Vállalatok

A MET Central Europe három stratégiai témára összpontosít a következő időszakban – 2023-as energetikai körkép, 7. rész

NRGreport | 2023.12.13. 01:00

Az energetikai szektor idei történéseit nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni. Az NRGreport.com, Magyarország egyetlen energetikai szakportálja az iparág megkerülhetetlen vállalatainak vezetőit kérdezte 2023 eredményeiről, sikereiről, nehézségeiről, illetve 2024 kihívásairól. Cikksorozatunk hetedik részében a MET Central Europe regionális vezetője, Szabó Gergely értékel.

 

 

Emelkedő energiaárak, folyamatosan változó szabályozási rendszer és piaci igények, illetve rendkívüli külső körülmények jellemezték a 2023-as évet az energetikai szektorban. A piaci szereplőknek minden eddiginél instabilabb környezetben kellett helytállniuk. Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, a vállalatok hogyan vették a területükön felmerű akadályokat, milyen sikereket értek el idén, és mit várnak 2024-től.

Az alábbiakban Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális vezetőjének válaszai olvashatók.

 

Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amelyekkel szembe kellett néznie a vállalatnak 2023-ban?

Az idei év feladata egyértelműen következett az előző évek történéseiből: a korábbi intenzív és folyamatos, erős összpontosítást követelő válságkezelési üzemmódból át kellett váltani egy új normál működésbe.

Amikor egy iparág több éven át húzódó, többrétű válságból fellélegzik, akkor a legfontosabb, hogy le tudjuk vonni a tanulságokat, hatékonyan tudjuk kialakítani az új működési modellt.

A MET-ben is ezen dolgoztunk az év egy részében: ehhez elengedhetetlen még egy trading cégnél is valamennyi befelé figyelés, a rendszerek és a folyamatok felülvizsgálata, esetleg újragondolása. Van, amit visszahoztunk a régi modellből, és van a működésünknek olyan része is, amit teljesen újjáalakítunk.

„Többé már nem gondolkodhatunk abban, hogy vagy commodity trading a fő profil, vagy a megújulók világa – össze kell kapcsolni a kettőt” – mondta Szabó Gergely. (Fotó: Canva)

 

Melyek azok az eredmények, amelyekre a vállalat a legbüszkébb 2023-ban?

A legbüszkébbek arra vagyunk a MET-nél, hogy a teljes európai energiaszegmenst érintő válságidőszakot nemcsak túléltük, hanem a saját erőforrásainkra támaszkodva, megerősödve kerültünk ki belőle.

Ez elég egyedi történetté teszi számunkra ezt az időszakot, amiben hatalmas erőt adtak a kiemelkedő szakmai sztenderdeket képviselő kollégáink, akik hatékony csapatként zárnak össze a kritikus helyzetekben.

Emellett nem tudunk elégszer köszönetet mondani azon partnereinknek, akikkel együtt küzdöttük végig a válság éveit. Számos nehéz beszélgetésen vagyunk túl, ráadásul többször teljesen új alapokra kellett helyeznünk együttműködéseket, és mindebben sokszor volt vezérelv a hosszú távú stabilitás. Kapcsolatainkban a hosszú távú partnerségekben hiszünk.

 

Milyen várakozásokkal tekint a vállalat 2024-re? Mik a legnagyobb kihívások?

A MET Central Europe három stratégiai témára összpontosít a következő időszakban.

  1. Integrált termékkonstrukciók: többé már nem gondolkodhatunk abban, hogy vagy commodity trading a fő profil, vagy a megújulók világa – össze kell kapcsolni a kettőt, és a partnereink felé komplex, átfogó termékmegoldásokat kínálni, amelyekben helyük lesz a tradicionális energiahordozóknak és a megújulókra építő, valamint az energiahatékonysági szolgáltatásoknak is.
  2. Digitalizáció: a digitalizációs átállás folyamatáról sok szó esik, ám ez valójában csak most kezdődik; ebben nagy segítséget remélünk a Z generáció egyre aktívabb munkaerőpiaci jelenlététől, az általuk behozott professzionális és innovatív digitális megoldásoktól.
  3. EU-s szabályozások: a jövőben minden iparági szereplőnek komoly kihívás lesz a komplex és erős fenntarthatósági szemlélettel megalkotott szabályozások mentén megtalálni a hatékony működési modellt, illetve üzleti stratégiát.

 

Kiemelt kép forrása: MET Central Europe

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.