termelését.

Az OPEC+ jelenlegi termelési szintje 2023 októberében napi 38,19 millió hordó, ez tartalmazza a Szaúd-Arábia és Oroszország további önkéntes csökkentését, amely napi 1,3 millió hordót tesz ki. Nem világos, hogy ezeket a csökkentéseket meghosszabbítanák-e 2024-ben.

 

Mi jöhet november 30-án?

Egy OPEC+ forrás azt mondta, hogy csütörtökön várhatóan lehetőség lesz „további kollektív csökkentésre”, anélkül, hogy részleteket közölt volna. OPEC+ források a hónap elején azt mondták, hogy a csoport további csökkentéseket fog fontolóra venni.

Az OPEC+ júniusban közölte, hogy külső elemzők felülvizsgálata után tovább módosíthatja a Nigériára, Angolára és Kongóra vonatkozó 2024-es célértékeket. Angola és Kongó a csökkenő kapacitások miatt a 2024-es célértékek alatt szivattyúz, míg Nigéria az elmúlt hónapokban egyes értékelések szerint közelebb került a 2024-es célértékhez, vagy meghaladta azt.

Egyes elemzők, köztük az Energy Aspects, azt mondták, hogy várakozásaik szerint Szaúd-Arábia legalább 2024 első negyedévéig meghosszabbítja napi 1 millió hordós önkéntes csökkentését.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.