Fenntarthatóság

A talaj nélküli gazdálkodás lesz a válasz a vízhiányra?

S.Rita | 2023.12.01. 02:00

A vízhiány és a csökkenő termőföldek közepette néhány egyiptomi kistermelő áttér a talaj nélküli gazdálkodásra. Ez a technika olyan szubsztrátokat használ, mint a homok vagy a hab, amelyek jelentősen csökkentik a növények vízigényét. A hidroponika a hagyományos termesztéshez szükséges vízmennyiség mindössze 10 százalékát használja fel.

 

Ez a módszer csökkenti a szükséges műtrágya mennyiségét is, amely az egyik legdrágább mezőgazdasági inputanyag – írja az Euronews. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a magas indítási költségek és bizonyos termesztési korlátok korlátozhatják a széles körű alkalmazást az afrikai országban.

 

Mi az a talaj nélküli gazdálkodás?

A talaj nélküli mezőgazdaság – más néven hidroponika – a növények termesztését jelenti tápanyagban gazdag vízzel, talaj nélkül, szigorúan ellenőrzött üvegházakban. Talaj nélküli szubsztrátokat, például homokot, kavicsot, agyagot, habot vagy szivacsot használnak a növények gyökereinek támogatására. Bizonyos esetekben halakkal teli akváriumokat csatlakoztatnak a rendszerhez, hogy a tápanyagdús állati hulladékot a növényekhez juttassák. A WWF 2020-as jelentése szerint a hidroponika a hagyományos termesztéshez szükséges vízmennyiség mindössze 10 százalékát használja fel. Emellett csökkenti az erdőirtást és minimalizálja a növényvédő szerek használatát.

A vízhiány és a csökkenő termőföldek közepette néhány egyiptomi kistermelő áttér a talaj nélküli gazdálkodásra. (Fotó: Canva)

 

A talaj nélküli gazdálkodás életmentő lehet a vízhiányos területeken

Egyiptomban a Plug’n’Grow mezőgazdasági startup cég talaj nélküli mezőgazdasági megoldások széles választékát kínálja a termelőknek.

„A talaj nélküli termesztés egy olyan technika, amely lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű növényeket termeljünk nagyon pontos és jól ellenőrzött módszerrel” – magyarázta Nouran El Said, a startup termékvezetője. „A hidroponika a hagyományos mezőgazdaságban felhasznált víz mintegy 90 százalékát takarítja meg, mivel zárt rendszerrel jár, amely nem engedi, hogy a talajon belül vízpazarlás történjen” – tette hozzá.

Ez alapvető fontosságú egy vízhiánnyal küzdő országban, és gazdasági előnyökkel is jár, mivel a szükséges műtrágyák közel 60 százalékát megtakarítja.

„Minden termelő számára a műtrágya az egyik legdrágább mezőgazdasági inputanyag, különösen azóta, hogy az áraik az elmúlt három-négy évben folyamatosan emelkedtek” – mondta El Said.

 

Egyiptom vízválsággal küzd

A Plug’n’Grow egyike annak a számos agrártechnológiai vállalkozásnak, amely az elmúlt években Egyiptomban megjelent, és a mezőgazdaság e formáját népszerűsíti. Az ENSZ szerint Egyiptomnak éves vízhiánnyal kell szembenéznie. Várhatóan 2025-re vízhiányosnak minősül majd az éghajlatváltozás és egy Etiópia által nemrégiben épített gát miatt, amelyet a Nílus, Egyiptom fő édesvízforrásának egyik fő mellékfolyóján építettek. Eközben a szántóföldek aránya, amely Egyiptom kevesebb mint 5 százalékát teszi ki, az urbanizáció miatt egyre csökken. A fennmaradó 95 százalék sivatag.

„Az egyiptomi mezőgazdaság jövőjét érintő legkritikusabb kihívások a szántóföldek zsugorodása, a földek sós jellege és a vízhiány. Ez azért nagyon problematikus, mert növelnünk kell a mezőgazdasági termelésünket, hogy táplálhassuk a lakosságot, és a mezőgazdasági exporton keresztül több devizabevételre tegyünk szert. A talaj nélküli mezőgazdaság megoldást jelent erre a problémára.” – mondta Mona Zayed, az Ain Shams Egyetem mezőgazdasági professzora.

Az ökológiai előnyök mellett a hidroponika gyorsabb növekedést és nagyobb termést ígér.

„Ha 10 000 feddán (0,042 km2) területen alkalmaznánk a hidroponikát, kétmillió tonna zöldséget tudnánk termelni, ami Egyiptom mezőgazdasági exportjának közel felét tenné ki, és közel 1,2 milliárd dollár bevételt hozna. Eközben a megtakarított vizet stratégiai fontosságú növényekre, nevezetesen a búzára lehetne fordítani. Így képesek lennénk élelmezésbiztonságot teremteni és több bevételt termelni a mezőgazdasági termékeinkből” – mondta El Said.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre, mivel a több mint 70 millió egyiptomi számára továbbra is a kenyér a fő alapélelmiszer. Az elmúlt években a búzaellátási láncok megszakadása, amely Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójához kapcsolódik, rávilágított Egyiptom globális sokkokkal szembeni sebezhetőségére, és súlyosbította az élelmiszer-biztonság hiányát.

 

A talaj nélküli gazdálkodás túl drága

Zayed szerint a hidroponika előnyei ellenére nem használható stratégiai fontosságú növények termesztésére.

„Az olyan növényeknél, mint a búza, a rizs, az árpa vagy a kukorica, nem gyakori a talaj nélküli mezőgazdasági megoldások alkalmazása. A hidroponikát csak leveles zöldségek és néhány egyszerű zöldség termesztésére használják” – mondta.

A talaj nélküli mezőgazdaság másik kihívását a magas induló költségek. El Said szerint egy kereskedelmi hidroponikus gazdaság induló tőkéje közel 3,5 millió egyiptomi font, azaz több mint 100 000 euró.

Zayed szerint azonban „ezzel a módszerrel elkerülhető számos olyan probléma, amellyel a hagyományos mezőgazdaság jár, mint például a talajból terjedő betegségek, a talaj sótartalma, a kiszáradás és a magas hőmérséklet”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.