Fenntarthatóság

A Nemzetközi Energia Ügynökség elmondta, mire van szükség mindenképp, hogy elérjük az éghajlati célokat

S.Rita | 2023.12.03. 01:00

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) november 29-én közzétett jelentésében közzétette, hogy az országoknak meg kell duplázniuk az energiahatékonyság javítását célzó intézkedések ütemét, ha el akarják érni a globális éghajlati célokat.

 

A tavalyi rekordmagas energiaköltségek hozzájárultak az olyan intézkedések bevezetéséhez, mint a gázkazánok hőszivattyúkra való cseréje és a LED-es izzókra való átállás, de azóta az IEA szerint az energiahatékonysági előrelépés üteme lelassult – írja a Reuters.

Az ENSZ idei klímatárgyalásai november 30-én kezdődtek az Egyesült Arab Emírségekben, és ez lesz az első globális értékelés az elért eredményekről a 2015-ös, mérföldkőnek számító Párizsi Megállapodás óta. A megállapodás célul tűzte ki a globális felmelegedés jóval 2 Celsius-fok (3,6 Fahrenheit-fok) alá történő korlátozását, miközben 1,5 Celsius-fokos felső határra törekedett.

„A világ éghajlati törekvései attól függnek, hogy képesek vagyunk-e sokkal hatékonyabbá tenni a globális energiarendszert. Ha a kormányok elérhető közelségben akarják tartani az 1,5 Celsius-fokos célt, miközben támogatják az energiabiztonságot, akkor az energiahatékonyság terén elért eredmények megduplázása ebben az évtizedben kritikus jelentőségű” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Az IEA szerint a beruházások eredményeként idén a tavalyihoz képest 1,3%-kal hatékonyabban használták fel az energiát, de a javulás üteme a 2022-es 2%-os növekedéshez képest lelassult. Az IEA szerint az energiahatékonyságnak erről a szintről évi 4%-ra kell megduplázódnia ahhoz, hogy az éghajlati célokat teljesíteni lehessen.

Az IEA szerint 2020 óta világszerte mintegy 700 milliárd dollárt költöttek energiahatékonysági támogatásra. Ennek közel 70%-át mindössze öt országban – Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban – költötték el.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.