Vállalatok

Paks II.: A cél, hogy 2024 végén sor kerülhessen az első beton öntésére – 2023-as energetikai körkép, 5. rész

NRGreport | 2023.12.07. 01:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk ötödik részében a Paks II. Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, Jákli Gergely értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Jákli Gergely, a Paks II. Atomerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

Azon dolgozunk, hogy a két új paksi blokk a nukleáris biztonsági előírásokat maximálisan betartva mielőbb (a 2030-as évek elején) megkezdhesse kereskedelmi üzemét, és az egységek évtizedeken át megbízható elemei legyenek a hazai erőműparknak.

Ahhoz, hogy ezt a célt tartani tudjuk, szükség volt a kivitelezői (EPC) és a finanszírozási szerződés módosítására, pontosítására.

Erre természetesen az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával került sor – a brüsszeli zöld lámpára egy hónapot sem kellett várni. Alapvetően technikai korrekciókról van szó, a módosítás nincs hatással az elfogadott üzleti modellre.

A kivitelezési szakasz augusztusban kezdődött el a Paks II. telephelyén, elsősorban nagyszabású talajmunkákkal. (Fotó: Paks II. Zrt.)

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

Elsőként a fizikai munkálatokat érdemes kiemelni: az új blokkok területén mínusz öt méteres szintig megtörtént a talajkiemelés. A munka volumenét jól jellemzi, hogy eddig mintegy másfél millió köbméter földet termeltünk ki.

Novemberben befejeződött a résfalazási tevékenység is: egy 2,7 kilométer hosszú, 32 méter mély, 1 méter vastag fallal vettük körbe a munkaterületet, hogy biztonságosan folytathassuk a talajkiemelést.

A föld alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe, illetve megakadályozza, hogy a környező területeken lecsökkenjen a talajvíz szintje. Mindemellett novemberben elindult a talajszilárdítás is, amely során mintegy 17 hektáros területen a nemzetközi gyakorlatban ismert és bevált úgynevezett mélykeveréses talajszilárdítási technológiával stabilizálják a talajt.

Nemzetközi színtéren is intenzív volt a munka, Paks II. aktív tagja a nemzetközi nukleáris iparnak.

Tavasszal az amerikai nukleáris hatóság által koordinált konferencia házigazdája volt Budapest, hazánk adott otthont a CAMP-nek, a nukleáris szakma rangos tudományos fórumának. A Paks II. Zrt. és az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetség (WANO) szorosan együttműködik a nukleáris tapasztalatcsere területén, kiváló példa erre, hogy idén is többször voltunk házigazdái a világszervezet tanácskozásainak is – néhány héttel ezelőtt pedig személyesen egyeztettem Naoki Chigusával, a WANO vezérigazgatójával.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

2024-ben folytatódik a talajszilárdítás és ezzel párhuzamosan félszáznál is több felvonulási épület és építmény kivitelezése kezdődik el, amelyek az erőmű-beruházás végrehajtásához nélkülözhetetlenek. A célunk, hogy a talajelőkészítő munkák befejezésével 2024 végén sor kerülhessen az első beton öntésére.

 

2023-as energetikai körkép sorozatunk következő megszólalója: Torda Balázs vezérigazgató, OPUS TIGÁZ Zrt. és OPUS TITÁSZ Zrt. 

 

Kiemelt kép forrása: Paks II. Atomerőmű Zrt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.