Vállalatok

Guntram Würzberg: A magyarországi energiafelhasználás idén olyan mértékben esett vissza, amilyet utoljára a 2008-as válság idején láttunk – 2023-as energetikai körkép, 3. rész

NRGreport | 2023.12.05. 01:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk harmadik részében az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója, Guntram Würzberg értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

Az energiaválság lecsendesedett, de nem ért véget 2023-ban. Megküzdeni a válságból eredő nehézségekkel, ugyanakkor közép- és hosszú távú céljainkat szem előtt tartva, dolgozni azért, hogy a magyarországi energiaátmenet sikeres legyen – ez jelentette a legnagyobb kihívást az E.ON Hungária Csoport számára. Mit jelent ez a mindennapokban?

Például, a magyarországi energiafelhasználás az idén olyan mértékben esett vissza, amilyet utoljára a 2008-as gazdasági válság idején láttunk. Ezzel párhuzamosan folyamatosan „ugrált” és kiszámíthatatlanná vált az energia ára. Hosszabb távon ugyan növekedésre számítunk és erre készülve nagyarányú fejlesztéseket hajtunk végre, de ezt az átmeneti helyzetet meg kell oldanunk.

Emellett azt is látjuk, hogy az energiaátmenet szerencsére nem lassul. A fosszilis energiahordozókról való leválás folyamatát még fel is gyorsította a válság. Ahhoz azonban, hogy Európa-szerte átvegye ezek szerepét a tisztán megtermelt villamos energia, nagyon sokat kell dolgoznunk.

Csak egyetlen példát említenék: előrejelzéseink szerint az E.ON hálózatain szerte Európában, azaz Magyarországon is, elképesztő mértékben, 4-szeresére kell növelnünk a hálózati csatlakozásaink számát: a következő években 2030-ig óránként 100 új megújuló energiaforrás számára kell lehetővé tennünk, hogy csatlakozni tudjon a hálózatra.

Ez teszi majd lehetővé ügyfeleink számára, hogy például napelemes rendszerek telepítésével hosszú távon csökkentsék a kiadásaikat és óvják a természetet. Ez már az energiaátmenet kihívása, és ezen vagy már most dolgozunk, vagy lemaradunk. A mi célunk, hogy az energiaátmenet kulcsszereplői legyünk Magyarországon, ettől semmi nem tántoríthat el bennünket.

Az E.ON Hungária Csoport látja el villamos energiával a Központi-régiót és a Dunántúlt, valamint gázzal Nyugat-Magyarország 6 megyéjét. (Fotó: E.ON)

 

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

Az E.ON Hungária Csoport látja el villamos energiával a Központi-régiót és a Dunántúlt, valamint gázzal Nyugat-Magyarország 6 megyéjét.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy egy kiszámíthatatlan piaci és világpolitikai környezetben több mint 3 millió ügyfelünk számára biztosítani tudtuk a kiszámítható és stabil energiaellátást.

Emellett folyamatosan fejlesztjük az áramhálózatainkat, hogy az előbb említett célt, az energiaátmenet sikerét támogassuk. Ugyanakkor nem csak hálózati ügyfeleink vannak, aktívan jelen vagyunk az energiakereskedelemben és fenntartható, jövőbemutató energetikai szolgáltatásokat és termékeket is kínálunk ügyfeleinknek – utóbbiakat földrajzi megkötés nélkül országszerte. Ez utóbbi az ügyfélmegoldások üzletágunk, amely az idén is eredményes volt abban, hogy – piacvezető szerepét megőrizve – vállalati és lakossági ügyfeleink napelemes rendszerek telepítése iránti igényét teljesíteni tudja.

Ugyanakkor lehetővé tettük azt is, hogy a szabadpiacon – tehát a hatósági árat igénybe venni nem képes ügyfélkör számára – úgy értékesítsünk energiát, hogy az energiaárak kiszámíthatatlanságát beépítettük a szerződéseinkbe.

Ez utóbbi megoldással ügyfeleink is jól jártak, hiszen az árak csökkentek, így az ő kiadásaik is mérséklődtek. Green Cloud szolgáltatásunk révén pedig vállalati ügyfelek számára tesszük lehetővé, hogy Magyarországon létesülő naperőművekből nyerjenek kiszámítható áron energiát, így támogatva őket működési költségeik csökkentésében és fenntarthatósági céljaik megvalósításában. Büszkeséggel tölt el, hogy ezeket az eredményeket egy kiváló csapat, az E.ON Hungária munkatársai közösen érték el.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

Alapvető kihívásunk, azaz a jelen energiaválságának kezelése és ezzel párhuzamosan a jövő energiavilágának építése nem változik jövőre sem. A szabályozási környezet gyors változása – például a háztartási napelemek hálózatra csatlakozására vonatkozó tilalom bevezetése, majd januártól a tilalom szinte teljes feloldása – sokszor állít bennünket megoldandó feladatok elé.

Bízom benne, hogy jövőre nemzetközi összehasonlításban is befeketőbaráttá, kiszámíthatóbbá válik a piac és a szabályozási keretek is. Mi arra fókusztálunk, hogy a következő években 1 milliárd eurót, azaz kb. 380 milliárd forintot költünk saját forrásból hálózataink fejlesztésére.

Energiánkkal a fenntarthatóbb holnapért – ez az E.ON Hungária Csoport küldetése, ezért dolgozunk kollégáimmal együtt jövőre is.

 

2023-as energetikai körkép sorozatunk következő megszólalója: ifj. Chikán Attila vezérigazgató, ALTEO Nyrt. 

 

Kiemelt kép forrása: E.ON Hungária Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.