Vállalatok

Mátrai Károly: Az MVM Csoport folytatja a hazai energiarendszer további modernizációját – 2023-as energetikai körkép, 2. rész

NRGreport | 2023.12.04. 01:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk második részében az MVM Csoport vezérigazgatója, Mátrai Károly értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

2023-ban minden eddiginél fontosabb szempont volt az új stratégiánk kidolgozása, ami úgymond „hálás feladat”, de természetesen egy ekkora társaságcsoportban nem kihívásoktól mentes. Tovább erősítettük a hatékony működést, számtalan leányvállalati transzformációt indítottunk el, és folytattuk az MVM Csoportba tartozó társaságok működésének optimalizálását, a működésükben rejlő szinergiák kihasználását.

Az MVM Csoporttal szemben megfogalmazott kiemelt tulajdonosi elvárás az energiahatékonysághoz és az energiaköltségek csökkentéséhez kapcsolódó fogyasztói igények kielégítésében ellátott szerepvállalás.

A tavalyi változásokat követően egyértelműen érzékelhető volt, hogy a lakosság sokkal tudatosabban foglalkozott az energiaellátásával, és szinte mindenki a saját lehetőségein belül igyekezett alkalmazkodni a megváltozott környezethez. Ugyancsak meg kell említeni, hogy az időjárás is segítette a fogyasztókat, illetve az európai és magyar energiapiacot. A lakossági körben főként a földgáz esetében volt észlelhető a fogyasztás mérséklődése, az áramban csak minimális elmozdulás volt tapasztalható.

Bízom benne, hogy az emberek tudatosságához az MVM is hozzá tudott járulni. Folyamatosan fejlesztjük kommunikációs csatornáinkat, hogy minél közérthetőbben adjunk tájékoztatást a lakosság és a vállalatok részére. Nem feltétlenül nehézségnek nevezném, de kétségtelen, hogy az energetikai kérdésekkel való tisztánlátás elvár némi többletenergiát minden szereplőtől.

Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója. (Fotó: MVM Csoport)

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

Büszke vagyok arra, hogy az MVM Csoport az európai és nemzetközi energiapiac kilengései ellenére a stabil gazdálkodás mellett biztosítja az ország energiaellátását, és folytatja a hazai energiarendszer további modernizációját és a zöld átállást elősegítő beruházások megvalósítását, elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését.

Folyamatosan bővítjük megújuló termelési portfóliónkat, építünk és veszünk is PV erőműveket, ezzel párhuzamosan pedig elindítottunk három új CCGT kapacitás közbeszerzési eljárását, mivel a hatékony, gyorsindítású rendszerszabályozásra képes erőművekre a napenergia hasznosításának ugrásszerű bővülésével kimondottan nagy szükség van. Tehát mi mindig komplexen és egységben gondolkozunk, hogy Magyarország minél szuverénebb energiaellátása az országhatárokon belül és regionális kontextusban is kiegyensúlyozott legyen.

Finanszírozásunk stabil, ugyanakkor folyamatosan dolgozunk annak diverzifikációján. A 2021-es forint és euró kötvénykibocsátás után a 2023-ban sikeresen végrehajtottuk történetünk első zöld kötvénykibocsátását. A tőkepiaci forrásdiverzifikációra szükség van, mivel az MVM Csoportnak lényegében a régióban működő összes pénzintézettel már van finanszírozási kapcsolata.

Az EU IFRS szerinti évközi konszolidált beszámolónk alapján az első félévben 209 milliárd forint adózott eredményt könyvelhettünk el, amely főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhető. De a pozitív mérleghez a nagykereskedelmi tevékenységünk regionális összehangolása, a versenypiacból származó bevétel és a korábbi infrastrukturális fejlesztések miatti hatékonyságnövelés is hozzájárul.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

Az MVM Magyarország második legnagyobb vállalatcsoportja, eredményünket és komplexitásunkat jól mutatja, hogy cégünk a legújabb regionális toplistán az előkelő negyedik helyen szerepel, korábban a tizedikek voltunk. És hogy klasszikusokat idézzek: „A nagy erő nagy felelősséggel jár.” (Ben bácsi mondja Peter Parkernak a Pókember című filmben.)

2024-ben elindulunk új stratégiánk megvalósításának útján. Ez szinte minden területre kihat, minden szakterületünknek és tagvállalatunknak van és lesz ezzel feladata. Mindenki érzi az új kihívások támasztotta felelősséget.

Az új stratégia kialakítása során feltettük magunknak a kérdést, hogy 2035-re a mai tudásunk alapján milyen vállalattá szeretnénk válni, ami nem lehet független a világban zajló trendektől és a tulajdonosunk elvárásaitól. Az ügyfélorientáltság, a profitabilitás, a hatékonyság és regionalitás olyan elvárások, amelyekre építhetünk. A dekarbonizáció, az elektrifikáció, az energiaszuverenitás, az ESG és a digitalizáció lesznek az energetika fő trendjei, amelyekkel stratégiailag is foglalkozunk kell.

Stratégiánk megvalósításához elengedhetetlen az erős pénzügyi alap. Ezért társaságcsoportunk kiemelt célja, hogy befektetésre ajánlott ratingjét (mind az S&P, mind a Fitch ügynökségnél) a későbbiekben is megőrizze, mely lehetőséget biztosít a nemzetközi tőkepiacokon történő forrásbevonásra.

Továbbra is cél, hogy több mint 800 MW új megújuló kapacitást helyezzünk üzembe 2025-ig. Ezen az úton egyébként kimondottan jól állunk. A geotermikus, hidrogén lehetőségek kiaknázása, és természetesen a nukleáris kapacitások fenntartása mellett.

Az MVM Csoport által termelt villamos energia több mint 80% már ma is CO2 semlegesen állítjuk elő, de ezt az arányt tovább kell növelnünk, hiszen közös érdekünk az, hogy csak a legkevesebb (legszükségesebb) mennyiségű energiát állítsuk elő nem környezetbarát módon.

 

2023-as energetikai körkép sorozatunk következő megszólalója: Guntram Würzberg elnök-vezérigazgató, E.ON Hungária Csoport 

 

Kiemelt kép forrása: MVM Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.