Fenntarthatóság

A zöld átmenetről egyezettek vezető klímaszakértők a Budapest Climate Summit-on

NRGreport | 2023.12.05. 15:04

2023. december 4-én, immár negyedik alkalommal rendezték meg a Budapest Climate Summit-ot, ahol Magyarország és a régió vezető klímaszekértői vitatták meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében. A konferenciára a világ több mint 25 országból érkeztek résztvevők, hogy megtárgyalják a szükséges intézkedéseket a fenntartható gazdasági átalakulás megvalósításához.

 

A konferenciát Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki bemutatta Magyarország eddigi eredményeit és stratégiáját zöld átmenettel kapcsolatban. „Magyarország 37%-kal csökkentette károsanyag-kibocsátását 1990 óta, a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata során pedig a kormány 50%-ra emelte a kibocsátás-csökkentés 2030-ra kitűzött mértékét a korábbi 40% helyett. Az államtitkár kitért arra is, hogy a fosszilis energiahordozókról egyre inkább átáll az ország a zöld energiaforrásokra, amit jelentős támogatásokkal segít a kormány. Az államtitkár kiemelte a zöldáram-tárolás, az elektromobilitás, valamint az atomenergia-termelés támogatásának fontosságát is. “Ha ilyen ütemben haladunk, 2030-as céljainkat már évekkel korábban elérhetjük!” emelte ki Steiner Attila.

Ürge-Vorsatz Diana, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöke ismertette a szervezet 6. értékelő jelentését. A jelentés megerősíti, hogy sok lehetőséget elszalasztottunk, de még mindig van választási lehetőségünk, hogy változtassunk a jövőnkün.

„A világ infrastruktúrája olyan éghajlatra épül, amely már nem létezik” – húzta alá Ürge-Vorsatz Diána. „A megújuló technológia költségei nagy mértékben csökkentek, így folyamatosan bővük a megújuló alapú energiatermelést, de az energia iránti kereslet a megújulók legambiciózusabb növekedését is meghaladja, ami komoly kihívást okoz.

A zöld átállás egyik kulcsfontosságú tényezője a finanszírozás. A Budapest Climate Summit-on a fenntartható befektetések és a pénzügyi szektor zöldítése is nagy hangsúlyt kapott. Puskás András, az MBH vezérigazgató-helyettese kiemelte „Az MBH Bank 2022-ben elfogadott ESG-stratégiájának öt pillére mentén alkottuk meg a „Fenntartható Jövő Bankja” programot. A kidolgozás során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a programban tett mind a három vállalásunkkal hozzájárulhassunk a hazai klímacélok eléréséhez. Éppen ezért 100 százalékosan magyar tulajdonú bankként nagy jelentőséggel bír számunkra a Magyar Nemzeti Parkokkal közös együttműködés” – mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese. A konferencián Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese és Dr. Nagy István agrárminiszter megállapodást írtak alá a jövőbeni együttműködésükről, amelynek során olyan átfogó biodiverzitást megőrző programok kidolgozását kezdik meg közösen, amelyek hozzájárulnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

Dr. Nagy István agrárminiszter és Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese (Fotó: Budapest Climate Summit)

 

Antonella Sopranzetti, az ExxonMobil Low Carbon Solutions/Upstream Kormányzati Kapcsolatok és Advocacy Europe igazgatója bemutatta az ExxonMobil Global Outlook-2050-et, amely a világ energiarendszerének átalakulását vázolja fel a század közepéig, a már létező stratégiák és politikai irányvonalak alapján. “Az előrejelzések szerint a globális energiaigény a század közepére 15 százalékkal nő. A kereslet csökkentése nem egyszerű – húzta alá, hozzátéve, hogy nyitva kell tartanunk a lehetőségeket, mivel bizonyos technológiák és megoldások kizárása növelheti a költségeket és lelassíthatja az energia átmenetet. Minden energiatípus létfontosságú az alacsonyabb kibocsátású jövő szempontjából. A megújuló energiaforrások növekedni fognak, de az előrejelzések szerint az olaj és a földgáz továbbra is kritikus fontosságú lesz a világ szükségleteinek kielégítésében. A net-zéró kibocsátás eléréséhez konstruktív párbeszédre, új technológiákra és piacvezérelt mechanizmusokra van szükség” emelte ki Antonella Sopranzetti.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungaria vezérigazgató-helyettese szerint a régi olcsó árak időszaka biztosan elmúlt. A volatilitás állandó, ami megnehezíti a tervezést. Arról, hogy az E.ON Hungária hogyan birkózott meg ezzel a helyzettel, azt mondta:

„Rájöttünk, hogy egyik napról a másikra új megoldásokat kell alkotnunk.” Pozitívumként kiemelte, hogy például a Power Purchase Agreements (PPA) megoldásokat, amelyek egyre nagyobb lendületet kapnak, mivel az ügyfelek kezdik értékelni a hosszú távú stabilitást az árral szemben. Aggasztja azonban az iparág hosszú távú versenyképessége Európában az Egyesült Államokhoz és Kínához képest.

Fazekas László, az MVM vezérigazgató-helyettese is kiemelte, hogy az elmúlt év kihívásokkal teli volt. A fő feladat ezért az ellátásbiztonság garantálása volt, ennek érdekében a kormány számos, az MVM-et érintő politikát vezetett be. Kiemelte, az MVM-nek kulcsszerepe van a Nemzeti Energia- és Klímastratégia dekarbonizációs céljainak teljesítésében.

A megújulók térnyerésére reflektálva dr. Vajta Mátyás, a HUPX vezérigazgatója hangsúlyozta úgy látják, hogy a hangsúly fokozatosan áttevődik a konvencionálisról a megújuló energiaforrások kereskedelmére. „Az energiatőzsdék szerepe már rövidtávon nagymértékben felértékelődni látszik, tekintettel arra, hogy a nemzeti, valamint az EU-szintű piacfejlesztések mind a megújulók fokozott térnyerésének irányába mutatnak. Az automatikus adatfeldolgozás, az előrejelzések, valamint a GO piac lesznek a meghatározó tényezők a jövő energiakereskedelmében. Az energiatőzsdék által biztosított árjelzések elengedhetetlenné válnak a megfelelő és fenntartható üzleti döntések tekintetében.”

Az energiahatékonyság kapcsán Trang Nguyen Thu, a MET Central Europe energiahatékonysági üzletfejlesztési vezetője megjegyezte, hogy az energiahatékonyság alapja az energiafogyasztás monitorozásában és mérésében rejlik. „A gondolkodásmód átalakítása döntő szerepet játszik egyéni és vállalati szinten egyaránt, a komplex energetikai megoldásokat nyújtó cégek jelentősége pedig növekedni fog” húzta alá.

A Budapest Climate Summit-on az előadók arról is beszéltek, hogy az atomenergia hogyan tudja támogatni az energiabiztonságot és a klímasemlegesség elérését. Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján Dubajban Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt. Emellett más innovatív technológiák is fontos szerepet játszhatnak az energia átmenetben. A kis moduláris reaktorok (SMR-ek), olyan új típusú reaktorok, amelyek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos reaktorokhoz képest, beleértve a kisebb méretüket, alacsonyabb beruházási költségeiket és a rugalmas energiaigényhez való igazítás lehetőségét. „A szabályozási környezetben rugalmasságra van szükség, a technológiasemlegesség pedig kulcsfontosságú” – jegyezte meg ennek kapcsán Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke. „Az egyik legnagyobb kérdés a finanszírozás, és erre nagyon érzékeny az új nukleáris technológia. A finanszírozás még bevált PWR technológiák mellett is bonyolult, az új K+F technológiák esetén ez még nehezebb – emelte ki Dr. Kiss Csaba, az MVM Zrt. vezérigazgató-helyettese, energiatermelési és nukleáris vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy az SMR-ek egyik legfontosabb előnye az lehet, hogy közelebb vannak a végfelhasználókhoz, de a helyszín megtalálása nagy kihívás. „Óriási az érdeklődés az SMR technológia iránt, de megfelelő szabályozásra van szükség mondta Zombori Dóra, a Dentons partnere, hozzátéve, hogy a regionális együttműködés is kulcsfontosságú az SMR technológia elterjedéséhez.

Janosik Réka, az MSCI Budapesti Klímakockázati Központ vezetője rámutatott, hogy a net zéró céljaink eléréséhez elengedhetetlen, hogy felmérjük a károsanyag-kibocsátásunk mértékét és forrásait, célokat kell kitűznünk és át kell gondolnunk, vagy át kell gondolnunk, hogy a meglévő célok elég ambiciózusak-e. Julian Toth, a Nemzetközi Fenntartható Pénzügyi Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az ESG lehetőséget kínál arra, hogy átgondoljuk a működésünket, és új megoldásokkal fenntarthatóbbá tegyük működésünket. Kulcsárné Dr. Takács Krisztina, a SolServices pénzügyi vezetője hangsúlyozta, hogy a meg kell osztani egymással a tudásunkat és tanulnunk kell egymástól.

 

Kiemelt kép forrása: Budapest Climate Summit

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.