Mobilitás

A CATL új gördeszka platformja 1000 kilométeres távolságra képes

Devenyi Dalma | 2023.12.09. 01:00

A kínai CATL, a világ legnagyobb elektromos autó akkumulátorgyártója egy új gördeszka platformon dolgozik, amely más autógyártók modelljeit fogja támogatni. A CIIC (CATL Integrated Intelligent Chassis, CATL integrált intelligens alváz) tesztelése már megkezdődött Kínában, és a töltések közötti hatótávolságnak 1000 kilométert ígérnek.

 

A vállalat szerint a CIIC akkumulátora egy gyorstöltőhöz csatlakoztatva 5 perc alatt 300 kilométer hatótávolságot képes feltölteni – írja a Carscoops. Ami a hatékonyságot illeti, a tesztek során a 1000 kilométeres hatótávolság mellett lenyűgöző, 10,5 kWh/100 km-es átlagfogyasztást értek el. Ez utóbbi 30%-kal csökkent -7°C hőmérsékleten, ami azt jelenti, hogy az elektromos autó hideg időben is képes 700 kilométert megtenni.

Az eredményeket Wu Kai, a CATL vezető tudósa osztotta meg a Nemzetközi Autóipari Konferencián november 30-án tartott előadásában. Kai elmondta, hogy a téli tesztelésre Heihe-ben, a nyári tesztelésre pedig Turpanban került sor.

A CATL új gördeszka alváza a CTC (Cell to Chassis) technológiát használja. A platform integrálja az elektromos motorokat, az akkumulátorcsomagot, a nagy- és kisfeszültségű rendszereket, a kormányzást és a fékeket, csökkentve a gyártási költségeket és a fejlesztési időt. Ugyanakkor előnyös a csomagolás szempontjából, és nagyobb szabadságot ad az autóipari tervezőknek, mivel kompatibilis a különböző karosszériastílusokkal.

A CATL nem kíván saját márkájú elektromos autót bevezetni, hanem azt tervezi, hogy több partnerség keretében megosztja a technológiát más vállalatokkal. Az első autógyártó, amely a CIIC-et sorozatgyártású modellben fogja használni, a kínai Hozon Auto lesz. A 2023 januárjában aláírt megállapodást követően a Hozon és a CATL bejelentette egy új, CIIC-alapú modell kifejlesztését, amely várhatóan 2024 harmadik negyedévében kerülhet gyártásba.

A Car News China szerint a fent említett eredményeket felmutató prototípus egy kis szedán volt, amely valószínűleg a Hozon tulajdonában lévő Neta márkától származik.

Megjegyzendő, hogy a CATL és a Neta 2023 októberében aláírt új megállapodással bővítette stratégiai partnerségét, bár a sajtóközlemény nem tett említést új modellről.

 

Kiemelt kép forrása: CATL

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.