Fenntarthatóság

A sziget, amely bebizonyította, lehetséges csak megújuló energiaforrásokkal működni

Devenyi Dalma | 2023.12.12. 01:00

A Kanári-szigetek legkisebbike, El Hierro az egyetlen sziget a világon, amely 28 egymást követő napon keresztül kizárólag szél- és vízenergiával működött.

 

Az UNESCO által bioszféra-rezervátummá és geoparkká nyilvánított, 1,1 millió éves vulkanikus sziget jó úton halad afelé, hogy tiszta, megújuló energiaforrások révén 100 százalékban önellátó legyen – írja az Euronews. A 10 000 lakos és a helyi önkormányzat egyaránt elkötelezett a sziget fenntarthatósága mellett. A Gorona del Viento vízerőmű 11,5 MW beépített szélerőművi kapacitással a sziget fő áramtermelője.

Különlegessége, hogy szivattyús víztározós vízerőművel kombinálja a szélerőművet. Ez azt jelenti, hogy a szél által termelt energia egy részét arra használja fel, hogy vizet pumpáljon egy tározóba a folyásirányban, hogy aztán a vízenergia-turbinákat mozgassa, és így később a lehető legtöbbet hozza ki a megújuló villamosenergia-termelésből.

 

A megújuló energiaforrások felhasználása 2015 óta növekszik

El Hierro idősebb lakosai emlékeznek az 1948-ban bekövetkezett aszályra, amikor a vízszállításra szánt hajók elkerülték a szigetet, mert „túl kicsi és túl messze volt”. Azóta előrelépés történt az önellátás terén, és a fenntarthatóság érdekében nem kell külső segítségre támaszkodni.

El Hierro első egymást követő, kizárólag megújuló energiát használó időszaka 2015. augusztus 9-én volt, amikor az egész sziget két órán át csak megújuló energiaforrásokkal működött.

Ez a teljesítmény egy 1996-os fenntartható fejlődési tervből született, amelynek célja a lakosság életszínvonalának és életminőségének javítása, valamint a természeti területek megőrzése volt.

A Gorona del Viento erőmű 2015 júliusában kezdte meg teljes kapacitással a működését, és azóta a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő integrációjának egyik kulcsfontosságú létesítménye. Mielőtt 2014-ben üzembe helyezték, a megújuló energiaforrások El Hierro villamosenergia-igényének mindössze 2,2 százalékát fedezték.

2018. január 25-én és 18 egymást követő napon keresztül az erőműnek sikerült a sziget teljes villamosenergia-igényét kielégítenie. Azóta az apró atlanti sziget tovább bizonyítja, hogy a megújuló energiaforrások életképes megoldást jelentenek a világ elszigetelt területein élők számára.

A megújuló energiaforrások használatából származó nyereséget a hatékonyabb vízellátó rendszerek, napelemek és oktatási programok létrehozására fordítják.

 

El Hierro mint bioszféra rezervátum

2000-ben El Hierrót az UNESCO bioszféra-rezervátumává nyilvánította – ez a cím a biológiai sokféleség megőrzését a fenntarthatósággal összeegyeztető megoldásokkal támogató területeknek van fenntartva. El Hierro kanyargós útjain végighaladva csak kevés ember alkotta építményt találunk, ehelyett minden irányban fekete vulkáni törmelék, vadon, meredek sziklák vagy buja erdők drámai látványa tárul elénk.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.