Mobilitás

Porsche: Célkeresztben a zöld acél és az eFuel

Benedek Attila | 2023.12.07. 02:00

A német sportautógyár az elektromos autók mellett nagy figyelmet fordít a széndioxid-mentes üzemanyagok fejlesztésére is. Közben a Porsche leadta az első megrendelését arra az acélra, ami hidrogén segítségével, szinte széndioxid-mentesen készül.

 

Korábban már írtunk a Porsche eFuelos terveiről, aminek a fő munkálatai Chilében történnek. Ebben a projektben három vállalat működik együtt, a stuttgarti sportkocsi gyár mellett ott a Siemens Energy. A harmadik társ az üzletben, a helyi HIF Global. Kihagyhatatlan résztvevő a dél-amerikai tevékenységben az Exxon-Mobil, ugyanis az ő általuk kifejlesztett berendezés a kulcseleme az egész átalakítási folyamatnak.

Az eFuel és a Porsche kapcsolata azzal indult, hogy az 1993 óta működő márkakupájukban – már néhány éve – zöld üzemanyagot tankolnak. Ez hasonló, mint amit a rali világbajnokság csúcsligájában használnak. És ettől fognak a F1-es autók motorjai is kizöldülni. A márka törekvése érthető: a Porsche szeretné minél hosszabb ideig életben tartani a komoly élményfaktort biztosító hagyományos motorokat.

Két aktualitása is van a témának. Az egyik, hogy nemrég zárult a Porsche Junior pilótáinak kiválasztása. A 24 év alatti versenyzők háromnapos tesztje a portugáliai Algavre versenypályán zajlott. A tucatnyi jelölt közül választják ki azokat, akiket támogat majd a gyár. A 4,6 kilométer hosszú pályán a három nap alatt 820 kört teljesítettek, azaz 3841 kilométert tettek meg. A lényeg, hogy mindez széndioxid-kibocsátás nélkül történt, mert az 510 lóerős autókat eFuellal tankolták!

Egy másik esemény is mutatja a Porsche elköteleződését a témában. Szeptember végén Kaliforniában volt a Rennsport Reunion elnevezésű nagyszabású rendezvény, ahol számtalan versenyautó és utcai Porsche körözött a versenypályán. Itt is eFuelt használtak.

A német sportautógyár az elektromos autók mellett nagy figyelmet fordít a széndioxid-mentes üzemanyagok fejlesztésére is. (Fotó: Porsche)

 

Célkeresztben a zöld acél

Korábban már írtunk a Porsche és a Norsk Hydro ASA együttműködéséről. A történet arról szólt, hogy a sportkocsigyár vásárlója lesz a Hydro Reduxa 4.0 néven futó könnyűfémnek. A jelek szerint nemcsak zöld alumínium, hanem zöld acél is kell a Porschénak.

A vállalat éves acél felhasználása 220 ezer tonna, ebből 2026-tól, évi 30 ezer tonna zöld acélt, azaz minimális széndioxid kibocsátással készült fémet vásárolnak.

A gyártó, a 2020-ban alapított H2 Green Steel. Ez az a cég, ami a Volvo építőgépes részlegének is szállított a különleges acéljából.

A fém előállításához és a feldolgozásához használt hő, már zöld áram segítségével előállított hidrogén segítségével keletkezik. A vállalat egyik fő részvényese a Vargas, a másik nála jóval ismertebb, az akkumulátorokban „utazó” Northvolt. Az új acélipari cég jól mutatja az iparág jövőjét: lehetséges váltani a megszokott energiahordozókról, a teljesen tiszta hidrogénre.

 

Kiemelt kép forrása: Porsche

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.