Vállalatok

OPUS Energetika: Az az államilag támogatott projekteken felül a következő 3 évben közel 80 milliárd forintot költ a társaság beruházási-, fejlesztési munkák megvalósítására – 2023-as energetikai körkép, 6. rész

NRGreport | 2023.12.08. 01:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk hatodik részében az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója, Torda Balázs értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Torda Balázs, az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatójának válaszai olvashatók. 

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

Az energiaipar napjainkban folyamatosan és gyorsan változik, amik komoly kihívások elé állítják a piac szereplőit. Hazánkban is nagy mozgásban van az iparág, szétváltak a szolgáltatói szerepek, ma már más az egyetemes szolgáltató és más a hálózati engedélyes, azaz a fogyasztók nem egy helyről kapják a teljes szolgáltatást, amit az ügyfelek egy része nehezen tud feldolgozni, értelmezni.

Az energiamix is dinamikusan változik, egyre inkább előtérbe kerülnek a megújulók, hatalmas mennyiségben megjelentek a háztartási méretű kiserőművek, amik növekvő terhet rónak a hálózatokat üzemeltető társaságokra, mind az igények feldolgozásában, mind a hálózatüzemeltetésben és a fejlesztések tervezésében.

A társaság 2023-ban jelentős fejlesztésekről döntött a jelenre és a következő évekre vonatkozóan, mind az áram- mind a gázellátási terület számos pontján.

A tervek szerint az államilag támogatott projekteken felül az elkövetkező 3 évben közel 80 Mrd forintot költ a társaság beruházási-, fejlesztési munkák megvalósítására.

A gazdasági trendek és hatások folyamatos változása miatt ezen munkák tervezése és végrehajtása során nagyon tudatosnak kell lenni, a lehető a legtöbb szempontot figyelembe véve kell tervezni, és folyamatosan nyomon követni és kiegyensúlyozni a begyűrűző hatásokat.

Sokszor csapódik le a vállalatcsoporton a fogyasztók elégedetlensége azokban az esetekben is, melyek olyan általános, nemzetközi trendekből, a cégcsoporton kívül álló folyamatokból következnek, mint például az energiahordozók világpiaci árának alakulása. Az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ igyekszik minden csatornán folyamatos tájékoztatást adni és egyfajta edukációt is biztosítani ügyfeleinek az áram- és gázhálózati feladatok mibenlétéről, az iparágat érintő folyamatokról.

Az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ igyekszik minden csatornán folyamatos tájékoztatást adni és egyfajta edukációt is biztosítani ügyfeleinek az áram- és gázhálózati feladatok mibenlétéről, az iparágat érintő folyamatokról. (Fotó: Canva)

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

Az OPUS TITÁSZ és OPUS TIGÁZ hálózatfejlesztései nyomán folyamatosan javult az ellátásbiztonság, csökkent a meghibásodások és üzemzavarok száma. Az intenzív áramhálózati fejlesztésnek köszönhetően a hálózat rugalmassága javul, ezáltal a háztartási méretű napelemes kiserőművek telepítése is egyre jobban biztosított az ellátási területünkön.

Az ellátási területünkön nagyléptékű ipari fejlesztések, beruházások vannak folyamatban, amelyek megvalósításához komoly és dinamikus hálózatfejlesztésre van szükség. Az utolsó negyedévben adta át az OPUS TITÁSZ új alállomását Debrecen nyugati határában, Kismacs mellett. A MACS 132/22kV-os transzformátor állomás az eddigi legnagyobb, egy helyszínre koncentrálódó beruházás a társaság életében.

Ez az alállomás nem csak a BMW gyárat, hanem a környék frissen betelepülő vállalkozásait is ellátja, biztosítva ezáltal többek között sok magyar beszállító zavartalan működését is.

A kismacsi transzformátorállomás csak egy kiemelt példa a sok közül, emellett számtalan más projekt megvalósításán dolgoztak és dolgoznak jelenleg is kollégáink a nyíregyházi, debreceni térségben.

Az év folyamán lezárult az a szervezeti átalakulás, amelynek eredményeképpen az OPUS TITÁSZ immár önállóan teljesíti ügyfélszolgálati feladatait, függetlenül a társaságot korábban tulajdonló E.ON rendszereitől. A 2023. október 1-től életbelépő átállás érintette az ügyfélszolgálati irodákon, a telefonos és online felületeken elérhető szolgáltatásokat. Ugyanakkor ahhoz, hogy ezeken a csatornákon megfelelően ellássa ügyfélszolgálati feladatait az OPUS TITÁSZ, az átállást meg kellett előzze egy informatikai fejlesztés, a háttérrendszerek önálló, összehangolt kialakítása. Itt hatékonyságjavító lépésekre is sor került, így az OPUS TIGÁZ-zal közös ügyfélszolgálati irodák jobb kihasználtsággal működhetnek, és a háttérben működő OPTESZ OPUS Zrt., mint közös kiszolgáló szervezeti egység, további szinergiákat biztosít a hatékony működéshez.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

Úgy gondolom, hogy 2024-ben is folytatódik az a dinamika, ami jelenleg az energiaipart jellemzi. Gondolok itt az elektrifikációra, a megújuló energiaforrások térnyerésére, így 2024-ben is folytatódnak a közelmúltban elhatározott és megkezdett hálózati fejlesztések, mind az áram-, mind a gázhálózatot illetően. Ezek folyamán kihívásként merülhet fel, hogy az ellátott térségek intenzív gazdaságfejlesztési lépései okán néha újra kell tervezni a kapacitásokat, illetve újra kell gondolni az időzítést is.

Ez azonban „kellemes kötelességünk”, hiszen nem csak iparági szereplőként, hanem az ország és az ügyfelek iránt elkötelezett vállalatcsoportként örömmel látjuk, hogy hozzá tudunk járulni fogyasztóink gazdasági teljesítményének növekedéséhez, az általunk ellátott térség fejlődéséhez.

Fontos feladatunk a belső folyamataink továbbfejlesztése és megszilárdítása is, hogy a folyamatosan változó környezetben egyre hatékonyabban tudjuk végezni feladatainkat, hogy az ügyfeleinknek még magasabb szintű szolgáltatást tudjunk nyújtani.

 

Kiemelt kép forrása: OPUS Energetika

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.