Fenntarthatóság

A Greenpeace azzal vádolja a kínai olaj- és gázipari vállalatokat, hogy „zöldre mossák” az LNG-vásárlásokat

S.Rita | 2023.11.30. 02:00

A Greenpeace környezetvédelmi csoport november 27-én közölte, hogy a kínai olaj- és gázipari vállalatok alacsony minőségű szén-dioxid-kompenzációkat használnak földgázimportjuk „zöldre mosására”, miközben nem tesznek határozott kötelezettségvállalásokat a kibocsátáscsökkentésre.

 

Az olyan cégek, mint a PetroChina és a CNOOC Gas and Power hosszú távú szerződéseket kötöttek a Shell-lel, hogy „szén-dioxid-semleges” cseppfolyósított földgázt (LNG) vásároljanak, amely „erdei kompenzációt” használ a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására – írja a Reuters.

A Greenpeace, amely már régóta ellenzi, hogy a fosszilis tüzelőanyag-termelők a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseikbe beszámítsák a szén-dioxid-kiegyenlítéseket, azt mondta, hogy a „szén-dioxid-semleges” márkanév félrevezeti a közvéleményt.

„Az olaj- és gázipari vállalatok számára a szén-dioxid-kiegyenlítés csak álca, hogy elfedjék folyamatos, megduplázott szén-dioxid-kibocsátásukat” – mondta Li Jiatong, a Greenpeace pekingi projektvezetője.

A PetroChina nem válaszolt az állításokra. A CNOOC Oil and Gas anyavállalata közölte, hogy maga nem vesz részt az LNG-vásárlásokban. A Shell nem kívánta kommentálni a Greenpeace jelentését.

 

Ázsia hajtja a piacot

A Greenpeace szerint a kompenzációs intézkedések közül sokat nem következetesen mértek, és néha duplán számoltak. Az ellentételezési rendszerekhez kötött erdők némelyike pedig érzékeny a tüzekre, amelyek szénforrássá, nem pedig szén-dioxid-nyelővé változtathatják őket. A Greenpeace szerint a Shell, a PetroChina, a CNOOC és más vállalatok részvételével Kínában 15 erdészeti szén-dioxid-nyelő projektből származó krediteket már bankba helyeztek, de a projektek 80%-ában olyan fákat ültettek, amelyek közepes vagy magas kockázatúak a leégés szempontjából.

A „szén-dioxid-semleges” LNG növekvő értékesítését a gáz iránti kereslet növekedése hajtja, különösen Ázsiában. A Greenpeace szerint a szén-dioxid-semleges rakományok mintegy 85%-át ázsiai vevőknek adták el. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Kína gázfogyasztása 2026-ra várhatóan eléri a 250 milliárd köbmétert, szemben a tavalyi 216 milliárd köbméterrel, ami az új globális kereslet közel felét teszi ki ebben az időszakban.

Polly Hemming, az Ausztrália Intézet éghajlat- és energiaprogramjának igazgatója szerint a „szén-dioxid-semleges” gáz ötlete valószínűleg napirenden lesz a COP28 tárgyalásokon. Bár a gáz még mindig az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő forrása, tisztább, mint a szén, és a globális energetikai átmenet „hídüzemanyagaként” jellemezték, de a fosszilis tüzelőanyagokat ellenző csoportok elleneznek minden új gázprojektet.

„Ezeket az ellentételezéseket a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolgatni, és azt állítani, hogy ez nettó nulla, ez őrültség” – mondta Hemming.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.