Mobilitás

Tesla két keréken? Történelmet írna a két évvel ezelőtt indult vállalkozás

S.Rita | 2023.12.04. 03:00

Bhavish Aggarwal, India válasza Elon Muskra, elektromos robogók millióit akarja piacra dobni, és felgyorsítani nemzetét a tisztább jövő felé. Néhány szerelője azonban nem tud lépést tartani vele.

 

Aggarwal Ola Electric nevű cége, amelyet a Teslához hasonlít, a tőzsdei bevezetés felé száguld, miután két év alatt a nulláról 338 000 e-robogót adott el. A technológiai vállalkozó megfogadta, hogy száműzi a belső égésű motorokat Indiából, ahol a kétkerekű járművek uralják az utakat.

„Véget vetünk a belső égésű korszaknak” – mondta a 38 éves férfi a Reutersnek az Ola új, körülbelül 1000 dolláros induló árú e-robogóinak augusztus 15-én, az indiai függetlenség napján történő bevezetése előtt. Elmondta, hogy a már 5,4 milliárd dollárra értékelt vállalat az új év elejére megnégyszerezi éves termelési kapacitását 2 millió e-scooterre.

Az Ola szárnyalása azonban több akadályba ütközik. A vállalat több mint 400 szervizközpontból álló országos hálózatának egyes részei, amelyek az elektromos járművek karbantartását és javítását végzik, a Reuters által július és október között 10 államban 35 központban tett látogatások, valamint az Ola 36 szervizesével és 40 ügyfelével készített interjúk szerint az eladások megugrása után a megterhelés jeleit mutatják.

A központok több mint felében – főként a nagyvárosi területeken, Mumbaiban, Chennaiban és Bengaluruban – dolgozók elmondták, hogy jelentős a lemaradásuk, a kereslet meghaladja a munkaerő- és alkatrészellátást, a javítási várakozási idő pedig három naptól két hétig terjed.

Az Ola egyik thánai műhelyében, amely a Mumbai régió 14 központja közül a legnagyobbak közé tartozik, több mint 100 javításra váró e-robogó volt látható, sok közülük egy sáros tisztáson parkolt, ahol porosodtak és madárürülékkel voltak tele.

Az Ola felgyorsítaná Indiát a tisztább jövő felé vezető úton. (Fotó: Ola Electric)

 

Devendra Ghuge, a thaiföldi szolgálat vezetője október végén a Reutersnek elmondta, hogy a központ által kezelt ügyek száma az előző négy hónap során havi 200-300-ról nagyjából 1000-re emelkedett, és a várakozási idő akár két hétig is eltarthatott. Januárban az Ola alapítója és vezérigazgatója, Aggarwal ígéretet tett arra, hogy az ügyfelek be tudják majd vinni járműveiket egy központba, és a legtöbb esetben még aznap megkapják a szolgáltatást.

Az augusztusi interjúban azt mondta, hogy az ügyfelek „minden hónapban a pénztárcájukkal szavaznak”, amikor az Ola járműveit vásárolják. Elismerte azonban, hogy a szolgáltatási kapacitással kapcsolatos problémák vannak, és azt mondta, hogy az Ola „agresszívan” erősíti a szervizhálózatát 100 új központ létrehozásával és több technikus felvételével.

„Nálunk van a legtöbb termék a piacon… és a szervizhálózatunkban is szükség van a méretnövelésre” – mondta.

Az Ola szóvivője szerint a Reuters beszámolója nem pontosan érzékelteti a vállalat robusztus és növekvő szolgáltatási tevékenységének nagyságrendjét és minőségét. Ravi Bhatia a JATO Dynamics autós tanácsadó cégtől azt mondta, hogy a jó szervizhálózat kritikus fontosságú Indiában, a világ legnagyobb kétkerekű piacán. Hozzátette, hogy az indiaiak számára újak a technológiával felszerelt elektromos járművek, amelyek érzékenyebbek lehetnek az ütközésekre, mint a hagyományos robogók és motorkerékpárok.

Indiában valóban kritikusak lehetnek az útviszonyok, és a kétkerekűeket több százmillió ember használja a gyakran zsúfolt és kátyúkkal teli utakon való közlekedésre. Az Ola-nak „ennek megfelelően ki kell építenie a szolgáltatás infrastruktúráját, különben a szájról szájra terjedő hírek rosszul érinthetik őket” – mondta Bhatia.

 

Tesla nyugatra, Ola mindenhová máshová

Aggarwal gyakran kijelenti, hogy „a Tesla a nyugatnak, az Ola mindenki másnak” szól. Szerinte 2025 végére az Indiában értékesített összes új robogó és motorkerékpár elektromos lehet, ami jóval megelőzi a kormány azon célját, hogy 2030-ra az új kétkerekűek 70%-a elektromos meghajtású legyen.

Két évvel azután, hogy az Ola első e-robogója legördült a gyártósorról, a startup az indiai kétkerekű elektromos piac vezetőjévé vált, az eladások mintegy egyharmadával. A cég olyan jelentős befektetőket vonzott, mint a japán SoftBank és a szingapúri Temasek, és 700 millió dolláros indiai tőzsdei bevezetésre készül.

Az iparági adatok azt mutatják, hogy az e-robogók eladásai az Ola-nak, valamint az olyan riválisoknak köszönhetően, mint a Hero Electric és a TVS Motor, az előző év márciusáig tartó évben majdnem megháromszorozódtak, és meghaladták a 700 000 darabot az előző évhez képest. Ezek az eladások azonban még mindig csak töredékei az Indiában eladott 5,2 millió új robogónak és 10,2 millió motorkerékpárnak, ahol az elektromos járművek elterjedése jelentősen elmarad az olyan országoktól, mint az Egyesült Államok és Kína, és a töltési infrastruktúra még gyerekcipőben jár.

A Tesla a nyugatnak, az Ola mindenki másnak szól. (Fotó: Ola Electric)

 

Hogyan kell e-robogóval közlekedni?

Ghuge, az Ola thánai műhelyének vezetője elmondta, hogy a bejelentett szervizproblémák között szerepel az akkumulátor lemerülése, szoftverhibák és sérült vezetékek. A szervizelési hullám nagy részét annak tulajdonította, hogy az indiaiak nem rendelkeznek tapasztalattal az ország gyakran rosszul karbantartott útjain való vezetésben, és hozzátette, hogy sok jármű megsérült, miután a monszun idején megcsúszott az utakon.

„Az elektromos járművek újak az emberek számára, így nincsenek tisztában azzal, hogyan kell vezetni őket az optimális teljesítmény maximalizálása érdekében” – mondta.

A 25 éves Khubeb Koradia ügyfél elmondta, hogy a thánai központnak három hétig tartott, amíg a szoftverrel kapcsolatos problémákat kijavították, miután szeptemberben lerobbant az robogója. A műhely „úgy nézett ki, mint egy robogótemető” – mondta, utalva a kint parkoló járművek sokaságára.

A Kocsín városában található Ola központban Ronald Radhakrishnan szervizvezető augusztusban azt mondta a Reutersnek, hogy a 17 alkalmazott „nem tudta kezelni a javítási igényeket”. Több tucatnyi jármű parkolt a műhely előtt, néhányat pedig egy olyan területen is, amelyet robogók parkolására használtak az út túloldalán.

 

Az eladások az egekben

Egyes ügyfelek nehezen tudtak javítási időpontot foglalni. Koradia megosztott egy videót a Reuters-szel, amelyen az látható, ahogy október 31-én megpróbált időpontot foglalni robogója túlmelegedési problémájára. A Mumbaiban található nyolc legközelebbi szervizközpontból hét ugyanezzel az üzenettel utasította el a javítási kérelmét: „A következő napokban az összes hely betelt”.

A közösségi médián közzétett bejegyzések áttekintése szerint több száz másik Ola-ügyfél is panaszkodott online a javítási időkre vagy a szervizhelyek megtalálásának nehézségeire. Aggarwal azonban bizakodó az üzletével kapcsolatban, és azt mondta, hogy a múlt hónapban az eladások „az egekbe szöktek” az indiai ünnepi szezonban, és minden 10. másodpercben eladtak egy e-robogót.

A Reutersnek adott interjújában a szolgáltatással kapcsolatos online felháborodás nagy részét a riválisok „sárdobálásának” minősítette, anélkül, hogy ezt részletezte volna. „Sok minden, amit hallunk és látunk, nem feltétlenül felel meg a valóságnak” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Ola Electric

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.