Fenntarthatóság

Hogyan változtatja meg az újratölthető refPET a műanyagpalackok jövőjét?

NRGreport | 2023.12.08. 02:00

Korunk egyik legnagyobb kihívása a felhalmozott hulladék kezelése, különös tekintettel a műanyaghulladékokra. A klímavészhelyzetre válaszul az Európai Unió szigorítja a műanyagtermékek előállítására és újrafeldolgozására vonatkozó szabályokat, így jövőre Magyarországon is betétdíjat kell fizetnünk, ha műanyagpalackos terméket vásárolunk a boltokban. A műanyag többszöri újrafelhasználására adott javaslatot az Európában már jól ismert Petainer palackgyártó vállalat, akiknek a palackját akár 30 alkalommal is újra fel lehet használni, mielőtt újrahasznosítanák őket. A Petainer újrahasznosítási managerét, Michael Joyes-t kérdeztük a palackgyártás jövőjéről és a hazánkban még kevésbé ismert refPET technológiáról.

 

 

A Petainer már 35 éve jelen van a palackgyártásban, és piacvezető az újratölthető PET-csomagolások terén Európában. Az 1980-as évek végén még kevésbé foglalkoztak a fenntarthatósággal, de ma már egyre több országban használnak újratölthető palackokat. Hogyan változott a piac az elmúlt 35 év során?

A Petainer régóta élen jár az újratölthető PET-palackok fejlesztésében, amelyek az utóbbi időben újra népszerűvé váltak. A múltban az újrahasználat általános gyakorlatnak számított, a legtöbb országban hagyománya volt az italospalackok újrahasználatának, de ezt a gyakorlatot lassan felváltották az egyszer használatos műanyag palackok. Manapság a vásárlók egyre tudatosabbá válnak a csomagolásokkal járó hulladéktermeléssel kapcsolatban, és fenntarthatóbb lehetőségeket keresnek, amelyek közül az újrafelhasználható PET-csomagolás az egyik fő megoldás. Amiben a Petainer kiemelkedik, az a sokszorosan újrafelhasználható, újratölthető palackok gyártása. A piac legújabb trendjei a fenntarthatóság köré összpontosulnak. A Petainer a palackok élettartamának meghosszabbítására is kifejlesztett módszereket, amelyek lehetővé teszik az egyensúly megtalálását a palack súlya és az optimális palackszám között.

 

Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a technológia fejlesztése során?

Az újratölthető palackok útja más, mint az egyszer használatos palackoké. Miután elfogytak, a vásárló visszaküldi a palackokat, amelyeket átmosunk és újratöltünk. Ahhoz, hogy ezeket az extra lépéseket sikeresen meg tudjuk tenni, az újratölthető palackoknak strapabíróbbnak kell lenniük, mint az egyszer használatos palackoknak. A strapabíró és fenntartható újratölthető palackok gyártásának kulcsa az előformázás és a palack megtervezése. Az OONLY újratölthető cserepalackok esetében a Petainer optimalizálta az előformázás és a palacktervezés folyamatát, hogy maximalizálja a palackok élettartamát.

 

Amiben a Petainer kiemelkedik, az a sokszorosan újrafelhasználható, újratölthető palackok gyártása. A piac legújabb trendjei a fenntarthatóság köré összpontosulnak. (Kép forrása: Pixabay)

 

Kik a fő partnerek, akik ezt a palacktípust használják?

Az ásványvíz és a szénsavas üdítőitalok palackozásában a legelterjedtebb ez a palacktípus. A vásárlók hozzászoktak ahhoz, hogy mindig legyen valami ital a táskájukban, és az üvegpalackok túl nehezek, körülményesek, könnyeyn törnek. A Petainer vezető italmárkákkal dolgozik együtt, különösen a német piacon, ahol az újrafelhasználás már régóta fontos szempont.

 

A vállalkozások számára a költséghatékonyság kulcsfontosságú szempont. Hogyan lehet egyensúlyt teremteni a csomagolási megoldások gazdasági, fenntarthatósági és minőségi szempontjai között?

Az újratölthető palack valójában nagyszerű lehetőség a márkák számára, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat és költségeiket. Lényegében az újrahasználható termékek csökkentik a szükséges csomagolás mennyiségét, mivel 1 újrahasználható palack akár 30-szor is felhasználható, így 29 egyszer használatos palack gyártását váltja ki. Gyártóként fontos szempont, hogy a készletet nem kell minden alkalommal feltölteni, így kevesebb beszerzési költséggel is jár.

A Petainer tapasztalata az újratölthető palackok terén lehetővé teszi, hogy olyan terméket tervezzünk, amely akár 50% újrahasznosított refPET tartalmú lehet. Ez akár 45%-kal csökkenti a palack karbon lábnyomát.

Az előformák kiválasztása és a palackok kialakítása lehetővé teszi a palack súlya és az újrahasznosítási ciklus közötti egyensúly megteremtését. Minél több ciklust tud egy adott tömegű palack megtenni, annál alacsonyabb a költség és a karbonlábnyom. A minél többszöri felhasználás elérésének kulcsfontosságú része a palack minősége, a Petainer pedig olyan innovatív eljárásokat fejlesztett ki, amivel csökkentheti a gyártás során keletkező károsanyag kibocsátást, valamint az újrafelhasználás során keletkezett látható hatásokat a palackon.

 

Miért jobb választás a környezet számára az újratölthető műanyagpalack? Miért jobb az újratölthető műanyag, mint az újratölthető üveg vagy az egyszer használatos PET-palack?

Az újrahasználat hatékony eszköz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a környezeti hulladékok mérséklésére. A koncepció kulcsa, hogy a vásárló visszaküldi a palackot, hogy azt újra felhasználhassuk. Ez megváltoztatja a műanyagról, mint hulladékanyagról alkotott képet, és megmutatja, hogy csomagolóanyagként mennyire értékessé válhat.

Magyarországról egyelőre egy ásványvíz márka keresett meg minket – az OONLY újratölthető palackja, amelyet a Petainer tervezett, átlagosan 25-ször újrafelhasználható. Ez jelentősen csökkenti az egyes folyamatokból származó CO2-kibocsátást, különösen a frissen gyártott PET előállítása esetében, hiszen a PET-palackok CO2-kibocsátásának nagy része innen származik.

Az újratölthető ref-PET a fenntarthatóság szempontjából jobb, mint az újratölthető üveg, még akkor is, ha az újratölthető üveg több utat tud teljesíteni. Ha azt feltételezzük, hogy egy üvegpalack 1,5-2-szer annyi utat tesz meg, mint egy refPET palack, akkor is alacsonyabb lesz az újratölthető ref-PET karbon-lábnyoma. Ennek oka az újratölthető üveg megnövekedett súlya, amely gyakran 8-10-szer nehezebb, és amelynek előállításához jelentős energiabefektetés szükséges. Az üveggyártáshoz felhasznált energia metángázból származik, és a folyamatot nehéz szén-dioxid-mentessé tenni. A Petainer 2019 óta megújuló energiával állítja elő az újratölthető palackokat.

 

Minden Petainer palack BPA-mentes? Ezek a palackok nem bocsátanak ki mikroműanyagot?

A Petainer ref-PET palackjai BPA-mentesek, és az újratölthető palackok megfelelő kezelése biztosítja, hogy nem növekszik a mikroműanyag kibocsátás a sokadik használat során sem.

 

A Petainer a régi palackokat is újrahasznosítja az új palackok gyártása során? Használnak újrahasznosított műanyagot az új palackok gyártása során?

A Petainer palackgyártó, nincs saját újrahasznosító létesítményünk. Amiben azonban szakértők vagyunk, az az újrahasznosított PET műanyag új palackokba való beépítése.

Szakértőink képesek akár 50%-ban újrahasznosított műanyagot tartalmazó újratölthető PET-palackokat készíteni. A Petainer az újrahasznosítási technológiába is befektetett, hogy képes legyen egy „valódi körforgást” kínálni. Így az újratölthető PET-palackokat, amelyeket a rendszerből visszanyerünk, új újratölthető PET-palackok előállítására lehet felhasználni.

 

Mennyi az újrahasznosított műanyag granulátum hozzávetőleges százalékos aránya egy újrahasznosított palackban?

A Petainer képes akár 50%-ban újrahasznosított tartalmú újratölthető PET-palackokat gyártani, és 30% rPET-tartalmú rPET-palackokat szállít Németország vezető PET-vásárlócsoportjainak.

 

Szakértőink képesek akár 50%-ban újrahasznosított műanyagot tartalmazó újratölthető PET-palackokat készíteni. A Petainer az újrahasznosítási technológiába is befektetett, hogy képes legyen egy „valódi körforgást” kínálni. (Kép forrása: Pixabay)

 

Mi a terv a jövőre nézve? Milyen irányba fog mozdulni a műanyagpalackok piaca? Lehetséges, hogy a jelenleg használt egyszer használatos PET-palackok helyét valaha is átveszi teljesen az újrahasználat?

Sokan egyetértenek abban, hogy az újrahasználat a jövőben az európai műanyagstratégia egyik központi eleme lesz, és a felmérések szerint az újrahasználatot a fogyasztók is nagymértékben támogatják. Az EU műanyagcsomagolási hulladékról szóló rendelete várhatóan kötelező újrafelhasználási célokat fog meghatározni a szénsavas üdítőitalok, ásványvizek és alkoholos italok számára 2030-ra és az azt követő időszakra. Ez drámaian növelni fogja az újrahasználatot az egész EU-ban. Mind a szabályozási nyomás, mind a fogyasztói igények változása alapján a piac az egyszer használatos helyett az újratölthető felé fog elmozdulni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, célkitűzésekre és jogszabályokra is szükség lesz a betétdíjas visszaváltási rendszerekre vonatkozóan. A betétdíjas visszaváltó rendszerek működéséről, valamint az újratölthető rendszerek fenntarthatósági előnyeiről szóló tájékoztatás segíteni fogja ezek népszerűsítését.

 

Milyen hatással lesz a DRS bevezetése az újratölthető palackok piacára?

A betétdíjas visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme – DRS) keretében a vásárlók a használt palackokat egy központi gyűjtőhelyre juttathatják vissza. A rendszerben minden egyes palackot betétdíjjal látnak el, amelyet a palack visszaszolgáltatásakor beváltanak. Azt tapasztaltuk, hogy azokban az országokban, ahol van betétdíjas visszaváltási rendszer, a visszaváltási arány nagyon magas, a 95%-ot is elérheti. A DRS-rendszer kapcsán a német piac jó minta: az egyszer használatos palackok begyűjtése mellett az újratölthető palackok gyűjtését is segíti a DRS-rendszer. A vásárlók ugyanúgy kezelik az egyutas és az újratölthető palackokat: megvásárolják, befizetik a betétdíjat, majd visszatérnek a gyűjtőhelyre, ahol a betétdíjat visszatérítik. A fogyasztók viselkedése megváltozik, és a palackok visszaváltása a hulladék kezelésének egyszerű és természetes módjává válik. Mivel a gyűjtőpontok általában az értékesítési pontokon vannak elhelyezve, a vásárlók a megszokott vásárlás során egyszerűen visszavihetik a használt palackokat.

 

Milyen lehetőségeket látnak a magyar piacon?

Az újrahasználat elméletben jól alkalmazható Magyarországon, de jelenleg az újrahasznosítási és begyűjtési arányok jelenleg nem ideálisak. A vásárlók egyre inkább figyelnek arra is, hogy az adott termék fenntartható csomagolású is legyen. A háztartási felhasználásra kínált termékek közül azonban jelenleg egyedül az OONLY ásványvíz érhető el, mely refPET cserepalackban érhető el. Arra számítunk, hogy a minőségre és a fenntarthatóságra összpontosító trendek folytatódnak, és növekedni fognak, mivel a szabályozás is ezt ösztönzi 2030-ig.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.