Vállalatok

Wagner Solar Hungária: Akinek van folyamatban lévő engedélyeztetése, valósítsa meg napelemes rendszerét – 2023-as energetikai körkép, 1.rész

NRGreport | 2023.11.30. 05:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk első részében a Wagner Solar Hungária stratégiai és fejlesztési igazgatója, Házi Ádám értékel.

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária stratégiai és fejlesztési igazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

2022-ben nagy volt a termékhiány, így minden nagyker, köztük mi is nagy készletet halmoztunk fel, hogy ki tudjuk szolgálni a rekord méretű felvevő piacot. 2022 októberében viszont korlátozták a hálózati visszatáplálást, így a piac megtorpant, az árukészlet viszont már meg volt rendelve és ütemezetten be is érkezett. Így a 2023-as évet rekord magas árukészlettel kezdtük meg. Ezzel párhuzamosan az árak elkezdtek lecsökkenni és a piac a számításinkhoz képest nagyobb megtorpanást mutatott, amihez nagy mértékben hozzájárult a kiszámíthatatlan szabályozási rendszer. A médiában nagyon sok negatív információ hangzott el a napelemes rendszerekkel kapcsolatosan, ami azokban is megtorpanást okozott, akik már megkezdték az engedélyeztetésüket és szaldós elszámolásban maradhatnak. Nagyon nagy erőfeszítéseket kellett tenni annak érdekében, hogy ebben a kaotikus információ halmazban a napelemes rendszerek pozitívumaira is felhívjuk a figyelmet. Ebben a heti szintű újabbnál újabb bejelentések se segítettek.

A jelenlegi helyzetben a fő üzenetünk:

A lakosság számára a szaldós elszámolás egy rendkívül kedvező elszámolási rendszert biztosított a felhasználóknak, ami Európa-szerte közkedvelt volt. Így fontos azt kiemelnünk, hogy vétek lenne ezt a lehetőséget nem kihasználni. Mindenkit, akinek van folyamatban lévő engedélyeztetése, azt arra bíztatjuk, hogy valósítsa meg napelemes rendszerét, mert a jövőben ilyen előnyös konstrukcióra nem lesz lehetőség.

Hasonlóan előnyös helyzetben vannak a céges beruházók, hiszen a jelenlegi energiárak mellett számukra 2-3 év alatt megtérül a beruházás és ebben nagyon előnyös finanszírozási megoldásokkal is segíteni tudunk.

Összeségében egy halmozottan nehéz évként írnám le a 2023-at. Ebből a helyzetből azok jöttek ki jól, akik raktárkészlettel nem rendelkeznek, így nem ragadt be az árukészletük.

A jelenlegi energiárak mellett a vállalkozások számára 2-3 év alatt megtérül a napelemes beruházás. (Fotó: Wagner Solar Hungária)

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

A sok nehézség ellenére 2023 nagyon különleges volt a Wagner Solar csapata számára, hiszen hosszas munka eredményeként a nyár folyamán beköltöztünk új Gödöllői székhelyünkre. Hároméves projektet zártunk le ezzel és azóta gyakorlatilag majdnem minden héten valamilyen eseményt szervezünk a lakosságnak, a cégeknek vagy a napelemes piaci szektornak. Az épületet úgy alakítottuk ki, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokkal üzemeltetjük, mind a fűtés-hűtés oldalon, mind pedig az áramigényünket tekintve. Sőt, több elektromos autótöltőt is felszereltünk, így a saját e-autó flotta mellett a kollégák is tudják elektromos autóikat tölteni.

Új márkákat vezettünk be a Magyar piacon, ilyen például a Fothermo napelemes bojlere, amellyel gyakorlatilag szigetüzemű napelemes rendszerként működik és meleg vizet állíthatunk elő. Vagy ilyen újdonság az Azuri klíma is, amely bevezetésén jelenleg dolgozunk. Az év megkoronázásaként pedig novemberben átvettük a SuperBrands díjat, ami nagyon nagy elismerés számunkra.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

A nemrégiben beharangozott Napenergia Plusz Programra bizakodva várunk, hiszen ez a pályázat kicsit kimozdíthatja a napelem piacot a jelenlegi helyzetéből. A jelenlegi gazdasági helyzet továbbra is hatással lesz a mindennapjainkra, erre fokozottan készülünk. A komplex energetikai megoldásokra fókuszálunk, így nem csak napelem kérdésben tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, hanem fűtéskorszerűsítés (klíma, hőszivattyú), szellőzéstechnika vagy elektromos autótöltő kínálatunkkal is. Ez egyébként nem újkeletű nálunk, már 2002-es indulásunk óta megtalálhatók ezek a termékek a portfóliónkban.

A legnagyobb kihívás a szervezet átformálása a jelenlegi piaci igényekhez, és mindezt úgy, hogy egy új szabályozással vagy pályázattal ez bármikor felül íródhat.

 

2023-as energetikai körkép sorozatunk következő megszólalója: Mátrai Károly vezérigazgató, MVM Csoport

 

Kiemelt kép forrása: Wagner Solar Hungária

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.