Vállalatok

Az ALTEO 2024-ben megduplázza naperőművi portfólióját, emellett más nagyszabású beruházásokat is tervez – 2023-as energetikai körkép, 4. rész

NRGreport | 2023.12.06. 02:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk negyedik részében az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

Komoly fegyverténynek tartom, hogy az idén három villamos fűtésű kazánt is üzembe állítottunk Kazincbarcikán, Sopronban, valamint Tiszaújvárosban. Ezek ugyanis lehetővé teszik a megújuló energiaforrásokkal megtermelt villamosenergia hővé alakítását, azaz – az ALTEO szabályozási központjába integráltan – kitágítják a mozgásterünket a megújuló energiaforrás alapú energiatermelésben.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezzel „megágyazunk” a Nógrád megyei Tereskén létesülő naperőművünknek: ez jövőre már üzemképes lesz, és vele megduplázzuk naperőművi portfóliónkat.

Szintén büszkék vagyunk rá, hogy a hulladékgazdálkodási üzletágunk megkerülhetetlen szereplőjévé vált a hazai hulladékkoncessziónak: az ALTEO leányvállalata, a FE-GROUP INVEST nyáron kétéves, további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződést kötött és a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertesével, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel hulladékok gyűjtésére, szállítására, tárolására és előkezelésére.

Általános üzleti fronton leginkább arra vagyunk büszkék, hogy az ALTEO jelenlegi eredményessége igen jelentős mértékben meghaladja a 2022 elején prezentált medián EBITDA tartomány felső sávját is. Ebben rengeteg munkánk van még azzal együtt is, hogy a 2021 végén kezdődő áremelkedés előtti szinteknél esetlegesen magasabban stabilizálódó energiaárak egyértelműen kedvezőek számunkra.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy a 2022-ben kezdődő és 2023-ban is folytatódó energiapiaci lehetőségek valószínűleg nem maradnak fenn hosszú távon.

Fenntarthatósági oldalon a legnagyobb eredménynek a tavaly megszerzett ESG minősítésünk felülvizsgálatának eredményét tekintem: ennek eredményeképpen a tavalyi kockázati szintnél is kedvezőbb ESG besorolást érdemeltünk ki. Szintén ehhez kapcsolódik, hogy megkötöttük az első olyan hitelügyletünket, amely maradéktalanul megfelel az Európai Unió legszigorúbb fenntarthatósággal kapcsolatos szabályrendszerének, az EU Taxonómiának.

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

Miközben az energiakrízis sokat csillapodott, az árak rendeződtek, a gazdasági bizonytalanságok jóval nehezebbé tették a tervezést és a működést, mint egy átlagos időszakban.

Noha a volatilitás csökkent, a magas inflációs környezet nagyfokú alkalmazkodási kényszerrel járt, ezekhez a sajátosságokhoz nekünk is igazodnunk kellett.

Az is bonyolította a dolgokat, hogy harmadik negyedévig kellett várni arra, hogy a magyar gazdaság kilábaljon a technikai recesszióból. Ezen a nehezített pályán 2023-ban is minden követ meg kellett mozgatnunk ahhoz, hogy a 2019 végén prezentált, majd 2022 elején frissített stratégiánk mentén haladjunk tovább, amelyben az üzleti szempontok mellett kiemelt szerepet kapott a környezeti és társadalmi fenntarthatóság.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

Felépítésének, a fenntarthatóságra és a megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően az ALTEO a következő időszakban is a piac által nyújtott lehetőségek maximumát szándékozik kihasználni.

Óriási előrelépés lesz például, ha 2024 második felében megindul a termelés a tereskei naperőműben, miközben tovább növeljük szabályozási központunk kapacitását és rugalmasságát: egy összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházással Sopronban, illetve Győrben egy 8MW/15MWh kapacitású akkumulátoros villamosenergiatárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítunk üzembe 2024 első felében.

A hulladékkoncesszióhoz kapcsolódásunkban is nagy a potenciál, ami már az első negyedév működési tapasztalatai alapján is beigazolódni látszik. Ráadásul ezt várhatóan tovább mélyíti a januártól érvénybe lépő kiterjesztett visszaváltási rendszer, amelyet az egyutas, azaz a fogyasztás után egyből hulladékká váló PET, fém és üvegpalackokra is vonatkozik majd.

Összességében az a meggyőződésem, hogy az új tulajdonosi háttérből eredő szinergiák fokozni fogják a lendületünket, még jobban kidomborítják az ALTEO erősségeit. Erre pedig szükségünk is lesz ahhoz, hogy minél felkészültebben várjuk a gazdasági növekedés visszatérését, amelyet az állami beruházások és a remélhetőleg megnyíló uniós források fűthetnek majd.

 

2023-as energetikai körkép sorozatunk következő megszólalója: Jákli Gergely elnök-vezérigazgató, Paks II. Atomerőmű Zrt. 

 

Kiemelt kép forrása: ALTEO

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.